Autogramiáda Juraja Červenáka

Článok zverejnený 12.03.2007, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Baba Jaga, cesnak a veľa dobrého

Piatkové rána sú veru ťažké, hlavne ak túžite po pohode a pokoji predvíkendového popoludnia či večera. Ja som sa 2. marca tiež tešila na poobedie, dokonca na konkrétnu hodinu – 16:30. V košickom Brlohu sa totiž konala autogramiáda najnovšieho počinu slovenského spisovateľa Juraja Červenáka, knihy Bohatýr: Ocelové žezlo, spojená s čítaním z knihy Bohatier: Dračia cárovná, ktorá nadväzuje na Ocelové žezlo. Tá, ak bohovia dajú, vyjde začiatkom leta a krst sa uskutoční na júnovom Parcone (www.parcon.sk) v Nitre.

Niekoľko minút pred pol piatou som otvorila dvere obchodu a radostne vstúpila do vyhriatej miestnosti. Juraj Červenák a spisovateľ Dušan Fabian tam už postávali, čakalo sa len na fanúšikov Bohatiera. A veru, o pár minút sa začali zbiehať tvory rôzneho charakteru, medzi inými aj prezident slovenského fandomu - Martin „Šimon“ Schuster, „otec slovenskej fantasy“ (ako ho pri krste jedného Černokňažníka označil Juraj Červenák) - Jaro Lupečka, Marcus ako zástupca serveru MFantasy.cz a aj traja predstavitelia hostinca.

Autor sa teda pretlačil za stôl a začal podpisovať. Vystriedala sa pri ňom pekná kôpka ľudí, niekto mal so sebou dokonca všetkých štyroch Černokňažníkov. S každým čitateľom prehodil spisovateľ pár priateľských slov, a keď sa rad podpisuchtivých nadšencov vytratil do voľného priestoru kníhkupectva, mohla začať očakávaná čítačka. Červenák nás najprv pár slovami uviedol do celého deja Bohatiera, pretože niektorí prítomní si práve kúpené dielko pochopiteľne nestihli prečítať. Vysvetlil, na akých základoch spočíva prvá kniha, ktorá by mala byť chápaná skôr ako historický román, pričom v prípade Dračej cárovnej pôjde o pravú fantasy. Úryvok hovoril predovšetkým o Babe Jage, ktorá ale vôbec nebola opísaná tak, ako si ju mnohí predstavujeme. Naopak, táto Dračia cárovná bola krásnou a chladnou bojovníčkou bez zľutovania a zaujímavý výsek z knihy upútal nielen moju pozornosť. Ak sa najprv zdalo, že to bude dlhá čítačka, po jej ukončení si niektorí iste povzdychli nad čakaním na celé pokračovanie.

Po hlavnom programe začala neoficiálna časť, kedy sa jedlo (napr. Červenákove protiupírske cesnakové jednohubky), pilo a predovšetkým diskutovalo o všeličom možnom aj nemožnom. Pred siedmou sa zvyšná skupinka vydala na tradičnú afterparty. Večer sa tak chýlil ku koncu, môj podpísaný výtlačok sa viezol v kabelke a ja som si hovorila, že čítanie nikdy nebude zdraviu škodlivé.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD