Parcon 2007 – fantastické Slovensko

Článok zverejnený 20.04.2007, autor: Fantázia (http://www.fantazia.sk)

Po desiatich rokoch sa vrcholné podujatie Českého a slovenského Fandomu „Parcon“ vracia na Slovensko, tentoraz do staroslovanskej Nitry a to je príležitosť predviesť na festivale všetko to, čím sa dnes fantastické Slovensko môže pochváliť. Všetko to samozrejme pod patronátom časopisu Fantázia, ktorý na FantáziaFESTe oslávi svoje desiate jubileum. Uvidíte historické dokumenty a v súťažiach budete môcť aj čo-to fantastické vyhrať. Parcon 2007 / FantáziaFEST bude festivalom aj pre ľudí aktívnych, nielen pasívnych prizeračov.

Na Parcon 2007 / FantáziaFEST svoj „návrat“ ohlásil slovenský spisovateľ Jozef Žarnay, ktorému vychádzajú v reedícii jeho knihy Tajomstvo dračej steny a Prekliata planéta. Ďuro Červenák pokrstí druhú časť trilógie historickej fantasy Bohatýr: Dračí carevna a pri príležitosti desiatych narodenín časopisu Fantázia vychádza aj zbierka poviedok v češtine Fantázia: To nejlepší. Novým menom na parconovom pulte kníhkupectva Brloh bude slovenský autor Peter Dragula, ktorému v češtine vychádza debut – sci-fi román Biosector.

Maliarka Martina Pilcerová, autorka „cover artu“ Parconu 2007 je uznávaná v zahraničí vďaka svojej tvorbe pre zberateľské kartové hry Magic The Gathering a World of Warcraft a svoju novú tvorbu predvedie na výstave obrazov. Vystavovať budú tiež ďalšie hviezdy slovenskej výtvarnej fantastiky: Milan Dubnický, Juraj MAD Maxon, Mišo Ivan a iní. Program bude obohatený o výtvarnícky, komiksový aj literárny workshop.

Na svoje si prídu aj veční „gameri“ – súboj na štýl „kto z koho“ ohlásil herný portál Sector.sk, ktorý v rámci sprievodného podujatia SectorFEST predvedie možnosti herných konzol PlayStation 3 a Xbox 360. A aj vy môžete posúdiť, kto vyjde zo súboja ako víťaz. O niečo pokľudnejšie stolové spoločenské hry si zase vyskúšate v spoločenskej sekcii. Program sa pripravuje aj pre scifistický dorast, takže na Parcon 2007 / FantáziaFEST sa nemusíte báť prísť s celou rodinou.

Štvorica posledných Parcoránov, účastníkov všetkých doterajších Parconov, medzi ktorými je aj spisovateľ a publicista Ondřej Neff, si účasť zopakuje už po 25. krát a ani tentoraz nebude chýbať vyhlásenie literárnej súťaže Cena Karla Čapka nasledované veľkolepou FantasyShow v duchu staroslovanského vítania slnovratu, aj so správnou slovanskou hostinou. Nitra bola sídlom Veľkomoravskej ríše a o starých Slovanoch a živote v tejto dobe porozpráva medzi inými publicista, spisovateľ a historik Pavel Dvořák. Fandomový humorista, zabávač a mystifikátor Nalim Lidochaz zasa prednesie a predvedie tentoraz svoj opus „Conan ve Slávii.“

Od davu ľudí si budete môcť odpočinúť v prítmí pohodlnej kinosály pri aktuálnych filmových hitoch, v Melkorovej čajovni, alebo v jednom z dvoch barov, či v reštaurácii kongresového centra, v ktorom sa festival koná. Parcon 2007 / FantáziaFEST ponúka návštevníkom možnosť stráviť celý víkend v papučiach a obkolesení fantastikou, ale v prípade záujmu sa vo vedľajšom jazdeckom areáli budú môcť preniesť aj do doby starých Slovanov a fantasy mýtov a prežiť tak aktívnejšiu verziu Parconu.

Parcon 2007 / FantáziaFEST sa uskutoční od 22. do 24. 6. 2007 v Nitre v kongresovom centre Agroinštitútu. Cena vstupného na celé tri dni je iba 300 Slovenských korún a hobiti budú mať vstup zdarma. Ubytovanie je možné priamo budove - v hoteli Agroinštitútu, alebo na blízkych internátoch. Kongresové centrum sa nachádza v centre Nitry, vedľa areálu Agrokomplexu.

Informácie na:
www.parcon.sk
fantazia@fantazia.sk

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD