Červenák, Juraj: Bohatýr – Ocelové žezlo

Článok zverejnený 23.04.2007, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Hrdinovia Povolžia

Juraj Červenák: Bohatýr – Ocelové žezlo (Bohatier – Oceľové žezlo)
Preklad: Robert Pilch
Obálka: Michal Ivan
Vydal: Wales, Praha 2006
374 strán, 449 Sk (299 Kč)

Udatní bohatieri, mocní Variagovia, moslimovia a kresťania, krutí Pečenegovia, goryniči, Kypčakovia, Čeremisi, Vjatiči a iní sa stali hrdinami Červenákovej historickej fantasy Bohatýr, odohrávajúcej sa v roku 965 nášho letopočtu. Na Kyjevský a Novgorodský kniežací stolec zasadá mladý Sviatoslav, syn Ingvara (Igora) a Helgy (Oľgy), ktorý sa chystá dobyť nové územia a vytvoriť spoločný štát. Jeho výprava na východ k Itylu (Volge) a Povolžským Bulharom bude plná rinčania oceli a krvi.

Hlavným hrdinom knihy je Iľja Muromec, ktorého mal čitateľ možnosť spoznať v novelách Černé srdce (Čas psanců, Triton 2004) a Doupě řvoucí smrti (Pevnost 11/2005). V Ocelovém žezle je Iľja chromým mladíkom, ktorý prežije útok Čeremisov v rodnom Karačarove. Keď sa na druhý deň stretáva s tromi zvláštnymi pútnikmi, bohatiermi Volchom Vseslajevičom, Mikulom Seljanovičom a Jegorom Svjatogorom, je vďaka nim zázračne vyliečený. Keďže niektorých Karačarovčanov odviedli Čeremisi do Suwaru, aby nakŕmili čierneho draka, Iľja sa rozhodne pomstiť a vydáva sa na osobnú výpravu za oslobodením. Stretáva sa s kniežaťom Svjatoslavom, starými známymi bohatiermi a tiež čarovnými nástrahami, ktorým nikto nerozumie. Okolo Iľju sa budú diať zaujímavé veci.

Ocelové žezlo je krásnou knihou zvonku aj zvnútra. Dejovo zvládol Červenák všetko na výbornú, pretvoril koncepciu reálnej histórie a fantastiky do uveriteľného príbehu. Dejových línií je viac, autor využíva možnosť vrátiť sa k niektorým postavám vtedy, keď je to najvhodnejšie, aby podal ucelenú informáciu o situáciách na viacerých frontoch. Strhujúcimi dynamickými opismi bitiek ukazuje čitateľovi prebiehajúce boje nepriateľských síl, v ktorých sa zameriava najmä na hlavných hrdinov - najdôležitejšie postavy doby. Charaktery sú uveriteľné, nadobúdajú svoju povahovú celistvosť štýlom vyjadrovania sa v dialógoch, kde sú mnohokrát spomínaní nielen slovanskí bohovia, ale aj kresťanský Boh a moslimský Alah, a tiež svojimi činmi, ktoré ich robia hrdinami s dušou. Koniec desiateho storočia v Povolžskom Bulharsku je zmesou národov a náboženstiev (a zároveň mien, keďže sa tu pohybujú Variagovia - Vikingovia, Slovania, mohamedáni a kresťania), kedy je potrebné spojiť vojská, hoci vzývajúce iné mocnosti, a tiahnuť proti suwarskej hrozbe.

Fantastike sa Červenák nemohol vyhnúť, pretože staré ruské Byliny (ruské povesti – pozn. Annun), z ktorých čerpal, sú popretkávané legendárnymi magickými bytosťami. V románe sa stretávame napríklad so strigami, šišigami či východoslovanskými drakmi – zmejmi. Autor občas prispôsoboval históriu svojim potrebám, no mnohé skutočnosti ostali zachované a sú stvárnené tak, ako sa naozaj mohli stať. Červenák si samozrejme naštudoval dobové reálie dotvárajúce atmosféru a v zadnej časti knihy sa nachádzajú Dodatky, kde čitateľ nájde „vysvetlivky“ o dobovom dejepise, starých kmeňoch a národoch, historických postavách, bohoch, bytostiach a tiež predmetoch, tituloch a osloveniach, ktoré by si mal prečítať prv, než za pustí do samotného románu. Nesmieme tiež zabudnúť na mapku pre lepšiu orientáciu v úvode knihy.

Bohatýr – Ocelové žezlo je výborná kniha v tvrdej väzbe s úžasnou obálkou od Miša Ivana, ukrývajúca napínavý príbeh o osudoch mnohých bojovníkov a veliteľov. V hrubej podstate môžeme povedať, že dej je ukončený, ale posledná kapitola zanechá v čitateľovi otázku „Ako to bude ďalej?“. Odpovede sa dočkáme snáď už na Parcone 2007 v Nitre (www.parcon.sk), kde bude Juraj Červenák krstiť pokračovanie: Bohatier – Dračia cárovná.

Záverečné hodnotenie: 8/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD