Elminster hovorí 32: Perendrino malé tajomstvo

Článok zverejnený 26.06.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Vedz, že som začal písať túto sériu listov ako ukážku toho, ako každá malá ospalá diera Faerûnu má svoju históriu, vlastné malé záhady a jej obyvatelia majú osobitné zvyky a záujmy. Nehľadaj dobrodružstvo – to leží za každou zákrutou, pod vedľajším stromom, či za najbližšími dverami. Hľadaj ho príliš usilovne a budeš pokladaný za nebezpečného, za vyvolávača nepríjemností – s tým sa stretla väčšina dobrodruhov.

Osada Voonlar, ktorá bola objektom nášho záujmu doteraz, bola len môj príklad. Vybral som si ju z jednoduchých dôvodov – nachádza sa neďaleko Shadowdale, hneď pri obchodnej ceste. Môžeš si vybrať ľubovoľné iné miesto a nájsť na ňom rovnako veľa, ak nie ešte viac zaujímavého. Ak máš dosť trpezlivosti znášať so mnou klebety, rodinné pomsty a podobne, môžeme spolu stráviť ďalší rok (či tri) a lepšie spoznať Voonlar s jeho možnosťami na dobrodružstvo.

Napríklad, rôzne chrámy založené vo Voonlare boli aspoň raz vyplienené a mnohé trpeli vnútornými rozbrojmi a dlhotrvajúcimi schizmami – a vo všetkých týchto prípadoch sa strácali cennosti. Mnohé z nich sa vyparili, boli predané, stratené, skryté, roztavené či vymenené niekde na Faerûne. Niektoré však nepochybne ležia nedbalo zahrabané pod koreňmi tohto alebo tamtoho stromu v lesoch na západ či juh od Voonlaru, či dokonca v diere na mestskej skládke, alebo pod plotom v okolitých poliach. Menšie úkryty cenností nepochybne zaberajú diery a skryté jaskynky v chalupách, alebo ležia pod dlážkou stajní.

V žiadnom prípade sme nevyčerpali všetky tajomstvá Voonlaru.

Ešte jedno vám teraz prezradím – pretože nás to zavedie von z Voonlaru, do vzdialenejších miest, k ďalším dobrodružstvám.

Súvisí s čarodejnicou Perendrou, s ktorou (pred jej nešťastným koncom) som rád občas strávil poobedie. Trávili sme ho fajčiac fajky a popíjajúc z krčahov, kým sme hovorili o strašných tajomstvách, ktoré čarodejníci rozoberajú v súkromí (ako všade rastú ceny a celý Faerûn je stále horšie a temnejšie miesto, ako je znepokojujúce počasie stále ničím v porovnaní s tým z našej mladosti, nedostatok dobrých vládcov v porovnaní s dňami slávy v minulosti a iné veci, ktoré sú ako tie hore spomenuté zaujímavé len pre mágov). To dievča mi chýba, tak veru .. ale teraz, v mojom veku, by som naplnil niekoľko kráľovstiev priateľmi, ktorí mi naozaj chýbajú.

Ach, ale hovoril som o Perendrinom malom tajomstve. V skutočnosti mala viacero tajomstiev, veľkých aj malých. Ale to, ktoré sa vzťahuje k nášmu príbehu je brána, ktorú vytvorila (alebo upravila po objavení, neviem ako to bolo). Stále existuje a môže byť použitá každým, kto unikne banditom a striehnucim Zhentom. Čo znamená, samozrejme, že je to v skutočnosti volanie na dobrodružstvo...

To už je toľko hodín? Už musím ísť zatriasť vežou s kúzlami, ale vrátim sa, neboj sa (alebo boj, môže to byť aj ten prípad), aby som odhalil viac.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD