Elminster hovorí 37: Delzimmerskí satrapovia 2

Článok zverejnený 03.09.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Jathlet

Medzi charakteristiky tohto početného a plodného rodu patrí maskovanie a neopísateľné rysy tváre, ktoré im na cestách dovoľujú napodobňovať mnohých ľudí. Naraz sa dá v Delzimmeri nájsť len šestnásť Jathletov. Ostatní sú rozptýlení po Faerûne za obchodmi a zlodejskými príležitosťami majúc všetky schopnosti a chamtivosť tých najhorších obchodníkov z Potkaních hôr (takto na Pobreží mečov nazývajú hanebne nečestných obchodníkov, tých čo vám predajú cudzí voz, kým si jeho majiteľ odskočil do krčmy predať súdok piva).

Jathleti vlastnia veľký počet malých obchodných spoločností v prístavoch Tashalaru a šíria sa chýry o nekromantovi v rodine, ktorý je skúsený v mágii spájania častí tela a menenia tváre a vie zmeniť vzhľad človeka dosť na to, aby ho nikto nespoznal. Nepriatelia Jathletov tvrdia, že tieto schopnosti sú používané na uvrhovanie dôležitých ľudí (unesených Jathletmi) do otroctva.

V Delzimmeri sa vraví „za tým je Jathlet“ skoro po každom obchode či zmene cien tovarov, pretože táto rodina má prsty skoro vo všetkých obchodných aktivitách.

Jathletovia vládnu svojim zamestnancom strachom a nenamáhajú sa ich dobre platiť, či najímať dlhodobo, odmeňujú len lojalitu početných stráží (výborne trénovaných a perfektne vystrojených vojakov). Jathleti dajú len málo na pompu, rituály či predvádzanie bohatstva, najčastejšie sa obliekajú do čohokoľvek pohodlného. Ich sluhovia nosia tuniky v jathletskej zelenej ozdobené jathletským loveckým znakom. Rod udržuje v Delzimmeri aspoň tri veľké domy, ale najstarší a najväčší z nich je Selkturrets na ulici Alvandaer.

Od nedávnej smrti dlhoročného patriarchu „Šťastného“ Jolthura Jathleta pri podozrivej nehode na koni rodinu formálne vedie jeho vdova Elsraea (zákonne zlá žena, aristokrat/zlodej 6./4. úrovne) ovládaná nezávisle konajúcim „lesom strýkov“. Je ich do počtu asi dva tucty a po vzore zádumčivého Feldaerna (neutrálne zlý muž, aristokrat/bojovník/zlodej 4./8./6. úrovne) sa v Delzimmeri len zriedka zdržujú dlhšie. Je tu asi tucet mladších, nedbalejších potomkov, ktorí sa potĺkajú po Delzimmeri – ale za všetkým sú záhadní starší rodinní mágovia, z ktorých ľudia stretli len Malthorna (neutrálne zlý muž, aristokrat/nekromant 6./14. úrovne)

Olaundran

Ako sa vraví v Delzimmeri, „Olaundrana vždy spoznáš – pokiaľ je v dohľade“. Sú to samozvaní šľachtici známi všetkým Faerûnským cestovateľom: Nos–vo–vzduchu, zhŕňači luxusu milujúci etiketu, požadujú aby sa im všetci klaňali (okrem členov ostatných vládnucich rodov, ktorých si radšej nevšímajú).

Šat zo zlata (zvyčajne s krémovým hodvábnym lemom) je hlavnou súčasťou Olaundranského šatníka, ale na ich väčšinou jemných a prekŕmených telách možno vidieť akýkoľvek draho–vyzerajúci odev. Tucty ich sluhov (sprevádzajú každého Olaundrana) sú však vždy v uniforme zo zlatej látky zdobenej na hrudi, chrbte, pleciach a prackách opasku „kruhom sledujúcich mincí“ – rodovým znakom. V meste sa verí, že sluhovia aj spia v uniformách a vyzliekajú ich len keď prídu práčky odniesť staré a nahradiť ich novými (každých pár hodín).

Olaundrani majú investície v mnohých lodiach brázdiacich trate Pobrežia mečov a sú taký bohatí, že vlastnia veľké panstvo v centrách mnohých miest Tashalaru, Calimshanu a Amnu. V Delzimmeri si žijú v nečinnom luxuse, väčšinu času trávia oslavami, súkromnými koníčkami a nákupmi. (Kupujú bez starosti o cenu – nakoniec, prečo by sa Olaundran staral o peniaze, keď jeho rodina vlastní lode plné mincí?) V Delzimmeri vedú Olaundranský obchod verní rodinní sluhovia (ktorí najnovšie v rýchlo ututlaných škandáloch ukázali sklon pracovať a investovať aj pre seba).

Všetkých dvanásť súčasných Olandranov je v meste dobre známych, pretože ich fušovanie do neustále sa meniacich koníčkov ich privádza do kontaktu s väčšinou občanov. Rod vedie „Starý“ Gauthklaun (zmätene neutrálny muž, aristokrat/bojovník/expert 8./4./3. úrovne), ale v bežnom živote si väčšinu moci prisvojujú jeho okrúhli a krutí dospelí synovia Yolaun (zmätene zlý muž, aristokrat/bojovník/zlodej 5./3./4. úrovne) a Bezrar (zmätene zlý muž, aristokrat/bojovník/zlodej 4./2./5. úrovne).

Temne driečny Bezrar je bezdetný (aspoň oficiálne), ale Yolaun má pol tucta mladých nepodarených potomkov. Túto mladú háveď vedie najstaršia dcéra Rassalice (zmätene neutrálna žena, aristokrat/zlodej/expert 2./1./2. úrovne) vyhľadávajúca umenie (hudbu, poéziu, tanec, alebo čokoľvek, čo drží jej záujem tento mesiac) a dvaja mladší, večne súperiaci (loviaci, alebo stávkujúci na zápasy zvierat či otrokov v bahne) bratia narodení po nej – duo Elvolaer (zmätene zlý muž, aristokrat/bojovník/zlodej 1./4./4. úrovne) a Sardrin (zmätene zlý muž, aristokrat/bojovník/zlodej 1./3./4.). V Delzimmeri sa ale povráva, že najostražitejší a v strete najnebezpečnejší je starnúci strýko Dendrand (neutrálne zlý muž, aristokrat/čarodejník/zlodej 7./11./3. úrovne), pretože sa vždy odpláca.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD