Elminster hovorí 40: Delzimmerském lahôdky 2

Článok zverejnený 18.10.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Kým pôjdeme ďalej ešte niekoľko poznámok o tom, čo plní taniere (zdobené, okrúhle, dierkované, kovové predmety či jemne vyrezávané a drevené, ktoré sa čistia ponorením do rozpáleného oleja a následne do chladnej vody) a bruchá Delzimmerčanov.

Ovocné želé: Horúce a vlhké podnebie tohto kúta Faerûnu (podporené bodavými muchami a komármi) je dôvodom rýchleho úbytku jedál, ktoré nie sú chránené proti kazeniu sa. Jedným z obľúbených miestnych spôsobov chránenia hrozna, bobúľ krvavej rosy (možno by si ich nazval „ríbezle“, ktoré sú im najpodobnejšie), či iného malého ovocia je uvariť ich a prehodiť priamo z vriacej vody do čerstvého chladnúceho želé. Mnoho miestnych zvierat má tučné mäso, ktoré poskytne nevyhnutnú „huspeninu“ (látku používanú na výrobu želé), ale ak nemáte radi bijúce sa chute sladkého ovocného želé a zvieraťa, je najlepšie robiť ich s huspeninou z glaela, odpudzujúceho, zelenohnedého zemného slimáka. Glael môže byť dlhý ako mužské predlaktie, ale zvyčajné dorastá len na polovičnú dĺžku a hobiti z Luirenu ho na niektorých miestach vyzbierali skoro až k vyhynutiu. (sú ale stále hojné v kopcoch v blízkosti.)

Mäso glaela chutí hrozne a má hustotu lepidla, ale keď sa vyberie mäso správnej farby a prevarí sa na miernom ohni, aby sa oddelili pórovité vnútornosti, vznikne jemné a skoro čisté (priesvitné s bublinkami a jemným zeleným odtieňom) želé, ktoré hneď prevezme chuť vloženého ovocia. Želé z glaela pri chladnutí rýchlo stuhne a uväzní v sebe ovocie. (Často ho chladia naliatím do uzavretých demižónov v pivnici.) Keď sa predáva v hlinených džbánoch, je tento odvar je známy ako džbánkové ovocné želé a džbán riadnej veľkosti možno dostať za 5 meďákov.

Šupinatý chvostík: Ražne s pečeným hadom a jašterom sú v miestnej strave bežné. Buď sa pečú v korenenom oleji pre okamžité upotrebenie, alebo sú údené a predávané ako rýchle občerstvenie, či jedlo na cestu. V oboch prípadoch sú hlavy, končatiny a vnútornosti vyhodené a zvyšok je nakrájaný na dlhé, tenké pásiky (podobne to robí aj mäsiar, ktorý vyrába z kusov bravčoviny šunku).

Sú tu hojné dva druhy neškodných, hmyzožravých jašterov: ako ruka veľký, prašne hnedý, pomalý klonthaer a červenkastý, ako šíp rýchly, menší bharang. Väčšina šupinatých chvostíkov je z týchto dvoch druhov jašterov, ku ktorým sa pridáva veľký, tmavohnedý, hmyzožravý hríbový had (nazvaný podľa húb, medzi ktorými sa najčastejšie skrýva - perfektne zamaskovaný odtieňom svojho škvrnitého tela).

Občas sú zabíjané a používané do špeciálnych šupinatých chvostíkov aj exotickejšie hady a jaštery, tie stoja trojnásobok ceny bežných, každodenných druhov. Zvyčajne šupinaté chvostíky stoja strieborniak za plný tanier či tri meďáky za ťažkú (naloženú) špajdľu.

Šupinaté chvostíky majú miestne obmeny a náhrady po celom pobreží Veľkého mora, ale zle sa vyvážajú. Len zriedka som našiel ľudí, čo by ich obľubovali ďalej na sever než povedzme v Calimskej púšti. Ovocné želé z Delzimmeru a Luirenu sa na druhej strane dostalo až na jagavé stoly Sembie a dokonca Waterdeepu a je ich hojne aj v Calimshane, Tethyre a Amne.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD