Elminster hovorí 41: Delzimmerské lahôdky 3

Článok zverejnený 05.11.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Posledný pohľad na potraviny, skôr než si poklebetíme o miestnych novinkách a opustíme Delzimmer. Vydrž to ešte so mnou, starým mužom, ktorý miluje posedávanie za stolom – a sám si dopraj niečoho dobrého! Veď to, o čom píšem je, ako sa vraví, „rozplývajúce sa na jazyku“.

Sakra a mlael: už skôr som spomenul miestne horúce, hnedé omáčky. Sú ich vlastne dva druhy: sakra a mael. Sakra je pálivá, šedo-hnedá a robí sa zo zvieracej krvi s prevareným orgánmi, ktoré sú zmiešané s hríbmi a koreňmi quace na ofarbenie a zahustenie. Mlael je varená zmes bylín, korení a jedlých korienkov a neobsahuje zvyšky žiadneho zvieraťa. Obe sú to husté hnedé tekutiny, ktoré naplnia žalúdok a sú niekedy absolútne dokonalé (závisí od kuchára a dostupných surovín). Sakra zvykne byť pálivejšia, menej lepivá a rôznorodejšia do chuti a je častejšie hasená (dolievaná silným nápojom, niekedy tajne, ale najčastejšie ako súčasť predaja, či ako prejav hrdosti). Mlael je jemnejšou zmesou bylín a korení a môže sa variť celé dni, počas ktorých sa pridávajú ďalšie ingrediencie podľa toho, ako sa k nim dostane kuchár.

Základom každej dobrej mlael je nasekaný surt a pokrájaný chasstil. Surt je hruškovitý koreň, ktorý môžeš pokladať za silne aromatického, prerasteného bratranca jeruzalemskej artičoky. Chassil je trvanlivá, špirálovo tvarovaná, zelená rastlina podobná oštepu, chuťou veľmi podobná asparágusu.

V ľubovoľnom čase má väčšina delzimmerských domácností mlael na ohni, či pripravený k nabratiu pri každom jedle. Sakra sa objavuje na tanieroch podávaných hosťom, alebo pri hlavnom večernom jedle. Návštevníci sú varovaní, že Delzimmerčan, ktorý v letný večer pod hviezdami pije množstvo vína a požíva pečené mäso, vypije rovnaké množstvo alkoholu z omáčky sakra ako z pohárov.

K niektorým delzimmerským jedlám sa podáva mlael aj sakra - zvyčajne je všetko poliate mlaelom a potom príde tenká vrstva sakry na hlavný chod.

Braskh: jednou z vecí, ktoré robia sakru takou pálivou je biely koreň s karmínovým povrchom príbuzný reďkvičke. Len niekto veľmi odvážny ho zje surový, alebo uvarené kusy z neho. Väčšina ľudí ho je len v sakre, alebo ako pár tenučkých odrezkov pridaných do vody na varenie zeleniny v delzimmerskom solaute (veľký kotol s mnohými nožičkami). Vyrezané hviezdičky brashku sa niekedy pridávajú do nápojov podávaných na delzimerských oslavách, alebo liečiteľmi. Ak niekto žuje tieto hviezdičky, vyhŕknu mu slzy, začne sa veľmi potiť a tečie mu s úst a nosa, ako ich silná páľava koreňa prečisťuje (ak sa žuje a prehltáva, zahrieva telo. Ak sa celý prehltáva, má silný preháňajúci účinok.)

Korene Brashku rastú v divočine v oblastiach s ostnatými kríkmi a skalami a zvykne ho zbierať delzimmerská mládež za pomoci ručných kopáčov (čakanov s krátkou rúčkou), ktorí ich potom predávajú v meste po meďáku za koreň (alebo za dva malé).

Teraz, keď sme sa najedli, je čas vypočuť si miestne klebety, kým sa vydáme na cestu. Takto som získal väčšinu svojich múdrostí, veru!

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD