Elminster hovorí 42: Čo sa deje v Delzimmere 1

Článok zverejnený 14.01.2008, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Tak, teraz vieme, čím sa Delzimmer stravuje, poznáme všeobecný popis tohto horúceho, prašného, alebo zablateného (zvyčajne to druhé) obchodného strediska a vieme, kto tomuto miestu vládne. Ak by som mal sklony k pedantnosti, vzal by som ťa teraz na prechádzku k jamám obklopujúcim mesto, kam sa hádžu všetky smeti a odpad – ani netreba spomínať nie príliš zriedkavé, rýchle a diskrétne zbavovanie sa tiel. Tieto sú obývané hladnými rastlinami, ktoré zapáchajúce zvyšky vecí a ľudí navrátia späť do zeme. A potom by som logicky nadviazal a pokračoval pohľadom na miestne byliny a hojné stromy a kroviská. Zistili by sme, ktoré sú jedlé a ktoré zmenili život Delzimmeru a svojmu okoliu.

No už ťa vidím zívať. Trpezlivosť, ako si všimol slávny veštec Alaundo, je brnením, ktoré zaštíti mnohé tróny – ale nie mysle. Chceš počuť novinky a klebety, škandály a dobrodružné príbehy – a tie ti aj poskytnem. Tak sa započúvaj.

Záujmy a nadšenie satrapov, ktoré som opísal skôr, nám osvetlia nasledujúce udalosti v Delzimmere. Kamkoľvek tieto štyri rodiny obrátia svoju pozornosť, obráti sa tým smerom aj záujem verejnosti. Pod tým, čo sa je viditeľné na povrchu, v tom rušnom obchode, ktorý robí z Delzimmeru to, čím je, sa dejú ďalšie udalosti. Neskôr sa popasujem s najnovšími poverami a klebetami, ale najskôr treba porozumieť miestnym špecifikám – napríklad „ethrael“.

Odfláknutá robota remeselníkov v minulosti (zvyčajne spojená so stavbou stavieb príliš vysokých bez dostatočného podkladu – či úplne bez podkladu) viedla v meste k zrúteniu viacerých budov. Zomrelo pri to viac než len pár ľudí a vzrástol verejný hnev. A keď sa takéto pády stali zriedkavejšími, ale konkrétnejšími (teda sa stávali iba osobným nepriateľom, veriteľom a obchodným súperom určitých staviteľov, alebo satrapov v nepohodlných časoch), zúrivosť vyvrcholila. Niektorí občania platili deťom aby po nociach strážili s lampami a rohmi po ruke.

Nakoniec chytili skupinu – vo svetle mnohých lámp a pri zvuku trúbiacich rohov budiacich susedov a privolávajúcich svedkov – ako odstraňujú hlavné podporné kamene aby zhodili budovu. Rozzúrený dav ich na mieste zabil a prepukla zúrivá debata. Pády budov sa stali omnoho zriedkavejšími, ale zanedlho teraz už ostražití občania zistili dve veci: nočné požiare v spálňach, kedy spáč nevstal a zhorel, sa stali z niečoho v Delzimmere neznámeho záležitosťou každých troch týždňov, alebo ešte častejšou; a často sa po páde, alebo úplnom zhorení takejto budovy našiel významný staviteľ alebo satrap, ktorý nejako získal daný pozemok a postavil tam novú, ešte veľkolepejšiu budovu.

Tucty obchodníkov sa vrhli na vysokého duchovného od Tyra keď kňaz prechádzal mestom a prinútili ho zvolať Radu mesta Delzimmer. Na tomto dlhom a často ohnivom stretnutí (ktoré trvalo skoro tri dni a bolo poznačené pouličnými bojmi, niekoľkými pobodaniami a „zmiznutiami“ počas nocí medzi stretnutiami) si zúčastnení občania vydupali: „kauladd“, hrubé pravidlá správania sa upravujúce aj spôsob ich vynucovania a súdenia a systém „ethrael“ (dohôd o majetku). Viac o oboch týchto veciach ti poviem v ďalších našich rozhovoroch.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD