Elminster hovorí 43: Čo sa deje v Delzimmere 2

Článok zverejnený 28.01.2008, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Na pochopenie – a prežitie – Delzimmeru je treba rozumieť kauladdu, ich právnemu systému. Pútnik by si to mal všímať, pretože delzimmerský vzťah k právnym záležitostiam sa podobá tomu v mnohých ďalších usadlostiach Faerûnu, hlavne ak sa tam zákon príliš silno nekontroluje. Preto načúvaj pozorne.

Kauladd: tento pojem odkazuje na zbierku zákonov, ale v živote sa používa aj na označenie súdov, sudcov, polície a väzenských zamestnancov. Zákon je šokujúco jednoduchý. Moje komentáre v zátvorkách nie sú jeho súčasťou.

  1. Tieto pravidlá sa vzťahujú na každého, kto žije, alebo sa aspoň nachádza v Delzimmere a v dohľade od jeho hradieb. (Inými slovami, kauladd zaväzuje každého v pivniciach, budovách či na zemi vo vnútri hradieb a aj do, povedzme, štyristo yardov za nimi vo všetkých smeroch – ale nie lénnych pánov, vlastníkov a investorov momentálne sa nachádzajúcich inde)
  2. Nezabiješ, čo nie je tvoje. (Vlastné zviera, otrok, či dieťa pred pubertou môže byť zabité bez postihu, samovražda je legálna.) Postih: Odseknutie ruky, vyhnanie a zhabanie majetku. (Hnuteľný majetok môže byť predaný alebo odnesený majiteľom.)
  3. Neukradneš, nepoškodíš ani nezničíš nič, čo nie je tvoje. (Krádeže, podpaľačstvo, vandalizmus či natrvalo niekoho zraniť, alebo zmrzačiť je nelegálne.) Postih: Nahradenie ukradnutého, poškodeného, alebo zničeného plus náhrada mestu a zranenému až do dvojnásobku hodnoty predmetu, alebo ublíženia.
  4. Nenúť. (Nikoho k ničomu nenúť fyzickou silou, hrozbou zbraní či ohrozením blízkych vrátane klamstiev a falošných obvinení.) Postih: Platba príslušnej sumy mestu a poškodenému a/alebo bičovanie s uväznením.
  5. Nehádž. (Strely každého druhu s úmyslom zraniť, poškodiť predmety, alebo privodiť hrozbu či nehodu. Je pochopiteľné, že zberatelia potravín, nakladači a stavitelia či maloobchodníci často hádžu tovar kolegom.) Postih: Bičovanie na mieste plus väzba podľa Zákona tri – ak je použiteľná.

Súdy sa konajú počas dňa v lanom ohradenom kruhu na námestiach, alebo križovatkách väčších ciest a na očiach verejnosti. Rozhodujú „kala“, navštevujúci kňazi rôznych zákonných vierovyznaní, ktorých najímajú „nagra“ (policajti) na dobu dlhú tri až štyri mesiace. Ich mzdy a platy nagra sú platené z poplatkov a zabaveného majetku. (Nagra predajú, alebo prenajmú zabavený majetok a v súčasnosti vlastnia pol tucta budov, plus banku meniacu peniaze pod najväčším domom patriacim nagra, ktorá bola založená zo súdnych poplatkov.)

Kala má právomoc povolať si na pomoc ďalšieho kala, aby s ním pred vynesením rozsudku o komkoľvek rokoval (verejne) a môže nariadiť väzbu každého obvineného ohrozeného spoluobčanmi, alebo nebezpečného pre obyvateľov, verejný poriadok alebo obchod (ako chorých alebo bláznivých). Nemajú však právo zabavovať majetok, ani spôsobiť stratu (obmedzím slobody) na majetku nikomu, okrem odsúdených. Zvyčajne býva najatých šesť až osem kala. Nagra ich nemôžu prepustiť okamžite a ak utečú, alebo odstúpia skôr, ako im vyprší dohodnutá doba pobytu, stratia celú mzdu za daný mesiac. Nagra môžu kala voľne najímať a prepúšťať po vypršaní dohodnutej doby. (Zvyknú sa zbavovať sudcov, ktorých rozhodnutia im nevyhovujú.)

Každý nagra usvedčený zo zločinu stráca svoje postavenie na pol roka, ale tajné zabitie či otrávenie je jedinou cestou ako sa zbaviť zlého nagra, ktorý je znovu a znovu najímaný svojimi spoločníkmi. Delzimmer zvykne mať vždy 22 až 28 nagra, ktorí slúžia ako žalárnici (využívajúc pivnice, putá a klietky), zatýkajúci dôstojníci, strážcovia poriadku na súdoch, bičovatelia, zabavovatelia majetku, zberatelia poplatkov a strážnici. Strážcovia poriadku na súdoch bránia obvineného a mečmi chránia kruh z lán pred prerazením davom. Strážcovia patrolujú po nepravidelných cestách a nosia so sebou signálny roh. Zvyknú sa pohybovať v trojiciach alebo väčších ozbrojených skupinách a snažia sa byť nablízku každému, kto by sa ich rozhodol privolať, alebo volal o pomoc.

Väčšina nagra sú vyslúžilí vojaci alebo dobrodruhovia, ktorý boli zranení alebo si obľúbili (relatívne) bezpečie a pohodlie. Nosia oranžový opasok označený radom troch dýk, čo je jediným znakom úradu na ich vlastnom oblečení (čo zvykne byť kožená zbroj s rukavicami a prilbami). Nosenie týchto opaskov ľuďmi, ktorí nie sú nagra, sa považuje za porušenie zákona číslo štyri.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD