Kit: Shadow Ranger

Článok zverejnený 04.04.2004, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Popis (Description): Tieňový ranger je špeciálne trénovaný na prekvapivé útoky na blízko a hlavne na diaľku. Dokáže skvelo splývať s prostredím a ak nechce, aby ste ho našli, tak sa vám to nepodarí. Je to smrtiaci útočník a veľa jeho nepriateľov padne už po prvom výstrele. Ako majster prekvapivých útokov dokáže zmiznúť tak rýchlo, ako sa aj objavil.
Podmienky (Requirements): minimálna Dexterity 17, min. Wisdom 15. Len elf alebo half-elf, len Chaotic Alligment
Domáce prostredie (Primary Terrain): ako Ranger
Rola (Role): Tieňoví rangeri pochádzajú hlavne z Vysokého lesa, kde utvárali špeciálne komandá na elimináciu (hlavne orkskej) hrozby pre les. Takýto ranger je neustále v pohybe a len málokedy sa niekde zastaví na dlhšie ako jeden-dva dni. Ich hlavnou úlohou je ochrana určitej oblasti a prieskum v nepriateľských líniách. Vďaka svojim výborným prieskumným schopnostiam tvoria často predvoj väčších elfských bojových skupín. Najradšej sa pohybujú v lesoch a prírode vôbec, v obývaných častiach sa necítia pohodlne a túžia po voľnej prírode. Medzi elfami sú vysoko cenení a vážení, ale ostatné rasy (a niektorí zlatí elfovia), ich často zatracujú pre ich zdanlivo nečestný a zbabelý spôsob boja.
Druhotné vlastnosti (Secondary Skills): hociaké
Bojové schopnosti (Weapon Proficiencies): Len dýky, meče a luky.
Nebojové schopnosti (Nonweapon Proficiencies): Bonus: Camouflage*
Brnenie/výbava (Armor/Equipment): Najviac Studded Leather. Nepoužíva štíty ani helmy, pretože bránia rýchlemu a nenápadnému pohybu. Vždy pri sebe má aspoň jednu dýku a luk. Tieňoví rangeri často nosia obojručné, alebo jeden a pol ručné (meč Bastard) meče, ktoré používajú na obranu, ak už útek nie je možný. Jeho výbava a oblečenie by nemalo obsahovať žiadne lesklé, alebo pestré predmety, aby dokázal jednoduchšie splynúť so svojim okolím. Vďaka tomu si často zatemňujú aj zbrane a tak nie je ojedinelé vidieť tieňového rangera, ako očierňuje svoju výbavu (napríklad sviečkou). Títo rangeri sú často oblečení v špeciálnom odeve do daného prostredia (Terrain Suit*), ktoré im pomáha lepšie sa skrývať pred zrakom nepriateľa.
Vybratý nepriateľ (Species Enemy): Hociaký.
Nasledovníci (Followers): Maximálne jeden naraz, nesmie byť human, alebo demihuman, ináč platia pravidlá ako pre Rangera.
Špeciálne výhody (Special Benefits):

  • +20% bonus k hide in shadows /move silently.
  • Ako majster prekvapivých útokov je extrémne dobrý strelec. Jeho prvý výstrel z luku na nič netušiaceho nepriateľa (teda na takého, ktorý ho nevidí a zároveň nečaká útok - toto musí posúdiť DM) má bonus na zásah +2 a zranenie sa násobí podľa tejto tabuľky:

    Level Násobok zranenia
    4-7 ×2
    8-11 ×3
    12+ ×4

    Príklad: Therion je tieňový ranger na 10 úrovni. Z tieňa lesa pozoroval skupinu dvoch pytliakov, ale po čase sa rozhodol zaútočiť. Vytiahne luk a vystrelí na toho napravo. Keďže o ňom útočník nevie a nedáva dostatočný pozor, Therion získava bonus +2 na zásah. Trafí a udelí 3x toľko zranenia, ako by so svojim lukom udelil normálne. Bohužiaľ druhý pytliak po páde svojho druha okamžite vytiahne zbraň a začne prečesávať okolie. Therion by mohol vystreliť opäť, ale pytliak si už dáva dobrý pozor a tak by ranger nezískal žiaden bonus. Rozhodne sa neriskovať a potichu sa stiahne späť do lesa. Veď on môže počkať.
  • Na 10 leveli získa nasledujúce mágske kúzla, ktoré môže čarovať raz za deň ako 9-levelný mág: Improved Invisibility, Blur
    Špeciálne nevýhody (Special Hindrances): vďaka svojej neobľúbenosti medzi neelfami majú skupiny, s ktorými cestuje aj tieňový ranger, omnoho väčšiu šancu, že nebudú práve vrelo privítané. Vyskytli sa dokonca aj prípady útokov na týchto rangerov, aj keď to väčšinou útočník veľmi skoro oľutoval.
    Dopořučené elfské subrasy (Suggested Elven Subraces): Green (Wild) Elf, Moon Elf

    Vlastnosti a výbava označené hviezdičkou (*) sú popísané v knihe 'The Complete Ranger's Handbook'