Mŕtva nevesta / Corpse Bride

Článok zverejnený 05.03.2006, autor: Alef0 (alef0[zavinac]szm.sk)

Filmografia Tima Burtonovie je povestná tým, že sa zaoberá všakovakými strašidelno-podivno-fantasticko-rozprávkovými témami, čo sa mu darí buď s veľkým úspechom, ale občas aj s pozdvihnutým obočím kritikov i obecenstva. Nožnicovoruký Edward, Ospalá diera, ViaNočná mora, či nedávny Karolko a továreň na čokoládu snáď nemusíme predstavovať (a menej úspešné vylomeniny ako Mars útočí a Planétu opíc potichu obídeme mlčaním.)

Mŕtva nevesta (Corpse Bride, 2005) by sa dala intuitívne priradiť práve k spomínaným filmom...a nie len preto, že sa na nej s Timom úspešne podieľali už temer notorickí spolupracovníci ako Johnny Depp, Danny Elfman, či Christopher Lee. Ba čo viac, tento film je viac než spriaznený s ViaNočnou Morou (Nightmare Before Christmas, 1993) nielen motívom, ale aj prevedením.

Victor (hlas Johnnyho Deppa) je synček bohatých predavačov rýb, ktorý sú síce bohatí, ale zďaleka nie natoľko, aby mohli byť právoplatnými členmi smotánky. Victoriini (nahovorila ju Emily Watson) rodičia na druhej strane požívajú všetky výhody aristokracie, ibaže by si jemne potrebovali vylepšiť finančnú situáciu. Svadba Victora a Victorie je teda prirodzeným riešením pre obe strany. Rodiny všetko zariadia, dokonca vybavia aj nácvik svadobného aktu, všetko totiž musí ísť podľa plánu. Ibaže Victor nácvik akosi nezvládne. A keďže Victoria vyzerá podľa neho viac k svetu, ako býva zvykom v rodičmi zorganizovaných svadbách, rozhodne sa ísť doskúšať svadobný akt do mesiačikom zaliateho lesa. Po niekoľkých pokusoch sa mu to podarí a celý natešený zavŕší svoj tréning hlasným sľubom vernosti a nastoknutím prstienka na akýsi konárik...lež z konárika sa vykľuje (nie Karol Konárik, lež) nežná rúčka spanilej devy, ktorá bola na tom mieste pochovaná a teraz sa dožaduje splnenia Victorovho sľubu vernosti až za hrob.

Viac k príbehu nepovieme, autor sa totiž zaviazal mlčať (ako ten príslovečný hrob). Povedzme si radšej viac o samotnom filme. Hlavným reklamným ťahákom filmu bolo samotné remeselné prevedenie. Na rozdiel od všakovakých rozprávok nie je Mŕtva nevesta počítačom vyžutý film. Režisér sa rozhodol použiť klasické bábky (čo je podobný spôsob ako pri ViaNočnej more). Dalo by sa povedať, že túto techniku zvládol do takej dokonalosti, že nezasvätený divák si bude myslieť, že je to jedinečný spôsob počítačovej grafiky. Ten veľmi prispieva do celkovej atmosféry filmu, ktorá zaváňa burtonovčinou, aj keď je tak trochu hore nohami. Dej odohrávajúci sa v skutočnosti, v meste, a v lese je spracovaný veľmi temne, všetko je tmavomodré, mesiačik svieti a smutné ticho len občas preruší krákanie havranov (znalci si spomenú na atmosféru Sleepy Hollow). Na druhej strane v podsvetí je všetko príjemne farebné, mŕtvoly a zombie ihrajú všakovakými farbami, jednoducho radosť pre oči. Tomu zodpovedá aj typicky elfmanovský soundtrack, ktorý je ,,tam hore" správne temný a tam dole správne odviazaný (Niet nad kostry pohupujúce panvami v swingovom rytme...). A to nesmieme vynechať pesničky!

Keď už spomíname ihrajúce sa zombie, Mŕtvej neveste (presne tak ako ViaNočnej more) je vlastný charakteristický čierny humor. Či je to červíček žijúci za očkom Mŕtvej nevesty, alebo Victorovo hranie so svojím psíčkom v podsvetí (,,A teraz zahraj mŕtveho!"), alebo melancholická scéna, kde pavúčička s červíčkom presviedčajú Nevestu, že je pre Victora oveľa lepšia, než Victoria tam hore (Jej srdce síce bije, ale tvojmu úsmevu sa nič nevyrovná!) Tento spôsob je zábavný, ak si naň človek zvykne, ale je otázka, čo by na to povedali malé deti... Napriek všetkému veseliu však po skončení filmu určite ostane v divákovi smutná melanchólia.

Súhrn

Režisérovi sa určite podarila jedinečná rozprávka s netradičným prevedením a s typickou melancholickou burtonovsko-elfmanovskou atmosférou, príbehom a čiernym humorom. Ak sa vám páčila ViaNočná mora, určite neváhajte. (A naopak: ak sa vám zapáči Nevesta, určite si zožeňte Moru, je lepšia bez ohľadu na to, čo vraví Annun...).

Snáď jediným čiernym bodom pre tento film je postoj distribútora, ktorý sa rozhodol tento film na Slovensku vôbec nepremietať. Chtiac-nechtiac to teda núti človeka si ho zohnať inými spôsobmi.

Informácie o filme


Názov Corpse Bride
Réžia Tim Burton
Rok 2005
Hlasy prepožičali Victor - Johnny Depp
Victoria - Emily Watson
Mŕtva nevesta - Helena Bonham Carter
a iní
Hudba Danny Elfman