Elminster hovorí 25: Návšteva Čarodejníka

Článok zverejnený 09.03.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Pískajúci čarodejník
(slušný / lacný)

Pískajúci Čarodejník ľuďom prechádzajúcim po Northride ukazuje svoj stĺp s lampou (na ktorom visí jeho divný znak pozostávajúci z vyrezávanej hlavy pískajúceho čarodejníka), niekoľko metrov blatistého dvora a potom dlhú, krytú verandu. Na ňu je dobrý výhľad z balkónu izieb majiteľa, na ktorom visí rad krabičiek s bylinkami.

Od tohto miesta sa obdĺžniková budova Čarodejníka nepôvabne naťahuje dozadu ďalej - a ďalej, ako nejaký kaštieľ. Celá stavba je podpivničená a jej dve podlažia majú na južnej strane (s najdrahšími izbami) okná a balkóny s výhľadom na les, ktorý začína len o pár krokov ďalej.

Dvor, niekoľko sýpok, stajne a kuchyne sú roztrúsené v kroví popri západnej stene. V tomto kroví neustále hlučne ryjú prasiatka, majiteľovi miláčikovia – malé, lenivé a hlúpe ošípané, ktoré majú spoločné (zvyčajne v hneve vykrikované) meno „Malý Latha“ – aj keď niektoré majú vo zvyku zmiznúť práve v čase, keď sa určití hostia chystajú k odchodu.

Čarodejník má atmosféru tichej zašlosti, prachu a starých tajomstiev. Poslúži hrozným domácim pivom (Čarodejníkov hlt), prijateľnými pivami z Moonsea a pivnicou vín od slušných až po úbohé (podľa ročného obdobia), zásobenú hlavne suchými bielymi vínami z oblasti Vnútorného mora a zzarom (ako poklona pútnikom zo západu). Ak bola letná úroda dobrá, prichádzajú lodné zásielky od predajcov v Sembii na konci Uktaru, ak však vynášala málo dorazia skoro na jar kalové vína, ktorých sa chcú v Hillsfare zbaviť. Nápoje sa podávajú na izbách, v spoločenskej miestnosti a aj v bare na poschodí.

Bar je miestnosť s balkónmi v najvýchodnejšej časti strechy. Je známy ako miesto pre nie – celkom - úctyhodné obchody. Až donedávna sa tu otvorene ukazovali a predávali otroci.

Spoločenská miestnosť je tmavé, zadymené bludisko pevných, ale neladiacich okrúhlych stolov, stoličiek a pultov s nízkym stropom. V miestnosti nie sú žiadne lavice – majiteľ ich nenávidí, pretože z nejakej až pričasto spadol.

Pri vstupe cez hlavné dvere sa naľavo nachádza pult, priamo vpred je vchod na prízemie a schody na poschodie stúpajú ponad pult, kde sa stretávajú s chodbou vedúcou ku schodom končiacim pri zadnom vchode. Prízemné miestnosti sú umiestnené pozdĺž rovnej chodby, ktorá sa pred koncom hostinca ostro zatáča vľavo k východu, od ktorého sa na sever dostanete k stajniam a kuchyniam. Hala taktiež ponúka prístup k skupine apartmánov s výhľadom na východnú stranu, ktoré majú vlastný východ a sú využívané najmä skupinami dobrodruhov, ktorí radi prichádzajú a odchádzajú nepozorovane – zvyčajne v skorých ranných hodinách.

Izby na poschodí sú dlhé, úzke a ovešané polovičnými záclonami, aby sa zdali byť ešte dlhšie. Sú tichšie a preto najdrahšie v Čarodejníkovi (vrzgot podlahy z nich počuť na prízemí).