Elminster hovorí 31: Čarodejník odvtedy po súčasnosť

Článok zverejnený 05.06.2007, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Pískajúci Čarodejník, pokračovanie
(slušný / lacný)

Keď o desať dní prišiel Anthalus Droon boli opravy, ktoré zaplatila Storm, už v plnom prúde. Predstavil sa ako nový majiteľ (sprevádzaný Bronom a distingvovanými Zhentskými návštevníkmi s množstvom dobre viditeľných zbraní) a zhabal peniaze, ktoré Avlar ešte neminul (preto je nábytok spoločenskej miestnosti taký starý a nesúrodý - nový nikdy nebol kúpený).

Droon strávil sezónu vedením hostinca ku dnu – toto obdobie je známe takými brilantnými rozhodnutiami ako šetriť drevo v zime teplým obliekaním zamestnancov namiesto kúrenia (aj keď bolo čoskoro jasné, že hostia radšej pôjdu inde a priplatia si za oslobodenie od omrzlín) či odvolaním chyžných z izieb do lesa na lov zveriny pre kuchyňu. Jednu dievčinu chytil vlk a ostatné sa vrátili naprázdno. Napokon bol Droon donútený najať lesníka zo Shadowdale aby naukladal pasce, ktoré aj tak museli obchádzať nešťastné dievčatá. Netreba ani spomínať, že tých pár pútnikov na saniach odvážiacich sa na v noci neschodné zimné cesty zo Sembie neuspokojil guláš z lasice ani zajačia polievka taká riedka, že to bola skoro len prevarená voda. (Keď je veľa snehu, vetry často zanesú Hilssfarskú cestu a vtedy obchodné trasy do Moonsea vedú na západ cez Mistledale a z tade hore cestičkou okolo Ashaby do Shadowdale a z tade cez Voonlar.)

Droon otvorene nenávidel Čarodejníka, Voonlar a chlad, často ich preklínal a uťahoval sa do svojich izieb, kde pil fľašky koreneného vína, ktoré si zohrieval na vlastnom ohni (bol to jediný oheň v Čarodejníkovi mimo kuchyne, ktorý horel po celý čas). Kvôli tomuto správaniu existujú domnienky, že v hostinci zostával na niečí rozkaz.

Keď sa na jar začali objavovať Sembijskí jednatelia (agenti rodinných podnikov) pri svojej ceste na sever do Moonsea pre správy o investíciách za zimu a odovzdať najnovšie pokyny od vlastníkov, Droon sa im všemožne líškal. Po čase našiel človeka ochotného zobrať so sebou jeho obchodnú ponuku, ktorú prijala Harauna Beltzund. Stala sa jeho hlavnou veriteľkou a neskoršou majiteľkou Čarodejníka (nikdy nevidela od Droona ani groš, ktorý z jej vkladu do hostinca investoval len nutné minimum a zvyšok si nechal).

Mimochodom, chyžné stále vlastnia pasce a používajú ich na odradenie zhentských zlodejov a špicľov, ktorí z času na čas prejavia záujem o navštívenie Čarodejníka s nečestnými úmyslami.

Napriek ostražitosti Harfistov a spomínaným pascám miestne povesti trvajú na tom, že rôzni hostia v niektorých izbách Čarodejníka v skrýšach pod podlahou pravidelne zanechávajú správy či vrecká cenností. Tieto balíčky sú údajne zbierané Bronovými poverencami, Cyricovmi kňazmi či laickým personálom chrámu na nočných návštevách hostinca, ktoré netreba ohlasovať a za ktoré ani netreba platiť ako za ubytovanie. Toto sa stávalo – na zhrozenie platiacich hostí s ľahkým spánkom, ktorí pri zobudení našli niekoho plaziť sa po izbe – príliš často na to, aby takéto povesti zmizli z obehu po Voonlare. Preto Harauna zaobchádza s každým, koho nájde neskoro v noci v blízkosti hostinca, veľmi chladne.