Baldur's Gate 2

Článok zverejnený 21.05.2004, autori: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk), Dalcor (Dragonlance.Dalcor[zavinac]seznam.cz)

Obsah

Info
Obecné rady
Boj
Pevnosti pre jednotlivé povolania
Recepty pre Cespenara (ToB)
Užitočné linky


Info

BG2 sa len veľmi málo líši od svojej prvej časti. Prečo meniť niečo, čo je dokonalé, však? Väčšina zmien je skôr kozmetických, ale jadro hry zostalo nezmenené. Jednoducho, máte svoju partiu dobrodruhov a pomaly odhaľujete tajomstvá príbehu, ktorý pra vás autori prichystali.

V prvom rade sa zvýšilo rozlíšenie hry, BG2 si môžete zahrať už aj v 800 x 600 (dá sa použiť aj vyššie rozlíšienie, ale to už nie je oficiálne podporované, a tak sa vám môže stať, že sa napríklad lišty nebudú úplne kryť a podobné maličkosti). Grafika je ešte detailnejšia, farebnejšia a krajšia, aj keď sa to môže zdať nemožné. Najpremakanejšie sú jednoznačne animácie postáv a hlavne kúziel.

V BG2 sa autori veľmi múdro rozhodli posunúť hranicu maximálnej dosažiteľnej úrovne, s čím úzko súvisí aj implementácia nových, veľmi silných kúziel až ôsmej úrovne. Mágovia budú ku koncu hry už naozaj silné bytosti, schopné usmažit skupinu nepriateľov skôr, ako poviete fireball. Samozrejmostou je možnosť naimportovať si postavu z prvého dielu, takže sa nemusíte báť, že sa váš milovaný trpaslík (alebo ktokoľvek iný) v druhom dieli neobjaví.

Samozrejme, že nechýba ani množstvo nových príšer, na čele s majestátnymi a obrovskými drakmi, ktoré v prvom dieli tak veľmi chýbali. Potvory v BG2 sú nesmierne silné a postarajú sa vám o nejeden šedivý vlas. Čarujú, drainujú vám levely, bijú vás všetkými možnými zbraňami a vôbec, veľmi, veľmi hnevajú. Preto v boji určite využijete napríklad boj s dvoma zbraňami súčastne (a lá Drizzt) alebo užšiu špecializáciu v jednej vybranej zbrani. Tiež pribudlo 21 kitov, ktoré modifikujú vlastnosti danej postavy (napríklad zlodej sa tak môže stať assasinom, bounty hunterom alebo swashbucklerom) a tri nové povolania, barbar, sorcerer a monk.


Obecné rady

Pre BG2 platí väčšina tipov, ktoré platia aj pre BG (samozrejme okrem tých, ktoré sa viažu ku konkrétnym osobám alebo miestam), takže vám radím aby ste si prečítali aj tie. Všetko, čo sa zmenilo, by tu malo byť uvedené.

Aj v BG2 sa dá hra rozohrať za multiplayer, ak si chcete vytvoriť všetkých šesť postáv, ale osobne to nedoporučujem. Prišli by ste o veľa subquestov, dialógov a magických vecí. V BG2 totiž questy dostávate podľa toho, koho máte v skupinke.

Hneď ako to bude možné, si kúpte gem bag a scroll case. Ušetria vám veľa miesta v inventári. Môžete ich nosiť aj viac, takže ich využívajte.

Ak nájdete kúzlo deviatej úrovne, tak sa ho neučte, lebo ho aj tak nebudete môcť čarovať. Radšej si ho nechajte ako zvitok a použite ho v nejakom tažkom boji.

Hrajte podľa svojho presvedčenia (alignment). Väčšina questov ponúka viac ciest k riešeniu a tak to využite. Často budete odmenený zaujímavým koncom. A samozrejme, ak tak nebudete konať, môže sa stať, že sa na vás členovia party nahnevajú a opustia vás.

Zapnite si položku 'rest until healed' (v menu gameplay). Tá vám zavezpečí, že po každom vyspatí budete mať plné životy, aj keď to bude trvať dlhšie.

V BG2 už na seba nemusíte pred spánkom zosielať liečivé kúzla, lebo to vaše postavy robia úplne automaticky.

Pokúste sa zabiť draka tieňov (zabudol som, ako sa volá, ale je celý čierny a určite ho spoznáte keď ho uvidíte), vypadnú vám z neho šupiny, z ktorých vám trpaslík Cromwell urobí asi najlepšie kožené brnenie v celej hre (pre zlodeja alebo archera ako robené).

Ak máte problém zabiť Empathic Manifestation, tak vedzte, že problém je vo vašom prístupe k veci. V tomto boji vám meče nepomôžu, Empathic zničíte len vtedy, ak na neho začarujete nejaké to liečivé kúzlo. Cure Light Wounds úplne postačí.

Pred odchodom z prvého dungeonu zoberte Imoen všetky veci, hneď potom vás totiž opustí a vám sa peniaze na začiatku veľmi zídu.

Choďte všade, všetko preskúmajte a s každým (kto má meno) pokecajte. V BG2 je veľa skrytých miest a questov a bola by veľká škoda, keby ste o nich prišli.

Ak je vaša hlavná postava mág alebo sorcerer, bude si môcť vyčarovať svoje čarovné zviera, ktoré mu bude pomáhať v rôznych situáciách. To, aké zvieratko sa ujde práve vám záleží na vašom presvedčení.

Nevylamujte silou zámky a dôsledne vyhľadávajte všetky pasce. Za každú úspešne zneškodnenú pascu alebo vypáčený zámok totiž dostane celá skupina skúsenosti.

V BG2 nájdete v meste Trademeet obdobu ukecaného chlapíka z jednotky. Volá sa Neeber a bude za vami všade chodiť a niečo vám vykladať. Ak to ale vydržíte dostatočne dlhú dobu, nakoniec vám dá pokoj a vy dostanete experience.

V tejto hre je schovaný aj jeden 'tajný' quest. Budete na to potrebovať minimálne 11 wisdom a nesmeli ste zabiť chlapíkov v Dalsolar's Inn. Musíte začarovať kúzlo siedmeho levelu Limited Wish. Pri voľbe svojho želania povedzte, že chcete dobrodružstvo ako žiadne iné (adventure like no other). Potom odíťte do Dalsolarsovej krčmy (Bridge District), kde stretnete Vittoria. Ten vám zadá 'malú' úlohu, z ktorej sa ale neskôr vyvinie celkom dlhý quest.

Ak ste mág a vaši učni vám ponúknu výrobu magických predmetov, uložte si hru predtým, ako si vybriete. Ak potom zahlásia, že to potrvá 4 dni, tak určite zlyhajú. Ak ale povedia, že to potrvá niekoľko dní (a few days), tak sa im výroba podarí.


Boj

Mnou asi najpoužívanejšie bojové kúzlo bolo Haste. Dokáže úplne zvrátiť situáciu na bojisku a neraz vám pomôže vyhrať aj veľmi ťažké boje. Určite ho majte zamemorizované.

Pozor na to, aby ste nemali v ruke luk, ak sa k vám nepriateľ priblíži na boj zblízka. Vtedy totiž dostane +4 k útoku a to už je cítiť.

Podľa môjho skromného názoru je asi najlepšie kúzlo proti drakom Magic missile. Draci majú veľkú odolnosť voči mágii (magic resistance) ale magic missile má viac striel, takže sa tým zvyšuje šanca na zásah. Samotný draci zase až tak veľa životov nemajú, takže malá damage až tak nevadí. Určite na nich nepoužívajte žiadne kúzla ako sleep, hold, confusion alebo iné, lebo aj tak nezaberú. Najlepšie je na nich čarovať všetky útočné kúzla ktoré dávajú damage, vyčarovať si na pomoc nejaké príšerky a naboostovať sa (Haste, Barskin, Blur, atď.). A potom už len sekať a rúbať. :)

Pred bojom s upírmi si zamemorizujte viac kúziel restoration a lesser restoration, budete ich potrebovať. A pred bojom je tiež dobré dať na seba negative plane protection, lebo potom vám nebudú môcť kradnúť levely.

Trollov treba po ich smrti spáliť! Najlepšie ohnivým alebo acid šípom, ale ak vám došli, postačí aj hociaké ohnivé kúzlo (Fireball, Flame Arrow) alebo Melf's Acid Arrow.

Proti kúzelníkom používajte Spell Thrust a neskôr Breach, ktoré spoľahlivo odstránia ich magické ochrany. Potom ich už jednoducho nakrájate na maličké kúsky so svojimi bojovníkmi.

Boj s dvoma zbraňami je veľmi silná vec, hlavne kvôli rozmanitosti damage, ktoré s dvoma zbraňami môžete udeliť. Preto je dobré trénovať v ňom aspoň jednu postavu. K tomu sa najlepšie hodia rangeri, ktorí sú v tomto spôsobe boja zvýhodnení.

Pozor na miesta, kde keď vleziete na nízkej úrovni, tak nemáte šancu. Spoznáte ich tak, že vaša životnosť tam bude niečo okolo 2 pikosekúnd.

V boji si dávajte pozor na svoje magické zvieratko (ak nejaké máte), lebo ak vám ho zabijú, prídete na vždy o 1 bod constitution a o polovicu životov. Najlepšie je preto zbaliť ho vždy pred bojom do ruksaku. A úplne najlepšie je nosiť ho tam stále :).

Pri používaní kúziel ako je Fireball si vždy dajte pozor, či na okolí nestojí nejaký civilista alebo priateľská bytosť. Ak ho také kúzlo trafí, automaticky na vás zaútočí, čo môže znamenať napríklad aj pokazenie celého questu (to sa stalo aj mne).

Po splnení questu so zlatou hlavou (chce po vás, aby ste jej doniesli zvyšok jej zlatého tela), vás čaká podľa mňa najťažší súboj v celej hre. Vzniknutý Lich jedným úderom odčaruje (Imprisonment) hociakého vašeho hrdinu, a ak sa to stane vašej hlavnej postave, hra končí. Tento chlapík sa ale dá poraziť, chce to len trpezlivosť a stratégiu. U mňa zabralo vyvolanie všetkých príšer, ktoré som len vyvolať mohol. Tie ho síce nedokázali zraniť (je odolný voči akémukoľvek nemagickému damage), ale aspoň ho zamestnali. Potom som si do rúk pobral všetky zbrane, ktoré dávajú nejaký magický damage (ice, fire, atď.) a bil som ho hlava nehlava. Na konci mi síce ostali len dve postavy, ale vypadol z neho veľmi dobrý prsteň a postavy som si vrátil späť pomocou zvitku Freedom.


Pevnosti pre jednotlivé povolania

Najprv zopár poznámok. 1: Ak ste dual class povolanie, tak budete môcť získať dve pevnosti, pre každé povolanie jednu. A to už celkom slušná výhoda. 2: 'Počet subquestov' znamená počet questov, ktoré sú viazané s danou pevnosťou (t.j. nedostanete ich, ak nemáte tú pevnosť). 3: Ak je pri počte subquestov uvedené 'cca.', je to len približné číslo, môže ich byť viac, alebo menej.

Fighter:
Pevnosť: De'Arnise Keep
Umiestnenie: De'Arnise Keep
Počet subquestov: 8 (trošku priveľa, čo?)
Špeciálne: Každý týždeň získate 500 na daniach. (Ak zvýšite dane, tak až 1000)

Ranger:
Pevnosť: Ranger Cabin
Umiestnenie: Umar Hills
Počet subquestov: 3
Špeciálne: -

Paladin:
Pevnosť: Malá izba (he-he)
Umiestnenie: Athkatla - Goverment Quarter - Order of the Radiant Hearth
Počet subquestov: cca. 3
Špeciálne: -

Mage:
Pevnosť: Planar Sphere
Umiestnenie: Athkatla - Slums District
Počet subquestov: 3
Špeciálne: možnosť získať 3 magické predmety podľa vlastného výberu

Thief:
Pevnosť: Thieves' Guild
Umiestnenie: Athkatla - The Docks
Počet subquestov: 2
Špeciálne: možnosť vysielať svojich zlodejov na rôzne 'akcie' a zarábať na tom

Bard:
Pevnosť: Theatre
Umiestnenie: Athkatla - The Bridge
Počet subquestov: 3
Špeciálne: investujete do neho na začiatku peniaze a podľa kvality prvej hry vám potom bude zarábať peniaze podľa výšky investície. Ak bude kvalita veľmi vysoká, môžete ho tiež predať za 10 000.

Druid:
Pevnosť: Druid Groove
Umiestnenie: Druid Groove
Počet subquestov: 2
Špeciálne: -

Priest:
Pevnosť: podľa presvedčenia - Good : Temple of Lathander; Neutral: Temple of Helm; Evil: Temple of Talos
Umiestnenie: Athkatla - Temple District
Počet subquestov: 5
Špeciálne: -

Recepty pre Cespenara

V datadisku pre Baldur's Gate s názvom Throne of Bhaal stretnete Cespenara, ktorý vám dokáže niektoré predmety vylepšiť, ak mu prinesiete tie správne veci. Tu nájdete práve tieto 'recepty' na lepšie veci. Za celú túto podsekciu ďakujem Dalcorovi.

Carsomyr +5 + Eye of Tyr + 5000gp = Carsomyr +6
Flail of Ages +3 + poison head/electric head (ľubovoľná jedna) +5000 gp = Flail of Ages +4
Flail of Ages +4 + zvyšná 'hlava' + 5000gp = Flail of Ages +5
Golem manual + Juggernaut golem page + 15000gp = Juggernaut golem manual
Golem manual + Stone golem page + 10000gp = Stone golem manual
Golem manual + Clay golem page + 5000gp = Clay golem maunal
Circlet of Netheril + bronze ioun stone + 5000gp = Circlet of Netheril (magical)
Bladesinger chain +4 + scroll of protection from normal weapons + 40000gp = Aslyferund's elven chain +5
Sword of Mask +4 + Heart of the Damned + 5000gp= Sword of Mask +5
Argurvadal +4 + liquid mercury + 10000gp = Argurvadal +5
Foebane +3 + Ffard's scabbard +5000gp = Foebane +5
Purifier +4 + Eye of Tyr + 5000gp = Purifier +5
Dagger of Star +4 + 5 star sapphires +5000gp = Dagger of Star +5
Ixil's Spike +2 (dagger) + Ixil's Nail +4 (spear) + 5000gp = Ixil's Spike +6 (spear)
Axe of Unyielding +3 + Baalor's claw +5000 gp = Axe of Unyielding +5
Staff of the Ram +4 + Roranach's horn +5000gp = Staff of the Ram +6
Ravager +4 + Serpent Staff + 5000gp = Ravager +6
Spectral Brand +4 + Skull of the Lich + 5000gp = Spectral Brand +5
Club of Detonation +3 + Ring of Fire Resistance + 5000gp = Club of Detonation +5
Storm Star +3 + Starfall ore + 5000gp = Storm Star +5
Rune Hammer +4 + Rune of Clangeddin + 5000gp = Rune Hammer +5
Erinne's Sling +4 + 5000gp = Erinne's Sling +5
Firetooth +4 + Bowstring of Gond + 5000gp = Firetooth +5
Taralash +4 + Bowstring of Gond +5000gp = Taralash +5
Darkfire bow +4 + Bowstring of Gond + 5000gp = Darkfire bow +5
Montolio's cloak + Montolio's clasp + 5000gp = Improved Montolio's cloak
Oaken Ring + Nymph's tear +5000gp = Heartwood ring
Hindo's Doom +3 + Hindo's hand + 5000gp = Hindo's Doom +4
Helm of the Rock + 2 horns + 5000gp = Horned Helm of the Rock
Bag of Plenty +1 + King's tear gem + 10000gp = Bag of plenty +2
Quiver of Plenty +1 + King's tear gem + 10000gp = Quiver of Plenty +2
Case of Plenty +1 + King's tear gem + 5000gp = Case of Plenty +2
Paladin's bracers + Cespenar's blessing(!!!) + 10000gp = Blessed bracers
White dragon scales + 5000gp = White dragon scale armor

Užitočné linky
(obsah)

www.blackisle.com: oficiálna stránka (eng)
www.baldursgatehaven.com: neoficiálna stránka, ktorá sa venuje väčšine hier od Black Islu, nie len BG. Plná informácií. (eng)
www.planetbaldursgate.com: stránka obsahovo veľmi podobná tej predchádzajúcej. Najlepšie bude, ak si pozriete obe. :) (eng)
www.teambg.org: stránka, ktorá sa venuje modifikáciam, add-onom a pod. veciam pre všetky hry bežiace pod Infinity Enginom (BG, BG II, IWD, IWD II, a pod.). (eng)

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD