Daggerfall

Článok zverejnený 21.05.2004, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Obsah


Všeobecné info
Guildy
Boj
Tipy a triky
Užitočné linky

Všeobecné info

Daggerfall je druhé pokračovanie slávnej Areny.To, čo vás upúta už po chvíli hrania je obrovská sloboda. Môžete si robiť, čo len chcete. Túlať sa po mestách a vykrádať domy a obchody, poľovať v divočine alebo hľadať stratené artifakty. Ja sám som hral túto hru skoro 2 mesiace a za celý ten čas som ani nepomyslel na hlavnú dejovú líniu hry. Tá samozrejme nechýba, aj keď podľa môjho skromného názoru to nie je žiadna sláva. Hlavná je proste voľnosť a príbeh je až na druhom mieste.

Daggerfall je revolučný aj v inom smere. Konečne niekto pochopil, že rozvoj vašej postavy je vo väčšine RPG-čiek mierne nelogický. Ako je možné, že sa zlodej stane lepším zlodejom nie vtedy, keď praktikuje tichú chôdzu, trénuje vylamovanie zámkov a kradne na každom kroku, ale vtedy, keď zabije goblina? Preto zvolili autori iný systém. Každé povolanie má svoje primárne vlastnosti, ktoré musí maximálne trénovať (používať) aby mu stúpol level. Teda ak ste zlodej, môžete zabiť aj 15 drakov, ale kým budete chodiť ako s betónovými topánkami a dýkou si tak akurát vypichnete oko, level vám určite nestúpne. V hre je naviac zahrnutá aj možnosť vytvoriť si úplne nové povolanie presne podľa vašich predstáv, čo je mimochodom asi najlepší spôsob, ako začať hru.

Celá hra je videná z vlastného pohľadu a má na svoju dobu výbornú grafiku. Ovládate v nej len jedného hrdinu, čo je moja jediná výhrada k tejto hre (nenávidím samotu). Boje sú realtimové, hra sa zastaví len keď čarujete alebo si prezeráte inventár. Počasie v hre je reálne, môže pršať, snežiť alebo može padnúť hustá hmla. To samozrejme záleží na ročnom období v ktorom sa práve nachádzate.

Mágia je veľmi dôležitá súčasť každej RPG hry. V Daggerfalle je čarovanie vcelku klasické, máte určitú zásobu many, pomocou ktorej čarujete, alebo môžete kúzlo vyvolať z magického predmetu. Nič nové. Na mágii v Daggerfalle je však pekné to, že máte možnosť vytvárať si vlastné kúzla alebo magické predmety. Musíte sa len dostať na dostatočne vysokú pozíciu v Magickej Guilde. Každé kúzlo patrí do jednej zo šiestich magických tried a po začarovaní si vlastne trénujete danú triedu. V jednom kúzle ale môže byť aj viac rôznych efektov z rôznych magických tried (maximálne tri), a tak si môžete trénovať viac odvetví naraz.

Guildy

Členstvo v rôznych guildách je dôležitá súčasť celej hry. V guildách plníte rôzne questy a podľa vašich úspechov / neúspechov postupujete po rebríčku dôležitosti. Čím ste vyššie, tým viac možností je pre vás v danej guilde otvorených. Na to aby ste postúpili sa ale musíte tiež zdokonaľovať v určitých schopnostiach daných guildou. Tu sú všetky guildy v Daggerfalle a schopnosti ktoré po vás každá vyžaduje:

Dark Brotherhood: short blade, archery, backstabbing, streetwise, disguise, stealth, climbing, destruction, deadric, critical strike.

Fighter's Guild: archery, blunt weapons, giantish, long blade, orcish, short blade, critical strike, swimming, running, jumping.

Knights of ...: archery, critical strike, dragon, etiquette, giantish, long blade, medical.

Mages Guild: alteration, destruction, illusion, mysticism, restoration, thaumaturgy.

Temple of Arkay: axe, backstabbing, destruction, medical, restoration, short blade.

Temple of Akatosh: alteration, deadric, destruction, dragon, long blade, running, stealth.

Temple of Dibella: deadric, etiquette, illusion, lock picking, long blade, nymph, orcish, restoration.

Temple of Julianos: alteration, deadric, impish, lock picking, mysticism, short blade, thaumaturgy.

Temple of Kynareth: archery, climbing, deadric, destruction, dodging, dragon, harpy, illusion, jumping, stealth, running.

Temple of Mara: archery, critical strike, deadric, etiquette, harpy, illusion, medical, nymph, restoration, streetwise.

Temple of Stendarr: axe, blunt weapon, critical strike, deadric, dodging, medical, restoration.

Temple of Zenithar: blunt weapon, centaurian, deadric, giantish, harpy, mercantile, orcish, pickpocket, spriggan, streetwise, thaumaturgy.

Thieves Guild: backstabbing, climbing, lockpicking, pickpocket, short blade, stealth, streetwise.

Na to, aby ste v guilde postúpili, musíte mať v danej guilde určitú reputáciu a aspoň dve z guildou žiadaných vlastností (skillov) musíte mať na odpovedajúcej úrovni. Reputáciu si zvyšujete plnením questov. Za každý úspešne dokončený quest vám reputácia stúpne o 5. Povyšuje sa podľa tejto tabuľky:


Hodnosťminimálna reputáciamin. prvý skillmin. druhý skill
0022%4%
11030%8%
22038%12%
33046%16%
44054%20%
55062%24%
66070%28%
77078%32%
88086%36%
99094%40%


Boj

Tu vám ponúknem niekoľko fínt, vďaka ktorým zmeníte aj toho najhoršieho protivníka na úbohú kôpku plnú bolesti.

Ak chcete prekvapiť nepriateľa tým, že sa vám v ruke sám od seba zhmotní meč, tak stlačte F5 pre vyvolanie štatistík vášho hrdinu a odtiaľ sa presuňte do vášho inventára. V kľude si zvoľte zbraň, stlačte ESC, aby ste sa vrátili do okna so štatistikami a počkajte, kým sa nevypíše niečo ako 'Right Hand equipped'. Potom sa vráťte späť do hry a meč bude tam, kde má byť. V ruke.

Najlepšia stratégia proti nepriateľom je taktika Hit'n'Run. Priblížte sa k nemu, párkrát do neho švihnite a skôr ako sa spamätá, ustúpte pár krokov do zadu. Tak vás on netrafí a vy to môžete opakovať do nekonečna.

Ak radi používate luk, tak vedzte, že dokáže strielať aj cez steny alebo dvere. K tomu je dobré kúzlo Detect enemy, ktoré vám ukáže kde vlastne evilák stojí a vy to už potom do neho len napálite.

Zaujímavé je, že od monštier v dungeonoch môžete v pohode kradnúť (pickpocketing) a trénovať si tak tento skill. A ešte aj zarobíte pár drobných.

Ak má vaše povolanie vlastnosť Spell absorbtion - General, môžete si strielať Firebally (alebo iné 'explosive damage in range' kúzla) rovno pod nohy. Nebude vás to stať žiadnu manu, neuberie vám to životy a pošteklí to okolostojacich nepriateľov.

Nepodceňujte boj holými rukami. Vaše ruky sú originálna zbraň, schopná zasiahnuť hociakého nepriateľa v hre. Na vyšších úrovniach už vaše ruky dávajú taký damage ako deadricovské zbrane a ak si vytrénujete aj rýchlosť, budete mať údery, ktoré keby videl Bruce Lee, v živote by nevystrčil nos z domu.

Dávajte si pozor na jednu nepríjemnú vlastnosť vášho luku. Akonáhle sa prestanete pozerať rovno pred seba (= pozriete sa hore alebo dole), váš luk nič netrafí a akurát si vyplýtvate šípy. Preto na naklonených povrchoch alebo na schodoch vždy bojujte na blízko.


Tipy a Triky

Ták, to by sme mali. Teraz ešte nejaké tie všeobecné rady do života, len aby ste to v tom veľkom svete Daggerfallu nemali až také ťažké.

Pre zvyšovanie magických skillov (a vôbec levelu) je dobré vyrobiť si dve veľmi lacné kúzla, z ktorý prvé bude zahŕňať prvé tri magické školy a druhé zase druhé tri. Potom vám stačí vyliezť pred nejaké mesto, toľko krát čarovať tie lacné kúzla, koľko vám to vaša mana dovolí, vyspať sa, zničiť príšery čo na vás zaútočia, zobrať ich veci a tak stále dookola. Za chvíľu vám určite stúpne level a ešte k tomu budete mať spústu vecí na predaj.

Pre tréning skillov Running a Jumping je najlepšie nepoužívať v meste koňa, ale jednoducho po meste 'skákať'. Proste bežte a skáčte zároveň. To je úplne najrýchlejšia metóda, ako sa dajú tieto skilly zvýšiť.

V Daggerfalli sú hnusne zamotané dungeony. Človek tam stratí aj vlastnú hlavu. Preto je dobré čo najskôr si zohnať kúzlo teleport, potom si zvoliť cieľ (anchor) teleportu hneď pri východe z dungeonu a máte po problémoch.

Existuje jedna veľmi rýchla cesta, ako prísť k peniazom a dobrým veciam. V spellmakeri si vyrobte kúzlo Open, také lacné, ako to len pôjde. Kľudne nastavte, aby sa šanca na otvorenie dverí zvýšila až raz za 5 levelov. Nič sa nestane. Potom si počkajte na noc a vydajte sa kradnúť. Vaše super lacné Open kúzlo otvorí na 100% hociaký zamknutý obchod a vy ho budete môcť vyrabovať bez rizika. Stráže to totiž vôbec nezaregistrujú.

Nekupujte si dom. Je to úplná zbytočnosť a nenájdete pre neho uplatnenie. Loď je omnoho lepšia. Máte k nej prístup hocikedy (pod podmienkou, že nie ste v dungeone alebo v nejakom dome) a je dostatočne veľká na uskladnenie vašich vecí. A viaže sa k nej aj jeden trik. Ak sa vám nepáčia veci, ktoré vám ponúkajú v obchodoch v meste, jednoducho sa preneste na loď a hneď späť do mesta. Veci vo všetkých obchodoch sa zmenia.

Neradím vám púštať sa do hlavnej dejovej línie hry skôr, ako nadobudnete ASPOŇ 10. level. Väčšina hráčov však uprednostňuje niečo medzi 20. a 30. levelom.

V Daggerfalle existuje päť úrovní obchodov: úžasné (...incense burning...), nadpriemerné (...skillfully crafted...), priemerné, podpriemerné (...barely functional...) a úbohé (...mice scurrying...). Veci je lepšie predávať v tých najhorších obchodoch, pretože vám najviac ponúknu. Takisto sa tam dá najlacnejšie nakupovať. Na druhú stranu tam ale len málokedy nájdete nejaké lepšie zbrane alebo brnenia. Ak hľadáte lepšiu kvalitu, musíte sa pozrieť do tých lepších obchodov.

Na to, aby ste sa stali členmi Thieves Guildu musíte najprv aspoň 10x niekoho okradnúť. Najlepšie je okradnúť nejakú krysu (to myslím doslovne!) v dungeone, lebo tak sa vám nezníži reputácia. Potom vám už len stačí stretnúť sa s vyslancom guildy a splniť quest, ktorý vám zadá.

Pre členstvo v Dark Brotherhoode musíte zabiť apsoň 3 nevinných ľudí alebo 15 strážcov (1 človek = 5 strážcov). Toto je dobré spraviť v nejakej odľahlej provincii, aby ste si nepoškodili reputáciu v jednej z hlavných oblastí. Určite to nerobte v Daggerfalle, Sentineli alebo Wayreste.

Užitočné linky
(obsah)

www.m0use.net/~uesp/dagger/espdag.shtml: kvalitná fanúšikovská stránka plná užitočných informácií a rád. (eng)

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD