Ultima Online

Článok zverejnený 22.05.2004, autor: Thundeeer (thundeeer[zavinac]post.sk)

Obsah

Info
Rady pre začiatočníkov
Smrť
Boj
Mágia
Etiketa
Užitočné skilly
Užitočné kúzla
Shardy - UO servery

Info
(obsah)

Ako už názov napovedá jedná sa o čisto internetovú hru. Na jej hranie potrebujete akékoľvek pripojenie k internetu (min. 33,6kb/s). Hra je veľmi návyková tak ju odporúčam naozaj len tým čo majú spústu voľného času a ešte viac peňazí (prípadne lacné pevné pripojenie). Za to však máte postarané o zábavu akú vám takmer žiadna singleplayer hra nikdy neprinesie. Hrať môžete na originálnych serveroch firmy Origin (platíte však 10$ mesačne kreditnou kartou) alebo na rôznych amatérskych serveroch, ktoré sú zadarmo ale ich kvalita je samozrejme o niečo nižšia (niekedy ale na nich nájdete vychytávky, ktoré originál shardy nemajú).

A o čo v Ultime Online ide? Predstavte si, že sa zrazu objavíte vo fantasy svete. Čo tu asi tak môžete robiť? Každého istotne hneď napadne zabíjanie príšer, plnenie questov apod. Ultima však zachádza omnoho ďalej. Okrem toho, že sa môžete stať slávnym bojovníkom, mocným čarodejom, alebo náčelníkom dobre organizovaného cechu vrahov, je tu aj množstvo iných možností. Chcete byť baníkom, kováčom, drevorubačom, krajčírom, rybárom, zálesákom, alchymistom alebo tesárom ? Ultima Online vám to všetko umožní a ešte oveľa viac. Pretože hra je online, vo svete stretávate desiatky až stovky (na československých serveroch), prípadne tisícky (originál servery) iných hráčov, ktorých ambície nie sú o nič nižšie než tie vaše. Hráči môžu samozrejme medzi sebou komunikovať, vytvárať rôzne cechy, uzatvárať manželské zväzky :) a dokonca si kupovať vlastné domy či lode. Niet väčšej zábavy ako vybrať sa s kamarátmi ukoristiť poklady mocných drakov, titánov či phoenixov. Takáto výprava sa môže "nečakane" zmeniť na bezhlavý únik a oživovanie mŕtvych spolubojovníkov a ich lootovanie (vyberanie predmetov zo zabitých hráčov). Každý človek má svoju vlastnú osobnosť, ktorá sa s počítačom nedá porovnávať. Nikdy neviete, či hráč s ktorým ste sa práve vybrali na výpravu, je odvážny (a nenechá vás v najhoršom napospas príšeram ) alebo ,čo je ešte horšie , či nechystá na vás so svojimi kamarátmi podlú pascu aby vás zabil a okradol.

Celá hra je založená na systéme skillov, pričom postava nemá žiadne experience ani levely. Používaním sa skilly zvyšujú. Na niektorých serveroch (predovšetkým na všetkých originálnych) je tzv. skillcup - max. hodnota súčtu všetkých skillov. Zabráni sa tým, aby sa neobjavila postava, ktorá bude vedieť všetko. Tým by sa pokazila zábava, pretože hrať za poloboha, ktorý si môže všetko dovoliť sám a všetko si vyrobiť nie je príliš zábavné. Hráč potom nie je odkázaný na druhých a vzájomná interakcia sa zužuje napr. o obchodovanie…

Rady pre začiatočníkov
(obsah)

Pokiaľ nehráte na serveri, kde sú predvolené povolania, pri vytváraní postavy si vyberte custom class a aspoň jeden z troch skillov ktoré si môžte vybrať si dajte výrobný (napr. lumberjacking alebo mining). Ku každému skillu ktorý si dáte ako počiatočný dostanete nástroj, ktorého používaním zvyšujete daný skill a tento nástroj (meč, krompáč, sekera) máte priradený ako newbie. To znamená, že táto vec vám zostane v batohu aj keď vás niekto/niečo zabije a to sa bude na začiatku stávať veľmi často. Ťažením rudy alebo sekaním dreva si nielenže zvyšujete tieto skilly ale aj silu, od ktorej závisí počet životov. (na začiatku je vaša postava taká slabá, že vás zabije aj obyčajný kostlivec) Navyše drevo alebo rudu môžete výhodne predať starším hráčom prípadne sa z neho pokúsiť niečo vyrobiť…

Nepýtajte od skúsenejších hráčov veci ani peniaze, zbytočne si tým pokazíte zábavu a aj vaša povesť tým utrpí. Nikdy nezabudnem ako sme v začiatkoch spolu s kamarátmi v trojici zabíjali orkov po jednom a aká bola radosť keď sa nám prvýkrát podarilo zabiť pre nás vtedy nepremožiteľnú potvoru Orc Captain..

Nájdite si priateľov s ktorými budete chodiť na výpravy. Chodiť sám do dungeonov v začiatkoch vôbec neodporúčam a aj skúsenejší a dobrý hráč s vypracovanou postavou sa musí mať na pozore pred nebezpečnými Pkčkami (PK - Player Killer, hráči ktorí šikanujú, zabíjajú a okrádaju iných hráčov)

Ak hráte na niektorom z československých serverov zvoľte si ako štartovacie mesto Britaine. Na týchto serveroch nie je až toľko hráčov aby zaplnili celý svet, a rada od niekoho skúsenejšieho sa vždy zíde. Navyše banka v Britaine je asi najdôležitejšou budovou celej hry. Pri nej sa organizujú stretnutia a uzatvárajú obchody. Ak chcete byť IN, choďte pred banku v Britaine… :)

Zabijáka hráčov od ostatných rozonáte tak, že jeho meno sa vám vypíše červenou farbou a nad jeho postavou sa začnú vypisovať nápisy An Ex Por, Kal Vas Flam, Kal Vas Flam… uvidíte pochopíte :)

Ďaľšie rady sa týkajú predovšetkým serverov bežiacich na systéme SPHERE (väčšina amatérskych československých serverov).

Hra má dosť netradičné ovládanie ale ak si zvyknete nebudete si vedieť predstaviť iné.

Príkazmi "meno npc buy" (čiže napr. Igalos buy) a "meno npc sell" obchodujete s počítačom ovládanými postavami. Ak sa priblížite k NPC a napíšete "meno npc train" odpoveďou vám bude aké skilly o akú max. hodnotu a za akú sumu vás môže npc naučiť. Teda odpoveď bude znieť napr. "I can teach you lumberjacking for 150gold". V tomto prípade vám npc zvýši skill lumberjacking o hodnotu 15 za 150 zlatých. Stačí už len napísať "meno npc train lumberjacking" a pretiahnuť z batohu sumu 150 zlatých na postavu npc.

Udržujte vášho hrdinu sýteho "stuffed". Či ste hladný zistíte príkazom ".hungry"

Na často sa opakujúce činnosti a používané kúzla si vytvorte klávesové skratky - makrá. Jedným z najužitočnejších je macro "last object, last target".

Klávesová skratka ALT R vám zobrazí mapu.

Klávesová skratka ALT C prepína medzi WAR a PEACE módom. Ak chcete bojovať majte zapnutý WAR mode. Nikdy vo war mode neklikajte na postavu, iných hráčov - mohli by si to zle vysvetliť…

Klávesová skratka ALT S zapne status postavy, kde vidíte koľko života, many a staminy máte…

Aby ste mohli kúzliť musíte si kúpiť spellbook - knihu kúziel. Kúzliť môžete aj zo zvitkov (ak máte malý skill magery ťažké kúzka ľahšie vykúzlite zo zvitkov) ale zvitky po zakúzlení zmiznú. Kúzlo do spellbooku vložíte tak že zvitok prenesiete v inventári na spellbook.

Nikdy v meste na nikoho neútočte, stráže vás okamžite zabijú

Bez kúziel MARK/RECALL to budete mať ťažké..

Smrť
(obsah)

Prvé čo vás postihne ak vybehnete na začiatku hry z mesta zabíjať príšerky bude práve smrť. Preto nezúfajte. Po smrti sa objavíte ako duch. Aby vás videli a prípadne oživili ostatný hráči musíte mať zapnutý war mode. Ak na blízku nikto nie je snažte sa dopraviť do mesta k npc postave Healer, príďte k nej dostatočne blízko a prepínajte medzi war/peace mode (viď nižšie) prípadne píšte dačo ako Resurrect. Toto je jedná z veci, ktorú sa mi nepodarilo za celú dobu hrania odhaliť s určitosťou. Treba byť, trpezlivý, liečiteľ vás určite oživí :). Potom už hurá naspäť pre predmety, ktoré zostali v mŕtvole. Veci môže medzitým dakto ukradnúť tak sa poponáhľajte. Ďalšou z možností je, že príšera, ktorá vás zabila je stále nablízku. Vtedy sú dve možnosti. Nenápadne sa priblížiť k telu a použiť skill hiding (čo sa nie vždy podarí) alebo zavolať na pomoc silnejšieho hráča…

Boj
(obsah)

Či to už budete chcieť, alebo nie, raz budete nútený bojovať. Vtedy musíte mať zapnutý WAR mode a ľavým tlačitkom kliknúť na protivníka a čakať. Prípadne vašu párty spestriť nejakým tým bleskom…

Silných protivníkov (drakov, kyklopov, obrov,…) sa nesnažte umlátiť na blízko, jedinými účinnými zbraňami sú luky či kúzla.

Na príšery, ktoré kúzlia, nemáte veľkú šancu bez veľkej odolnosti voči mágii - skill resisting spells, ten veľmi jednoducho vytrénujete tak, že beháte cez ohnivú stenu (fire wall) a liečite sa pri tom najlepšie bandážami (tým zvýšite skill healing) alebo kúzlami.

Mágia
(obsah)

Kúzla sú rozdelené do ôsmich kruhov pričom čím vyšší kruh, tím ťažšie sa kúzli. Na kúzlenie okrem toho že musíte poznať kúzlo alebo mať zvitok potrebujete aj tzv. reagenty napr. Spider Silk, Sulfurous Ash, Blood Moss apod. Každé kúzlo potrebuje iné ingrediencie a ak ich nemáte v batohu tak dané kúzlo nezakúzlite

Etiketa
(obsah)

Správajte sa slušne. Ultimu hrajú aj mladší hráči a ak sa vaše správanie znepáči gamemasterom, ktorí riadia celý svet, môžete prísť aj o konto a už si nikdy nezahráte..

Ak vidíte niekoho bojovať s príšerami a nepožiada vás o pomoc, nepleťte sa mu do cesty. Určite viac ocení ak necháte potvory aj s korisťou jemu. Navyše monštier naprataných pokladmi je v hre neúrekom.

Ak nezabijete potvoru vy alebo niekto z vašej partie, nesnažte sa ju orabovať…

Ak trénujete skill animal taming a nemáte záujem zviera si ponechať, prepusťte ho príkazom release na slobodu, sú aj ostatný lesníci ktorý by si chceli tamnúť zviera..

Snažte sa hrať podľa pravidiel RPG. Vymyslite si históriu vašej postavy, jej charakter a pohnútky a podľa toho konajte. Hra vás bude viac baviť a lepší fantasy zážitok asi z počítačovej hry mať nebudete. To, že ste v TV pozerali futbal môžete kamarátovi napísať aj cez ICQ, alebo iným spôsobom.

Užitočné skilly
(obsah)

Pre bojovníkov: Swordsmanship/Macefighting/Fencing, Tactics, Parrying

Pre lukostrelcov: Archery, Tactics, Bowcraft, Lumberjacking

Pre mágov: Magery, Meditation, Evaluating Inteligence, Inscription

Pre všetkých dobrodruhov: Resisting spells, Healing

Pre fajnšmekrov: Hiding, Stealth, Alchemy, Provocation + Muzicianship, Animal Taming, Cartography

Pre remeselníkov: Jeden ťažobný a jeden výrobný skill

Nepotrebné skilly: Begging, Camping, Cooking

Užitočné kúzla
(obsah)

Create Food: a nikdy viac nemusíte kupovať jedlo
Night Sight: nočné videnie
Reactive Armor: ak vás príšera udrie, damage sa vráti aj jej
Harm: veľmi rýchlo a ľahko zakúzliteľné útočné kúzlo, vhodné hlavne na odbúranie protivníkoveho Spell Reflection - Magického zrkadla
Protection: zvyšuje odolnosť voči fyzickým aj magickým útokom
Wall of Stone: kamenná stena, kto vás nevidí nemôže na vás útočiť..
Archcure: vylieči napr. otravu
Archprotection: to isté čo Protection, zasiahne aj všetky priateľské cieľe v okolí
Greaterheal: liečenie
Lighning: vhodné útočné kúzlo
Recall: teleport zo zapísanej runy, veľmi uľahčuje cestovanie
Blade Spirits: vyvolá pomocníka ktorí útočí na všetko čo mu je nablízku - aj na zosielateľa…
Magic Reflection: magické zrkadlo, prvé kúzlo ktoré by ste inak schytali sa vráti útočníkovi
Paralyze: paralýza..
Summon Creature: vyvolá pomocníka, ktorému môžete zadávať príkazy
Dispel: zruší všetky negatívne aj pozitívne efekty jedného cieľu
Mark: umožnuje zapísať na runu pozíciu kde sa nachádzate
Flamestrike: najlepšie útočné kúzlo
Gate Travel: podobné ako Recall, vytvorí bránu cez ktorú môžu prejsť aj kamaráti (veľmi efektné :) )
Polymorph: ak máte vysoký Magery skill môžete sa zmeniť trebárs na démona či
draka, potom sa už dungeony rúbu ináč…:). Pozor aby na vás niekto nedal v nečakanej chvíli Dispel..
Energy Vortex: privolá pomocníka, ktorí útočí na všetko čo mu je nablízku, silnejšie než Blade Spirit
Resurrection: oživovanie mŕtvych
Summon Deamon: privolá na pomoc démona

Shardy - UO servery
(obsah)

Shardami sa nazývajú servery na ktorých bežia svety Ultimy Online. Tieto svety nie sú navzájom prepojené (ani originál od Originu) takže ak začnete hrať na jednom, a potom chcete hrať na inom, musíte začať s novou postavou.

Originálne servery nájdete na stránke www.uo.com. Pripomínam, že aby ste si mohli zahrať na originál serveroch, musíte vlastniť kreditnú kartu

Amatérskych shardov je omnoho viac než originálnych. Líšia sa od seba emulátormi na ktorých bežia (najčastejšie používané sú Sphere a Pol), rozložením jednotlivých príšer a pokladov, ako aj celým herným systémom. Na niektorých serveroch gamemasteri pridali nové potvory, domy, zmenili rudy a pridali množstvo unikátnych vecí. Niekde zaviedli systém experience a levelovania postáv, či výber preddefinovaných povolaní, ktoré majú rôzne obmedzenia (napr. mág nikdy neoblečie brnenie apod.).

Československé shardy

Kelevar - www.kelevar.cz - prvý československý shard, neobsahuje povolania, čím sa viac blíži originál serverom, ja osobne som hral práve na tomto sharde. Nevýhodou je neobmedzený skillcup (pre niekoho to je výhoda) a málo vylepšení.
Dark Paradise - www.darkparadise.cz - druhý československý shard, obsahuje preddefinované povolania
Dark Paradise 2 - www.dp2.cz - Alternatíva ku serveru Dark Paradise 1, snaha o RP, nove rasy, level systém.
Imperial Dawn - www.imperialdawn.net - prvý česko-slovenský role-playing shard (role play - hráč si vytvorí postavu s určitou históriou a pozadím a podľa toho sa snaží hrať, do hry nezahrňuje rozhovory ktoré sa netýkajú daného sveta (t.j. nič z reálu) ), mnoho vylepšení oproti ostatným shardom napr. zavedený skillcup ako na originál serveroch, odmeny pre dobre RP hrajúcich hráčov.
Endor - www.endor.cz - Najnovší český shard
Moria - www.moria.cz - Český server z prostredia sveta J.R.R. Tolkiena, level systém, rasy,...

- existujú aj ďaľšie československé shardy, bohužiaľ ich názvy a www stránky nepoznám

Zahraničné shardy

Vymenujem len niektoré:
Imagine Nation - www.imagine-nat.com
Neverlands - www.neverlands.org
Alterrealm - www.alterrealm.com



Na záver by som chcel poďakovať webmasterovi "Hostinca" Annunovi za uverejnenie tohto mininávodu (ak to uverejní :) ) (rado sa stalo - pozn. Annun) a pozdraviť členov našej guildy Adventurers na sharde Kelevar. Brinn, Buzz, Geralt Zaklínač, Langart, Narg, Roman, Toom, Toomix a Valheru - ďakujem vám za všetko, chýbate mi :). Elessar.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD