Witcher - Zaklínač na PC

Článok zverejnený 28.01.2007, autor: Sacred (kreion[zavinac]centrum.sk)

Výrobca: CD Projekt Red StudioVydavateľ: CD ProjektDistribútor: CD Projekt ČRDátum vydania: Q2 2007Multiplayer : nie3D akcelerácia: ánoOficiálna stránka: Homepage

Úvod

Rok 2006 nám priniesol veľa zaujímavostí. Americký viceprezident Dick Cheney postrelil pri love prepelíc svojho priateľa, v Jordáne zatkli muža ktorý sa pokúsil okradnúť zmenáreň falošným preukazom so snímkou Brada Pitta, v Hanoji zabil elektrický prúd Vietnamca, ktorý vystupoval v televízii dokazujúc svoju schopnosť odolávať elektrickým šokom....a v CD projekt Red sa už začína šepkať o finálnej podobe hry Zaklínač (The Witcher).

V roku 2006 som vám priniesol bližší pohľad na dlho pripravovanú hru The Witcher. Od tej doby sa však mnoho zmenilo a ešte viac toho pribudlo.

V skratke...

Čo je to Zaklínač? Zaklínač je veľmi nádejne vyzerajúca RPG, založená na výbornej fantasy ságe Andrzeja Sapokowského, Wiedzmin (V doslovnom preklade do češtiny: Vědmák). Sapkowského svet Zaklínača je plný rasových nepokojov, príšer, elfov, trpaslíkov, dryád, gnómov a ďalších magických stvorení. Zaklínači sú nájomní vrahovia monštier (vlkolaci, upíri, mantichori, baziliškovia a pod.). Strediskom zaklínačov je Kaer Morhen, hradište zaklínačov, kde sa cvičia v boji a podliehajú mutagénnym elixírom (následkom sú rýchlejšie reflexy, mačkovito vyzerajúce oči a citlivejšie zmysli). Hlavný hrdina hry je bielovlasý Geralt. Dej hry sa začína päť rokov po útoku po udalostiach v opísaných v ságe.

Hra

Hra je v štýle RPG kombinovaného s akciou. Hlavnou myšlienkou hry, podľa slov jedného z hlavných programátorov hry Zaklínač, Lukasza Macha je „vyrozprávať príbeh a dovoliť hráčom vžiť sa do cítenia hlavnej postavy“. V temnom a krutom svete Zaklínača vládnu ľudia nad ostatnými rasami a rozhodne im to dávajú riadne pocítiť. Elfské komandá Scoita´tael sa snažia aspoň partizánskymi prepadmi zachovať nezávislosť, trpaslíci slúžia ako otroci a žijú v tích najhorších mestských štvrtiach. Nebezpečné cesty, na ktorých môžete naraziť na mantichoru, zbojníkov alebo vyhladovaných sedliakov nie sú ničím výnimočným. Hlavný hrdina, Geralt, je zaklínač ktorý prešiel radou mutácii ktoré mu zmenili organizmus, čo sa zas nepáči ľudom, takže so zaklínača je skôr istý druh odpadlíka.Questy (úlohy) v hre sa budú dať splniť rôznymi spôsobmi, čo sa odzrkadlí v nelineárnom gameplayi. Nie sú navrhované klasickým spôsobom, kde existuje buď len zlé alebo dobré riešenie, čo kladie dôraz na rozhodovanie hráča. Každý hráč si bude musieť zvoliť svoj vlastný morálny postoj k tej ktorej situácii. Každý quest bude môcť byť splnený niekoľkými rôznymi spôsobmi, pričom i ta najbanálnejšia situácia môže mať časom nehorázne následky, čo vkladá do hry prvok ktorý je dosť blízky ságe. Lukasz Mach dokonca o rozvetvených riešeniach úloh hovorí takto: „ Subjektivita každého rozhodnutia sa teda odzrkadlí v rozličných dôsledkoch toho, čo robíte. To vplýva na hrateľnosť až do takej miery, že v niektorých momentoch budete viackrát hru načítavať len kvôli tomu, ako sa ďalej príbeh vyvinie, ak pri rozhodovaní zvolíte alternatívnu možnosť.“ Vedľajšie questy tvoria asi 10% z hry budú väčšinou zamerané na likvidáciu monštier za peniaze. Prejsť hlavnú dejovú líniu bude trvať hráčovi minimálne 40 hodín.Zbrane a mágia sú vo fantasy svete samozrejmosťou. Ani v zaklínačovi tomu nie je inak. Zo zbraní je zaklínačovi najbližší meč. Geralt si bude môcť svoj meč vylepšovať odmenami z bočných questov. Hráč bude môcť získať aj recepty na elixíry a rôzne predmety.

Boje

Môžete si vybrať z troch druhov boja, pričom každý druh má päť možností vylepšovania znalostí a zručností a na výber máte z dvoch mečov. Štýly:

  1. Strong style (silový): zvýši poškodenie mečom
  2. Fast style (rýchlostný): zvyšuje šancu na zásah nepriateľa
  3. Group Style (skupinový): štýl boja určený na väčší počet nepriateľov.
Geralt nikdy nezačína boje bezdôvodne a pokiaľ k tomu nie je nútení tak sa do šarvátok ani nemieša, no keď na to príde tak je pripravený nepriateľa poraziť. Boje v hre vyzerajú úžasne, množstvo rôznych bojových sekvencií, meniacich sa podľa štýlu boja a výšky skillu v štýle. K dispozícii je mnoho bojových techník a tzv. zakončovacích pohybov. V bojoch budete musieť aj trocha taktizovať a čas od času použiť pauzovacie tlačídko aby ste zmenili uhol pohľadu kamery alebo štýl boja. Lukasz Mach o tvorbe bojov hovorí: „Technikou motion capture sme nasnímali viac ako 200 animácií dobových šermiarov, takže stále bude na čo pozerať.“

Mágia

U zaklínačov sa mágia označuje ako znamenia. V hre je k dispozícii 5 rôznych typov znamení: telekinetické Ard, útočné Igni, Axii na ovládnutie mysli protivníkov, ochranné Quen a znamenie na neviditeľné pasce Yrden.

  1. Aard – odhadzovanie postáv alebo objektov, omračovanie nepriateľov, zhášanie požiarov
  2. Igni – plamenné útoky, podpaľovanie objektov či nepriateľov a ich zastrašovanie
  3. Quen – ochranná aura okolo, ktorá vás určite párkrát zachráni pred obhorením šatstva
  4. Axii – niektorých nepriateľov je lepšie kúzlami opantať než s nimi skúšať bojovať
  5. Yrden – nastavenie neviditeľnej pasce.
Čím dlhšie kúzlo pred vypustením podržíte, tím väčší bude jeho účinok.

Postup na úrovne a skúsenosti

Systém použitý v Zaklínačovi umožňuje jedinečný vývoj postavy. Za questy získate skúsenosti (experience), zlepšujete znalosti a zručnosti, učíte sa nové techniky boja a magické znamenia. Po prejdení na vyššiu úroveň, hráč dostane tzv. Talent point, ktorý môže investovať do novej zručnosti. Existujú 3 typy Talentov, resp. zručností: bronzové (klasické), strieborné (pokročilé), zlaté (elitné). Dohromady bude k dispozícii takmer 250 zručností, čo umožní vytvorenie naozaj jedinečného zaklínača. Body môžete investovať aj do atribútov ako Strength (Sila), Dexterity (Mrštnosť), Endurance (Odolnosť) a Intelligence (Inteligencia).

Sady nástrojov, vytváranie nových budov, postáv a zbraní

Lukasz Mach sa k sade nástrojov na úpravu hry vyjadril kladne: „Vytvorili sme vlastnú sadu Djinni, ktorý bude dodávaný s hrou. V ňom si môžete editovať takmer každú položku v hre, ale k zmene niektorých atribútov budete potrebovať 3D modelovací software program a rôzne pluginy. Tiež sa vám zíde aj niekoľko lekcií z programovania. Nové questy sa budú dať vytvárať ľahko, horšie to bude s výrobou napr. nových budov. Jednoduchšie bude zmeniť existujúce podľa vlastných predstáv.“Z jeho slov možno dedukovať, že tento nástroj bude náročnejší a určený skôr tej časti hráčov, ktorý majú skúsenosti so základným programovaním.

Multiplayer

Multiplayer k hre Zaklínač nebude.

Engine

V hre je použitý modifikovaný engine Aurora od spoločnoti BioWare. V hre sa môžeme tešiť na nový DirectX 9 renderer (s podporou normal mappingu, realistickej vody, shaderov, mäkkých tieňov, volumetrickej hmly atď.), nové herné mechanizmy, flóru vytvorenú pomocou SpeedTree, zmenu dennej doby, efekty počasia, realistickú fyziku a širokú ponuku grafických efektov.. HW požiadavky zatiaľ zverejnené neboli.

Záver

Pokiaľ bude hra aspoň tak dobrá ako vo videách z priameho hrania, máme sa na čo tešiť. Graficky je hra na vysokej úrovni a dejovo dúfam rovnako. Unáhlene závery robiť nebudem, ale hra Zaklínač vyzerá na dosť nádejnú RPG, ktorá by mohla ako kedysi Diablo 2 predbehnúť svoju dobu o pár rokov dopredu. No viac sa dozvieme až z hrania. Vydanie hry je naplánované na Q2 2007 (obdobie od začiatku mája do konca augusta) Na záver ešte dodám, že CD Projekt Red plánuje neskôr rozšírenie hry Zaklínač i o druhý diel. Už sa neviem dočkať! :-)

Download

Videá:Official Game Teaser (56 MB) Svet Zaklínača (15 MB) Hrateľnosť - boj (99 MB) Boj - druhá časť (67 MB)

Zaujímavé stránky:www.thewitcher.com - Domovská stránkawww.zaklinac.com - Fansite o zaklinačoviwww.zaklinac.cz - Online hra na motívy zaklínačaCelý rozhovor s Lukaszom Machom

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD