Neverwinter Nights 2

Článok zverejnený 23.11.2006, autor: Sacred (kreion[zavinac]centrum.sk)

Názov hry:Neverwinter Nights 2
Výrobca:Obsidian Entertaiment
Vydavateľ:Atari
Distribútor ČR:SeVen M
Dátum vydania:Už v predaji
Homepage:http://atari.com/nwn2/
Keď firma Obsidian Entertaiment ohlásila dokončenie RPG hry Neverwiter Nights 2, tušila, že mnohým hráčom urobili menšie (alebo väčšie) Vianoce. Určite vynikajúci titul je vytvorený na systéme Dungeons & Dragons, ponúka do detailu prepracovanú hru pre jednotlivca s výborným systémom vývoju postáv, obrovský svet, množstvo questov ale aj editor v ktorom si môžete vyrobiť vlastné zbrane a mnoho mnoho viac.

Svet

Hra Neverwinter Nights 2 (ďalej len NWN2) je zasadená do sveta Forgotten Realms, ktorý možno klasifikovať ako fantasy svet so všetkým čo do toho patrí. Podobné svety môžeme vidieť v hrách ako TES IV: Oblivion či Gothic 3, s horúcimi púšťami, chladnými horami, mestami, dedinami, lesmi a ostrovmi. V hre NWN2 môžeme naraziť na fantastické rasy ako hobit, gnóm, elf, polelf, trpaslík, polork, planetouched (detí sfér) a ďalších, a pri niektorých rasách je možné zvoliť tzv. podtypy ktoré majú rôzne bonusy, napríklad temných elfov.V NWN2 je množstvo NPC postáv, ktoré sa k vám na kratšiu alebo dlhšiu dobu pridajú. S vašimi spoluputujúcimi postavami budete viesť rozhovory, ktoré budú určovať vašu obľúbenosť u nich a teda mieru informácii, ktoré vám prezradia (čo dosť podobné systému v Star Wars: KoToR 2).

Tvorba postavy a začiatok hry

Tvorba postáv vychádza zo systému D&D 3.5. Môžete si vybrať už z vytvorených postáv alebo vyrobiť si vlastnú postavu. Prvým krokom je výber rasy (výber je pomerne veľký a hráči fantasy hier ho určite ocenia). Druhým krokom je výber povolania, na výber máte z povolaní bojovník, paladin, hraničiar, zlodej, kúzelník, bard, kňaz, druid, čarodej, mních, barbar a černokňažník. Tretím krokom v tvorbe postavy je rozdelenie bodov do atribútov (sila, obratnosť, odolnosť, inteligencia, múdrosť, charizma) a schopností (diplomacia, blafovanie, vyhrážanie a ďalšie). Body dávate aj do tzv. feats a samozrejme, upravíte si výzor postavy, napíšte minulosť postavy, vyznanie a ďalšie aspekty.

Po vytvorení postavy začínate v malej rybárskej osade na poriadnej veselici (tento začiatok slúži zároreň ako tutoriál). Veselica sa končí bitkou, do ktorej sa zapojíte aj vy a slávne zvíťazíte. No nebola by to správna hra keby veci nenabrali dramatický spád. Osada je prepadnutá a vy sa zapájate do jej obrany. Po poriadnej “rubačke“ sa vyberiete do neďalekých ruín a po ich návšteve sa vydávate na cestu s amuletom (nie obyčajným, idú po ňom všetky bytosti zla). Tu začínajú všetky dobrodružstva.

Boje, cestovanie a grafika

Boje v NWN2 sú skutočne vyšperkované. Počas boja môžete hru pauzovať a rozdať skupine rozkazy, rovnako ako to môžeme vidieť v prvom dieli Neverwinter Nights, Baldurs Gate alebo Star Wars: KoToR2. Váš hrdina a jeho partia, ktorú plne ovládate, môže útočiť nablízko, kúzlami, streľbou, piť magické odvary, kúzliť magickou paličkou alebo priblížiť sa k nepriateľovi odzadu a skoliť ho zákerným útokom (toto umenie ovláda hlavne zlodej). Boje sú často dosť taktické a niekedy veľmi zaujímavé. Majú jednu peknú vlastnosť a to tú, že keď váš počet životov klesne na nulu, nemusí to zákonite znamenať koniec. Postava totiž nezomiera, ale len upadá do bezvedomia, z ktorého sa prebudí hneď po tom, čo sú všetci nepriatelia pobití a na nohách stojí aspoň jeden člen skupiny. V hre sa objavujú aj pasce ktoré môžu byť dosť často nebezpečné, ba priam smrteľné. Keď budete mať málo životov alebo už nebudete môcť zosielať kúzla, oceníte ďalšiu funkciu hry, ktorou je odpočinok. Počas odpočinku ktorý trvá pár sekúnd sa vám obnoví život a počet kúziel ktoré môžete zoslať.

Herný svet je rozdelený na jednotlivé lokácie a podobne ako v TES IV: Oblivion sa vám už navštívené miesta zobrazujú na mape, pomocou ktorej sa môžete medzi jednotlivými lokáciami presúvať veľmi rýchlo (viditeľné polepšenie oproti NWN 1, kde bolo treba prechádzať už objavenými lokáciami). Rovnako ako v Oblivione vás občas pri takomto prechode mapou niekto prepadne a vy sa musíte pustiť do boja.


Postupovanie úrovňami je zrejme najobľúbenejšou vlastnosťou RPG. Pri každom postupe sa vám zvýši počet životov, počet kúziel, ktoré je možné zoslať, rozdeľovanie bodíkov do schopností, výber nových odborností a na každej štvrtej úrovni aj zvýšenie atribútov. Taktiež sa dajú povolania kombinovať, takže na piatej úrovni si môžete k bojovníkovi pribrať napríklad povolanie kúzelníka a občas opáliť nepriateľovi obočie. Kombinovať povolania nejde úplne bezhlavo, môžu sa tým stať že budete mať vysoké postihy na získavanie skúseností alebo iných daností. Niektoré povolania môžete mať napr. až keď splníte istú úroveň daných schopností. V hre máte kontrolu aj nad postupovaním svojich spoločníkov a to okrem výberu povolania.

Vizuálne spracovanie je síce pekné, no oproti dnešným novinkám ako Gothic 3 a TES IV: Oblivion vyzerá NWN2 ako chudobnejší príbuzný a to má rovnaké hardwarové nároky. Niektoré textúry mi pripadajú nedotiahnuté, pohľad na postavy z diaľky oku nelahodiaci, aj keď zblízka to vyzerá veľmi pekne.

Záver

+ postupovanie úrovňami, výber povolaní, výbava, cestovanie mapou, dej, dobrodružstvá, možnosť odpočinku- textury, dlhé nahrávanie lokácii,

Hru je možné kúpiť v troch baleniach:

1. Chaotic Evil Collection obsahuje:

  • figúrku z Neverwinter Nights
  • cínový prsteň
  • mapu
  • soundtrack
  • artbook
  • špeciálne balenie hry
Cena tejto kolekcie sa pohybuje okolo L42.99

2. Lawful Good Collector's Edition obsahuje:

  • figúrka z Neverwinter Nights
  • cínový prsteň
  • mapu
  • artbook
  • artwork a hudobné DVD
  • 10 predpripravených charakterov
  • bonusový predmet do hry: The Blessed of Waukeen
  • sedemdňová skúšobná verzia Dungeons & Dragons Online
  • špeciálne balenie hry
Cena tejto kolekcie sa pohybuje okolo L44.99

3.Klasické balenie obsahuje:

  • manuál
Cena sa pohybuje okolo 1299 Sk,-

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD