Stocker Bram: Dracula

Článok zverejnený 18.11.2004, autor: Galadriel (darkangel22222[zavinac]yahoo.com)


„Mŕtvi jazdia rýchlo“


Vydavateľstvo: LCA Levice
Autor obálky a ilustrácií: SHOOTYcPAKT
Preklad: Katarína Slugeoová-Cockrell, Martin Plch
Prevedenie: pevná väzba s prebalom
Počet strán: 400

Tento hádam cez sto rokov starý román zaujme najmä tým, že ide vlastne o prvé „nezostrihané“ vydanie legendárneho upírskeho románu v slovenčine. Je zbavený všetkých tých nánosov sentimentality a podobných hlúpostí všetkých predchádzajúcich edícií, ktoré u nás vyšli.

Na tomto románe predovšetkým upúta jednoduchá a prehľadná forma, pretože je písaný formou denníkových zápiskov, fonetických nahrávok (nie doslova), listov a telegramov hlavných postáv. Vzniká tým veľmi pútavá zloženina kapitol rôznej dĺžky a formy, pretože v každej jednotlivej kapitole sa nachádzajú interpretácie hlavných postáv. Stocker odviedol vynikajúcu originálnu prácu, pretože táto „zlátanina“ napriek komplikovanosti a rôznosti štýlov vonkoncom nepôsobí chaoticky.

Dracula je strhujúci gotický horor, od ktorého budete mať problém sa „odtrhnúť“- či už zo zvedavosti ako to všetko skončí, alebo len aby ste nasali nejaké informácie o upíroch. Hoci táto knižka je plná pochmúrnych scén, napodiv nemá úplne krvavú atmosféru. Jediné čo neodporúčam (z jednotlivých ohlasov okolia i vlastných skúseností) je čítať ju na tmavom mieste pred spaním, kde sa nachádzate sami (hlavne to čítanie na tmavom mieste je dosť ošemetná záležitosť – Annun, potľapkávajúc svoje okuliare na nočné videnie).

Určite je zaujímavé porovnať túto „plnú“ verziu so staršími vydaniami, v ktorých boli okrem takých maličkostí ako chemické vzorce zámerne vynechané miestami i celé vety!

Moje výhrady sa týkajú vysvetliviek. Je oveľa jednoduchšie, keď sú poznámky a vysvetlivky uvedené na danej strane, pretože vytrhávať sa z deja a listovať celou knižkou na koniec nie je vôbec pohodlné. Treba však pochváliť preklad z anglického originálu.

Bonusom na konci je poviedka – „Draculov hosť“ – Stocker ju pôvodne napísal ako úvodnú kapitolu svojho románu. Tu má však funkciu dezertu.

Myslím, že nemá zmysel rozpisovať tu chronicky známy dej tohto diela. Ak by však niekto mal horúci záujem, rada poskytnem. Celkovo knižku vrelo odporúčam. Príjemné čítanie!

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD