Hobb Robin: Farseer 2 - Královská magie

Článok zverejnený 08.02.2005, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Robin Hobb: Královská magie (The Farseer: Book 1 Assassin’s Apprentice Volume 2)
Preklad: Jan Kozák
Obálka: Thomas Thiemeyer
Vydal: Návrat, Brno 2001
262 strán, 305 Sk

Fitz – Chivalry dospieva a osud splieta vlákna jemnejšie ako pavučina. Niť sa môže kedykoľvek pretrhnúť a Fitz sa často ocitá v nebezpečenstve. Starí priatelia strácajú možnosť pomôcť v najtrýznivejších chvíľach, Fitz je nútený myslieť a konať sám za seba, nemá sa už na koho spoľahnúť. Napriek všetkým a všetkému vyviazne so zdravou kožou a nachádza len krehké spojenia s priateľmi. Fitz sa nevzdáva, jeho vôľa prekonať hranice a dokázať sebe a ostatným, čo v ňom naozaj je, je pevná. Plamienok sa náhle rozhorí, už neexistuje možnosť ako ho uhasiť.

Fitz je však tŕňom v oku. Koho iného než nadutého najmladšieho princa Regala. Kráľovský bastard sa teda snaží prekonávať všetky prekážky, ktoré mu Regal s výdatnou pomocou nepriazne kladú do cesty. Polená, ktoré mu hádžu pod nohy, však víťazne preskakuje, no nakoniec vyčerpaním klesá na kolená, keď zisťuje, že sa kráľovstvo Šiestich vojvodstiev rúti do záhuby. Temnota sa nad krajinou pomaly začína točiť ako vodný vír. Je vôbec možné, aby ju niekto zastavil? Je naozaj jedinou možnosťou spojenie dvoch kráľovstiev pevným zväzkom?

Fitz však prežíva aj osobnú krízu, strach sa otiera o jeho myseľ, musí prekonať sám seba a snažiť sa zo všetkých síl. Možno práve jeho pomoc je tá, ktorú Šesť vojvodstiev tak veľmi potrebuje. Cestička, ktorou vedú jeho kroky je kľukatá, bosé nohy došľapujú na ostré kamene. Horúca zem a vyschnuté hrdlo mu dávajú zabrať, no aj tak kráča ďalej a nevzdáva sa. Svoj osud nepozná, nevie, že sa blíži k nástrahám, ktoré ho môžu stáť život. Jeho oddanosť je náhle otrasená až k základom, nešťastný a opustený sa vzdáva nádeje na lepší koniec. Pani Smrť už klope na dvere...

Hobbová rozohrala v prvej časti trilógie strhujúci príbeh mladého nelegitímneho syna korunného princa. Svojim hrdinom poskytuje len málo priestoru na život, dej sa ako rieka vlní medzi politikou a osobným životom. Hrdinovia sa na svojej ceste určite zapotia, spisovateľka pred nimi nezametá. Čitateľ prežíva vrcholy a pády spolu s hrdinami, nie je možné odtrhnúť sa a nemyslieť na budúcnosť Fitz – Chivalryho a ostatných, nemenej dôležitých postáv. Je Fitz len bábkou bezbranne sa hojdajúcou v roztrasených rukách osudu, alebo je kľúčovou postavu k rozlúsknutiu najväčšieho problému: ako udržať kráľovstvo Šiestich vojvodstiev a jeho obyvateľov nažive? Je Fitz pripravený na svoju úlohu, alebo stratí vieru v samého seba skôr než čokoľvek podnikne?

Konečné hodnotenie: 4/5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD