Howard Robert Erwin: Conan - Hodina draka

Článok zverejnený 09.03.2005, autor: Mr_Fixir (mr_fixir[zavinac]centrum.sk)

Čierne havranie vlasy, modré oči, vysoká, mohutná, svalnatá postava a obojručný meč. To je Conan, najslávnejší a najsilnejší barbar všetkých čias. Predstavovať ho by bolo asi nosením dreva do lesa. Ten, kto nejakým magickým zapríčinením nepozná literárneho Conana, musí určite poznať Conana filmového, s dnes už značne zostarnutým guvernérom a terminátorom Arniem v hlavnej úlohe. Kníh o Conanovi vyšlo vcelku veľké množstvo a stále vychádzajú nové a nové tituly. Avšak jeho literárny otec je len jeden a je ním Robert Ervin Howard. Jeho smrť v mladom veku spôsobila, že o Conanovi napísal “len“ 21 dokončených poviedok a jeden kratší román, Hodinu draka.

3000 rokov mŕtvy kúzelník Xaltotun sa pomocou starodávneho amuletu zvaného Ahrimanovo srdce opäť prebudil k životu. Štyria sprisahanci, ktorí ho oživili, chcú využiť jeho magické schopnosti vo svoj prospech. Jedným z ich zámerov je aj zvrhnutie Aquilonského kráľa, ktorým nie je nik iný ako Conan. Aby získal späť svoj trón a zachránil tak svoje kráľovstvo pred skazou a tyraniou, musí tento Cimmerčan opäť pošpiniť svoj meč krvou nepriateľov a získať Ahrimanovo srdce, ktoré je zdrojom Xaltotunovej sily.

Zápletka akých tu už bolo kvantum. Ale niekedy je takýto postup v prospech veci. Veď ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása. Je to klasický súboj dobra so zlom, aj keď Conan na prvý pohľad nepôsobí ako vyložene kladný hrdina. Spôsobuje to napríklad aj fakt, že sa živil ako žoldnier, bandita či zlodej. Aj napriek tomu si však určite získa vaše sympatie. Pýtate sa prečo? Pretože to nie je žiaden boh, ani nejaká nadpozemská bytosť. Je to obyčajný človek z mäsa a kostí, ktorý cíti, trpí a takisto pozná čo je to strach, alebo prinajmenšom aspoň čo sú to obavy. Ale až taký obyčajný človek nie je, pretože takou obrovskou silou ako on nevládne žiaden muž a v boji sa mu málokto vyrovná. Ľudskí protivníci v ňom žiaden strach nevzbudzujú, obavy v ňom vzbudzujú len veci nadprirodzené, čo je vlastnosť tak typická pre všetkých barbarov (hrôza sa im dá nahnať ešte aj prázdnym sudom od piva - Annun, vedúcky). Pokračovať v charakteristike tohto divocha by bolo z mojej strany asi naivné, pretože Conan je legendou, ktorú pozná snáď každý fanúšik fantasy, a nie len ten.

Hodina draka je skvelá kniha, ktorú prečítate jedným dychom a garantujem vám, že pri jej čítaní sa skvelo pobavíte. Je písaná spôsobom, ktorý je obľúbený u čitateľov všetkých možných žánrov. To znamená jednoducho, výstižne, bez nejakých zbytočných rušivých pátosov. Nechýbajú tu súboje muža proti mužovi(alebo skôr Conana proti veľkému množstvu mužov), bitky armád, nejaký ten zlý kúzelník a samozrejme ženy, ktoré pri pohľade na divokého barbara padajú do mdlôb.

Čo dodať na úplný záver? Snáď už len: „Sláva Conanovi, kráľovi Aquilonie.“

Toto vydanie je z vydavateľstva BB art a vyšlo niekedy v roku 2000. Ja som ho kúpil v obchode s lacnými knihami za cenu 29 Sk. V predaji boli (a snáď ešte sú) aj zvyšné tituly z tejto edície, ktorá obsahuje kompletne všetky pôvodné Howardove poviedky a takisto už spomínaný román.

V edícii od BB art vyšlo:
Robert E. Howard – Conan: Hodina draka
Robert E. Howard – Conan: Věž slona
Robert E. Howard – Conan: Rudé hřeby
Robert E. Howard – Conan: A zrodí se čarodějka

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD