Žamboch Miroslav: Ostrie oceli + Na ostřích čepelí

Článok zverejnený 07.04.2005, autor: Corwin (epero[zavinac]stonline.sk)

Prvá kniha ponúka deväť poviedok, ktoré opisujú rozličné dobrodružstvá samotárskeho bojovníka. Je do sveta vrhnutý ako neskúsený mladík, ktorý ide tvrdohlavo vpred, aby zdokonalil svoje prednosti a potlačil slabosti. Tieto poviedky lepšie vyznievajú v súvislosti s druhou knihou, ktorá je samostatným príbehom, ktorého hlavným hrdinom je práve hrdina z poviedok. Táto kniha ponúka pekný pohľad na konfrontáciu dobra a zla, keďže Koniáš je vrah, ktorému platia za zabíjanie a teraz dostane zaplatené za ochranu životov celej kolónie. Nie je to klasické putovanie hrdinu. Tu sa dosť dlho príbeh ani nepohne z mesta, pretože Koniáš sa dlho len pokúša zabezpečiť všetko, čo potrebujú na cestu, usporiadať ľudí o ktorých sa má starať, riešiť ich spory a chrániť ich. A tak nielen, že sa tento samotár stáva súčasťou skupiny, no dokonca ich vodcom, na ktorom sú absolútne závislí, keďže kolóniu tvoria zväčša sedliaci a remeselníci. Rovnako tak aj samotná cesta je netypická, keďže ide o pochod kolónie a nie o výpravu bojovníkov. Príbeh sa možno neposúva vpred príliš rýchlo, no rozhodne nestagnuje. Celkovo ide o pútavo podaný pohľad na zaujímavú postavu v netradičnom príbehu.

Ostrie oceli

Ostrie oceli - obálkaFantasy, 373 strán, 9 kapitol, 2002/2002

Hrdinom je mladý šľachtic, ktorý je na úteku a pod tlakom okolností sa mení z prenasledovaného štvanca na silného a tvrdého muža, ktorý sa spolieha len na seba. Po úvodných problémoch po úteku z domova sa stáva nedobrovoľným členom armády a vydáva sa do útrob džungle na záhadnú misiu. Uviazne v meste, v ktorom vypukne mor, podujme sa na záchrannú akciu na Smaragdovej hore. Zúčastní sa súťaže bojovníkov, kde však miestny šľachtic rozhodne nechystá pre tých najlepších nič príjemného. Zachráni otrokyňu z rúk divochov, ktorí mu vyhlásia krvnú pomstu a prenasledujú ho cez polovicu kontinentu. Nejaký čas pracuje ako lovec odmien a snaží sa vypátrať, kto stojí za záhadnými prepadmi karaván. Napokon sa vydáva na ďalšiu záchrannú misiu. Dcéra šľachtica bola unesená na ostrov, o ktorom kolujú len tie najstrašidelnejšie povesti. Čím viac toho zažije, tým je skúsenejší a lepší zabiják, no osamelý človek. Sú to dobrodružstvá, ktoré zocelili a pripravili na poslednú úlohu Koniáša, hrdinu románu Na ostřích čepelí.

Na ostřích čepelí

Na ostřích čepelí - obálkaFantasy, 557 strán, 20 kapitol, 2001/2001

Vo Fenidongu sa opäť zdržuje Koniáš. Je to žoldnier, vrah, tajný agent, muž zdatný v boji, no zároveň vzdelaný v práve, prírodných vedách (travičstvo) a stratégii. Majster svojho remesla. V rámci možností sa dá u neho hovoriť o určitej čestnosti: je síce schopný bodnúť chlapa odzadu, no vždy splní úlohu za ktorú si nechá zaplatiť. A práve preto ho najme miestny úspešný právnik, pán Masner, za neuveriteľných 12 000 zlatých ako vodcu karavány čítajúcu viac než 1000 ľudí, ktorú treba prepraviť cez krajiny susediace s Územím štátov obchodnej ligy. Ďalšími spoločníkmi pána Masnera sú úspešný bankár Guiny, majiteľ námornej prepravnej spoločnosti Hatov a dokonca guvernér Valer. Úspech cesty by im zabezpečil ohromnú moc, vplyv a samozrejme peniaze. To sa rozhodne nepozdáva Cambijskemu cisárovi, no podľa zákona im v tom nemôže zabrániť, preto si nájde spojenca vo Fenidongu. Aj keď všetci štyria spoločníci dokopy predstavujú ohromný kapitál a moc, zdá sa, že ich nepriateľ je ešte silnejší a pevne rozhodnutý zabezpečiť neúspech karavány. Po neúspešnom pokuse zavraždiť Koniáša sa ďalšie problémy na karavánu len sypú. Každý buď pre peniaze, alebo zo strachu, s nimi odmieta spolupracovať. Koniáš tak bude mať plné ruky práce, aby sa karavána aspoň pripravila na cestu, od ktorej sa očakávajú ďalšie problémy.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD