Hobb Robin: Farseer 4 - Říše v ohrožení

Článok zverejnený 11.05.2005, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Robin Hobb: Říše v ohrožení (The Farseer: Book 2 Royal Assassin Volume 2)
Preklad: Jan Kozák
Obálka: Don Maitz
Vydal: Návrat, Brno 2002
282 strán, 320 Sk

Mesto Buckkeep je na nohách. Jar prišla rýchlo a s ňou aj kruté Červené lode. No Verity má v rukách mocnú zbraň vďaka svojej manželke a nastávajúcej kráľovnej. Kettricken je však stále tou osamelou ženou. Je si síce istejšia svojím postavením na hrade, no nie každý plne rešpektuje túto skutočnosť. Nie každému obyvateľovi Šiestich vojvodstiev je po chuti cudzokrajná kráľovná, aj keď len nastávajúca. Verityho zbrane sa snažia odohnať Červené lode od pobrežia svojho domova, no nie vždy vyjde všetko podľa plánov. Vojna ešte nekončí, no je možné, že karta sa obráti.

Medzitým sa Fitz snaží plniť si svoje povinnosti, a to nielen voči korune, ale tiež voči svojim priateľom. Lady Červená sukňa si postavila hlavu a Fitz má problémy tiež so svojou láskou. Zdá sa, že títo dvaja nikdy nemôžu byť spolu tak, ako by chceli. Drží ich však spolu silné puto lásky, vďaka ktorému Fitz mnoho krát nestrávi noc vo vlastnej posteli. Ohľadom ich problémov sa v tejto knihe nevyrieši celkom nič, skôr sa začnú nové problémy, ktoré by ich mohli navždy rozdeliť.

S príchodom jari a leta je Fitz zaneprázdnený viac než inokedy. Vďaka Červeným lodiam. Pomaly sa začína cvičiť v Umení, no ani to nie je dostatok času na to, aby túto mágiu úplne zvládol.

Intrigy kráľovského dvora vyvstávajú na povrch, Regal klame a pletie hlavy všetkým, vrátane svojho vlastného otca. Starý kráľ chradne viac a viac. Jeho myseľ akoby prestávala správne fungovať a Fitz spolu so "Šaškom" sa tomu snažia zabrániť. Chade okolo seba vytvára auru tajomstiev, ktoré nemôžu byť vyzradené nikomu, ani Fitz – Chivalrymu.

Niektoré slová môžu spôsobiť, že človek stratí priateľa. Vo Fitzovom prípade to platí dvojnásobne. Nerobí to naschvál, no vždy sa mu podarí niekoho vytočiť. Rozhnevá si svojich priateľov... Čo Regalovi vyhovuje.

Bájni Elderlingovia sú známi z legiend a bájí, ktoré však nemusia byť hodnoverné. Sú však poslednou možnosťou na záchranu Šiestich vojvodstiev. A tak Verity zvažuje, ako ďalej. A podradnému najmladšiemu princovi sa otvára cesta ku korune. V najťažších časoch sa vojvodstvá musia spoliehať sami na seba, pokladnica je údajne prázdna a Shrewd je obklopený Regalovymi klamstvami, podvodmi a rečičkami. Nezostal snáď na Buckkeepe nikto, komu by sa ešte dalo veriť?

Konečné hodnotenie: 4/5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD