Zahn Timothy: Star Wars - Púť pozostalého

Článok zverejnený 06.06.2005, autor: Corwin (epero[zavinac]stonline.sk)

Univerzum Hviezdnych vojen rozšíril Zahn vo svojej trilógii Star Wars a neskôr v dvojdielnom zväzku Ruka Thrawnova. Táto kniha pôsobí oproti predošlým omnoho chudobnejšie, keďže tu už nerozvádza globálne osudy všetkých hrdinov a absentuje vzájomná previazanosť udalostí a ich jednotlivých osudov. Venuje sa už len postavám Luka Skywalkera a Mary Jade. Ostatné postavy sú síce spomenuté, no absolútne do deja nezasahujú. Príbeh voľne nadväzuje na udalosti predošlých kníh, no odohráva sa mimo známych oblastí Novej Republiky, takže ide len o dobrodružnú výpravu menšej skupiny, kde sa podľa klasických schém riešia jej vnútorné a vonkajšie konflikty. Aj keď sa nejedná o tak obsiahle dielo, akým boli predošlé zväzky, stále je to pútavá, dobrodružná kniha z prostredia Hviezdnych vojen.

Púť pozostalého

Star Wars: Survivor´s Quest, Sci-fi, 320 strán, 27 kapitol, 2004/2005

Všetko sa mení. Palpatine, Vader aj Thrawn sú mŕtvi. Impérium uzavrelo s Novou Republikou mier. Tri roky potom, čo sa objavil falošný Thrawn, už všetko smeruje inam a na staré hrozby sa zabúda. Mara Jade a Luke Skywalker, ktorí sú teraz manželmi, v tej dobe objavili Thrawnovu tajnú základňu na Nirauane, s ktorou sa spájalo celkom nové, nezmapované územie, ktoré si teraz hovorí Impérium Ruky. Drží sa bokom a je občas v kontakte akurát s Impériom, pod vedením admirála Pellaeona. Práve z tejto oblasti im veliteľ základne admirál Voss Parck oznámil, že Thrawnovým cieľom bolo zjednotenie pred veľkým nebezpečím, ktoré číha za Vonkajším Okrajom známej galaxie. Teraz dostáva Luke od Parcka správu, že sa našla edzigalaktická výprava, ktorú mu chcú osobne odovzdať Chissovia.

Chissovia sú rasa žijúca izolovane, bez kontaktov s Republikou, či Impériom. Ide však o rasu, z ktorej pochádzal aj Mitth´raw´nuruodo, známy ako veľkoadmirál Thrawn. V ich kódexe je zakotvené, že nesmú útočiť ako prví a práve Thrawnovo zničenie medzigalaktickej výpravy prispelo k jeho vyhosteniu a neskoršiemu sa objaveniu v Impériu. Medzigalaktická výprava sa uskutočnila pred 50timi rokmi, za čias Starej Republiky. Išlo o koloniálnu výpravu, ktorá mala skúmať nové svety v obrovských bojových lodiach, na ktorých boli tisícčlenné posádky aj s rodinami. Pre ochranu ich sprevádzali aj Jediovia, medzi ktorými bol aj Jorus C´baoth, ktorého klon neskôr ohrozoval Leiu a jej deti.

Chissovia cítia istú zodpovednosť, keďže výpravu zničil príslušník ich rasy. Preto na ich diplomatickej lodi Chaf Envoy privíta vyslanec Formbi a generál Drask Luka a Maru, aby im odovzdali trosky výpravy, ktoré sa nachádzajú na ich území. K výprave sa však pridáva aj Chak Fel s jednotkou Stormtrooperov, ktorých vyslalo Impérium Ruky, Dean Jinzler, ktorý tvrdí, že je veľvyslancom Novej Republiky a Geroonovia, ktorí tvrdia, že ich pred 50timi rokmi medzigalaktická výprava zachránila pred ich zotročovateľmi a teraz im chcú vzdať poctu. Cestu však sprevádza sabotáž, krádež, či pokus o zranenie. Zrejme nikto okrem Luka a Mary nehrá na palube otvorenú hru a každý sleduje svoje vlastné ciele. Obaja Jediovia sa snažia odhaliť pravdu, no na všetkých čaká najväčšie prekvapenie priamo v troskách medzigalaktickej výpravy.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD