Pratchett Terry: Stráže! Stráže! + Muži ve zbrani

Článok zverejnený 25.07.2005, autor: Aldebaran (martin_pazi[zavinac]hotmail.com)

Ako sa stať veliteľom Ankh-Morporskej Mestskej hliadky alebo policajná práca optikou T. Pratchetta

T. Pratchetta ako autora snáď netreba zvlášť predstavovať. Patrí medzi najznámejších a najčítanejších autorov (nielen) humornej fantasy súčasnosti.
Na konte má úspešný román Dobré znamenia (Good Omens), ktorý napísal spolu s N. Gaimanom, či zbierku poviedok Divadlo krutosti (Theather Of Cruelty). Preslávil sa však predovšetkým svojou sériou o Zeměploche (Discoworld), ktorá momentálne zahŕňa vyše tridsať kníh a nejaké zrejme ešte pribudnú.

Knihy Zeměplošskej série sa dajú čítať samostatne, typickou črtou tejto série sú akoby „podsérie“ kníh s rovnakými hlavnými postavami, napr. o Smrťovi, čarodejniciach, bohoch, Mrakoplašovi či Ankh-Morporskej Mestskej hliadke.
A práve členovia Mestskej hliadky sú asi najobľúbenejšími postavami Terryho románov, čo mi potvrdila aj anketa na istom Internetovom fóre (aj keď Smrť im je stále v pätách).

Dôvodom ich veľkej obľúbenosti je zrejme fakt, že každý z nich je jedinečný a každý je svojim spôsobom... čudný. Sú to naozaj živé postavy, s bohatým vnútorným životom, žiadni bezchybní hrdinovia toľko omieľaní v klasických fantasy ságach.

Ale pekne po poriadku...

Časť prvá - Stará dobrá Nočná hliadka

Stráže! Stráže! ( Guards! Guards!)
Prvá kniha celej série o Hliadke.

Pre mnohých fanúšikov je práve táto Hliadka tá pravá. Ja osobne mám predsa len radšej Hliadku z neskorších dielov.

Prvýkrát sa tu stretávame s pôvodnou Nočnou Hliadkou (kapitán Elánius, seržant Tračník, desiatnik Nóblhóch) a tiež s nováčikom Karotkom Rudykopallsonom (telom urastený chlap, dušou pravý trpaslík), ktorý do Hliadky prichádza - zrejme ako jediný v histórii dobrovoľne a - zrejme ako jediný v histórii - s úmyslom chrániť poriadok a dbať na dodržiavanie zákonov. Terry sa mu podrobnejšie venuje v ďalších knihách série.
Ústrednou postavou tejto knihy je kapitán Hliadky, Samuel Elánius.

Elánius je jednou z najzaujímavejších postáv celej série, a to hlavne preto, že jeho charakter je veľmi premenlivý. Mnohokrát som sa pristihol, ako som sa pri niektorých jeho počinoch smial, pri niektorých mu nadával a pri niektorých som sa nachvíľu zastavil a porozmýšľal.

Je to muž, ktorý svojimi cynickými poznámkami a zásadovosťou poburuje mnohokrát aj najvyššie postavených ľudí v Ankh-Morporku. Cynizmus je však len akýmsi pancierom, ochranným štítom, vypestovaným počas desaťročí v nebezpečných Ankh-Morporských uliciach, kde je, ako sám vraví, každý nejako vinný.

Seržant Tračník a desiatnik Nóblhóch tvoria nerozlučnú dvojicu. A taktiež tú najkomickejšiu, nielen svojim konaním, ale aj myslením, rečou a v neposlednom rade výzorom. Ich životná filozofia sa podriaďuje neskutočnej zbabelosti a v prípade desiatnika Nóblhócha aj neskutočnej kleptománii (nenechávate Nobyho samého pri mŕtvolách s novými topánkami! – Annun, vedúcky).

Nechcem vám kaziť zážitok z čítania prílišným rozpitvávaním deja, takže napíšem len pár riadkov, ktoré sa nachádzajú aj na obálke knihy:

Akýsi tajomný nočný tvor mení obyvateľov Ankh-Morkporku na niečo, čo silne pripomína tablety živočíšneho uhlia. A tu začína obtiažna úloha kapitána Elánia, veliteľa Nočnej Hliadky mestskej stráže. V meste plnom zmätkov, tabliet živočíšneho uhlia, tajných spolkov a bláznivých chovateliek drakov pátra kapitán a s ním muži Hliadky - seržant Tračník, desiatnik Nóblhóch i nová posila slobodník- čakateľ Karotka - po stopách vedúcich k rozriešeniu celej záhady.

Ostáva už len dodať, že sa dozviete mnoho zaujímavého o zeměplošských drakoch, Ankh-Morporku a rôznych úchylkách členov Hliadky. A aby toho nebolo málo, kapitán Elánius sa zamiluje.

Musím však varovať všetkých, ktorí Pratchetta ešte nečítali, že by ich od smiechu mohlo začať bolieť brucho...Či sa už jedná o rôzne ironické poznámky, opisy či dialógy, členovia Hliadky vás jednoducho nenechajú vydýchnuť. Budete sa smiať od začiatku do konca. Je však nutné podotknúť, že to (väčšinou) nie je žiaden bezduchý humor a kto dokáže aspoň trochu čítať medzi riadkami, nájde si dosť námetov na uvažovanie.

Je dosť obtiažne hodnotiť knihu číslom, ale z vlastnej skúsenosti viem, že mnoho ľudí pri recenziách zaujíma práve ten, mnohokrát nepodstatný, zlomok...
A tak pre pokoj duše napíšem 8,5 /10. Možno sa niekomu zdá toto hodnotenie, vzhľadom na obsah recenzie, relatívne nízke.

Je to preto, že mne osobne táto pôvodná Hliadka pripadá trochu chudobná. Jednoznačne mi chýbajú charaktery ako Navážka či Angua. Tak či tak, odporúčam začať čítanie práve knihou Stráže! Stráže! Bez nej by vám mohli uniknúť niektoré podstatné súvislosti a detaily. A prišli by ste o to potešenie, sledovať ako sa vyvíjajú osudy týchto nezabudnuteľných postavičiek v ďalších dieloch série.

Muži v zbrani (Men At Arms)
Druhá kniha zo série o Hliadke.

Opäť sa stretneme so starými známymi - Elániom, Tračníkom, Nobym Nóblhóchom aj (teraz už desiatnikom) Karotkom. Patricij Ankh-Morporku lord Vetinari však vydal nariadenie o rozšírení Hliadky o príslušníkov všetkých rás Ankh-Morporského obyvateľstva a tak do Hliadky pribúda trpasličí slobodník Potroublo, troll Navážka, strážnica Angua (okrem iného aj žena) a jeden celkom neobyčajný psík (ale len na polovičný úväzok – Annun, múdro).

Títo strážnici budú potrebovať všetku dostupnú pomoc, pretože v meste behá podivný vrah, cechy sa začínajú správať podozrivo (teda, viac podozrivo ako obvykle), trpaslíci a trollovia si ako miesto vzájomného masakru vybrali práve ulice Ankh-Morporku, medzi ľuďmi sa pošuškáva o znovudosadení kráľa a kapitán Elánius odchádza zo služby a chystá svadbu. Rozhodne sa teda aj v tomto diele máte na čo tešiť.

Kniha Muži v zbrani bola ocenená cenou Najlepšie fantasy dielo roku 1994 a myslím, že ocenenie je zaslúžené. Opäť tu nájdeme humor, satiru, napätie aj námety na uvažovanie v tom správnom pomere.

Autor najviac pozornosti venuje Karotkovi a nezabudnuteľnej dvojke Potroublo - Navážka, ktorých vzájomné rozhovory patria k vrcholným kúskom konverzačnej komiky. Mnoho nových postáv so sebou prináša aj mnoho nových, netradičných problémov a ich postupné odhaľovanie obohacuje knihu o ďalší rozmer.

A to všetko v už tradične perfektnom českom preklade Jana Kantůrka.

Osobne som si túto knihu veľmi obľúbil a čo sa série o Hliadke týka, patrí určite na prvé, či druhé miesto (na Dámy a pánové sa ale nechytá vôbec nič – Annun, definitívne).

Pokojne by som knihu ocenil desiatkou, ale keďže sa tak trochu bojím absolútnych hodnotení, dám 9,5 / 10. Rozhodne však kúpou tejto knihy nemôžete nič pokaziť.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD