Ostrov

Článok zverejnený 15.02.2006, autor: Wlacho (wlacho[zavinac]pobox.sk)

...alebo,
kto je príliš zvedavý, bude skoro starý

The Island
USA 136min
Réžia: Miachael Bay
Scénár: C.Tredwell-Owen, A.Kurtzman, R. Orci
Kamera: M. Fiore
Hudba: S. Jablonski
Hrajú: E. McGregor,S. Johansson, D. Hounsou, S. Bean

Michael Bay na nás chrlí kasové trháky v pravidelných intervaloch (Bad Boys II, Pearl Harbour, Armageddon...), ku jeho cti slúži, že sa na ne zväčša dá aj pozerať. Tentokrát je to opäť sci-fi, ale neletíme do vesmíru ničiť úbohé kométy. Ostávame na matičke Zemi, len sa posunieme do roku 2015.

Život beží asi takto. Ráno vstanete, oblečiete sa do bielej uniformy, akú majú všetci ostatní (okrem strážcov, tí sú čierni). Automatické WC vám analyzuje moč a upraví diétu. Vo výdajni dosanete zdravú (rozumej hnusnú) stravu a vyberiete sa do práce. Tam robíte niečo, čoho zmysel vám je nejasný. Sem tam hodíte očkom po fešnej blondíne, ale to je tak všetko, lebo blízky kontakt je prísne zakázaný. Ale čo už, keď Zem je kontaminovaná a všetci čo prežili, sú tu v kryte s vami. Ešteže v pravidelnej lotérii losujú pár štastlivcov, ktorí odchádzajú na Ostrov, kde sa buduje nová populácia.

Ale náš hrdina Lincoln 6 Echo (McGregor) je tvor nadmieru zvedavý, a postupne zistí, že nie všetko je tak ako sa zdá. Po určitých dramatických udalostiach zrazu zistí, že je jeho život v ohrození. A tak schmatne za ruku Jordan 2 Delta (Johansson), svoju krásnu priateľku, a zdrhá...

Tento film spĺňa všetky predpoklady blockbusteru- nákladné efekty (najmä ničenie áut vlakovými nápravami a následná naháňačka sú skutočné lahôdky), drsní muži a pekné ženy. Nestačí? Bude musieť!

Hlavní hrdinovia Ewan McGregor a Scarlett Johansson podali slušný výkon, chvíľami veríte, že skutočne nevedia používať kreditku, alebo nepočuli o sexe. Sean Bean sa rolí záporákov asi nezbaví, ale čo už, celkom mu idú. Objaví sa tu aj majster vedľajších rolí, Steve Buscemi, ktorý podáva asi najlepší výkon spomedzi zúčastnených. Za zmienku rozhodne stojí aj Djimon Hounsou v roli nejednoznačného tvrďáka Laurenta.

Príbeh je zaujímavý a odvážim sa povedať aj originálny (ale určite nie nadlho) a celkom nenásilne spracováva aj morálnu stránku ľudskej podstaty klonov, určených na náhradné diely. Má spád a najmä pri scénach poznávania reálneho sveta som sa bavil. Nejde však nevytíkať logické diery, ktoré tu sú. Celý útek hrdinov z prísne tajného zariadenia prebehne tak, že otvoria dvoje dvere s nápisom „Nevstupovať“ a je to. Tvorcovia si asi neuvedomili že rok 2015 je už o 9 rokov, a tak sa tu preháňajú podivné antigravitačné vlaky, tryskové motorky a iné. No, asi sú veľkí technologickí optimisti (alebo tí Amíci vedia niečo, čo my nie? )

Celková naivita príbehu je asi najväčším záporom filmu. Ak ju dokážete prekusnúť, čakajú vás dve hodiny svižnej zábavy, ktoré uletia ani neviete ako.

Takže ja to vidím tak na 3.5 / 5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD