Krajina mŕtvych

Článok zverejnený 27.02.2006, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Land of the Dead
USA 93min
Réžia: George A. Romero
Scénár: George A. Romero
Hrajú: Simon Baker, John Leguizamo, Dennis Hopper, Asia Argento

Odkedy George A. Romero v roku 1968 natočil Night of the Living Dead (Noc oživlých mŕtvol), podiel vegetariánov značne stúpol. Sledovať konzumáciu šťavnatého ľudského mäska naozaj nemusí byť pre každého.

Romero vytvoril kultovú trilógiu, ktorá bude čochvíľa kompletne prerobená nanovo. A práve úspech posledného „remaku“ (Dawn of the Dead) vyprovokoval Majstra k tomu, aby ukázal, že ešte nepatrí do starého železa. Takže prichádzajú zombíci s poradovým číslom štyri.

Napriek tomu, že trailer sľubuje adrenalínovú jazdu, tvorcovia sa nikam neponáhľajú. Film je rovnako svižný ako chôdza nemŕtvych - plynie trhane a pozvoľna. Tvorenie príbehu je potlačené, režisér sa nesnaží šokovať. Za svoju hlavnú úlohu považuje vytvorenie správnej postkatastrofickej atmosféry a oboznámenie so zombíckym svetom. Ide mu to.

Kritika spoločnosti je silná, ale pôsobí mierne zastaralo. Oveľa väčší dojem na mňa urobili zábery na monitory, kde bežala reklama na nové miesta v mrakodrape vyvolených, ako samotná ukážka snobov vo vnútri Fiddler´s Green. Pri úctyhodnom veku režiséra je však otcovské kázanie celkom pochopiteľné.

Ak sa dá Krajine mŕtvych niečo objektívne vytknúť, tak sú to postavy. Slizký Kaufman Denisa Hoopera je síce dokonalý záporák, ale všetky ostatné ľudské postavy sú sympatické ako plyšový medvedík. Badať síce snahu o ich roztriedenie, nakoniec sa ale všetci správajú tak, ako si divák želá. John Leguizamo (áno, Sid z Doby ľadovej) hrá drsňáka v štýle Šialeného Maxa a je cool. Asia Argento vyzerá skvelo a je cool. Dokonca aj postihnutý Charlie (Robert Joy) je cool. A hlavný hrdina Riley (Simon Baker) je ešte aj spravodlivý a čestný. U hlavného hrdinu je síce naznačené prežívanie vnútorného boja (ktorý je zrejme cool – Annun, nadšene), ale povedzme si otvorene - Romero prejavuje o psychológiu postáv asi taký záujem ako nadržaný teenager o Carmen Elektru v potápačskom skafandri.

Oživlé mŕtvoly sa „romerovsky“ potácajú, takže je samozrejmé, že do polovice fungujú „len“ v ľakačkách. Ako však plynie čas a mŕtvoliek je stále viac, začínajú byť pekne nepríjemnou záležitosťou. Už v Dni mŕtvych bol naznačený určitý vývoj nemŕtvych a v Krajine to Romero pekne zúročil - stierajú sa hranice medzi zombíkmi a ľuďmi. Divák začína uvažovať, kto sa snaží na koho podobať.

Krajina mŕtvych je sympatickým a kvalitným návratom ku koreňom zombie filmov. Romero si uvedomuje svoju kultovú pozíciu a pre milovníkov žánru dáva do filmu perly vo forme cameo štekov. Takže sa môžete tešiť na zombíkov s tvárami tvorcov Súmraku mŕtvych aj Noci oživlých mŕtvol (z roku 1990). Celý film sa pekne nostalgicky drží vo vyjazdených koľajach. O to viac ma zamrzelo, že kráľovná hororu Asia Argento je využitá asi ako prezervatív v kreslenom pornofilme.

Celkovo je Krajina solídny zombie horor s litrami krvi, metrami vnútorností a hromadou krásnych gore efektov.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD