Sapkowski Andrzej: Zaklínač 2 - Meč osudu

Článok zverejnený 27.02.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Andrzej Sapkowski: Zaklínač II. – Meč osudu (Miecz przeznaczenia) a Něco končí, něco začíná (Coś się konczy, coś się zaczyna)
Preklad: Stanislav Komárek, Jiří Pilch
Obálka: Jana Komárková
Príloha: Stanislav Komárek – Heraldika
Vydal: Leonardo, Ostrava 2000
344 strán, 465 Sk

V siedmich poviedkach sa čitateľ opäť dozvie niečo viac o osudoch hlavných hrdinov Sapkowskeho sveta. Stretnete sa s Bielym vlkom – zaklínačom Geraltom, večne urečneným a rýmy skladajúcim Marigoldom, nebude chýbať ani krásna čarodejka Yennefer, princezná Cirilla či Yarpen Zigrrin a mnohí ďalší.

V Hranici možností sa Geralt zoznámi s mužom menom Tři Kavky a jeho dvoma zerrikánskymi spoločníčkami. Osud alebo náhoda ich zavedú do hôr spolu s výpravou za zeleným drakom, kde sa zaklínač znovu stretne s Yennefer. Nastanú problémy.

Yennefer a Geralt sú v meste Aedd Gynvaell, čo znamená Střípek ledu. Geraltovi sa v meste nepáči, nie je zvyknutý na usadlý život, ale Yennefer je Yennefer. Drobné tajomstvo, ktoré čarodejka ukrýva, sa Geralt dozvie od mága Istredda. A ja keď sa hovorí „Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí“, v tejto poviedke to skončí úplne inak.

Věčný oheň hovorí o zábavnom zážitku Bieleho vlka v meste Novigrad s trubadúrom Marigoldom a hobitom Dainty Bibelverdtom. Ale ako vyjde najavo, dotyčný hobit vlastne nie je tým, za koho sa vydáva.

Geralt, ktorý má v poslednom čase núdzu o robotu, je najatý ako prekladateľ pri milostnom rozhovore kniežaťa Aglovala a morskej víly Sh’eenaz. Agloval odmieta zaplatiť za službu a zlú situáciu, ktorá by vyžadovala hladovku, zachraňuje miestna svadba, kam je Marigold pozvaný. Dohodne sa s Geraltom, že zaklínač vezme prácu, nech je akokoľvek hlúpa. Trochu se obětovat – to musia nakoniec obaja.

Meč osudu má dve ostria. Jedným je Smrť a druhým...? Geralt ide do lesa Brokilon, kde náhodou natrafí na zraneného baróna Freixeneta a malé plavovlasé dievčatko. Kto to je sa zaklínač dozvie až na konci. Smrť mu ide v pätách,, ale Osud ho vedie vpred.

Akokoľvek sa Geralt vzpiera sudbe, tá si ho vždy nájde. Něco více je potrebné na to, aby osud znovu spojil zaklínača a Dieťa Prekvapenia. Pred tým však treba prejsť cestou minulosti, do ktorej sa Geralt z Rivie vráti prostredníctvom snov.

Epilóg Něco končí, něco začíná nemal byť pôvodne publikovaný. Ide o svadbu Geralta a Yennefer, ktorá sa síce nikdy neuskutočnila, ale bola o to veselšia. Vtipné opisy zábavy pred svadbou a hostí, ktorí pôvodne neboli pozvaní, si užijete a na tejto poviedke sa určite pobavíte. Ak ste čítali Ságu o zaklínači a Ciri, možno si spomeniete na záver knihy Paní jezera.

Zbierka poviedok Meč osudu je plná vtipných, ale aj vážnych scén, ktoré v čitateľovi zanechajú stopu. A tá stopa je nadmieru pozitívna.

5/5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD