V ako Vendetta

Článok zverejnený 22.04.2006, autor: Mikhael (mikhael[zavinac]post.sk)

V for Vendetta)
Žáner – akčno – komiksový
Režisér – James McTeigue
Scenár - Larry Wachowski, Andy Wachowski
Obsadenie – Natalie Portman, Hugo Weaving, John Hurt, Stephen Fry, Stephen Rea
Dĺžka – 132 minút

Bratia Wachovskí sa vracajú. Síce trošku bojazlivo, ale predsa. Táto bojazlivosť pramení predovšetkým z rozporuplného prijatia ich posledných dvoch dielov Matrixu. Tentokrát sa ujali komiksovej adaptácie dúfajúc, že nešliapnu vedľa. Podľa môjho názoru sa im toto predsavzatie splniť podarilo.

Komiks pôvodne pochádza z pera Alana Moorea, zodpovedného napríklad aj za Ligu výnimočných, alebo titul z Pekla. Hlavnou postavou je tajomný hrdina v usmievajúcej sa maske. Jeho prozaické meno „Vé“ odhaľuje fakt, že sa nebude jednať len tak o nejakého bežného človeka. Veď čo by to bol za komiks bez superhrdinu? Aj keď v dnešnej dobe skôr antihrdinov, nezostáva „Vé“ tomuto trendu nič dlžný. Vo svojej podstate je to človek dobrý a ako mnohí z vás už usúdili, zrejme ho bude ťažiť pomsta. Proti komu a prečo, to sa dozviete postupne.

Príbeh nám nášho (povedzme) neutrálneho hrdinu zavial do totalitného Anglicka, kde sa mierou vrchovatou dejú neprávosti, útlak a podobné veci spojené s obmedzovaním ľudskej slobody. On si však na základe dávneho príbehu vybral dátum 5. november za deň, kedy sa má všetko zmeniť. Tesne pred týmto okamihom zachráni mladú dievčinu Evey, (čítaj íVí), osoby ktorej sa zmocnila (neskôr) do hola ostrihaná Natalie Portman. Tú ochráni pred nebezpečenstvom a keďže však neverí na náhody, začne ju chrániť a svojím spôsobom vychovávať. Tým viac domýšľavým hneď dôjde, že zhoda mien týchto dvoch postáv sa nedá zaradiť do kategórie náhodných.

Film sa na nič nehrá. Prirodzene, „Ve“ sem tam prenesie nejakú múdru „morfeovskú hlášku“ typu, „násilie môže slúžiť aj dobru“, avšak s týmto faktom sa dá vcelku ľahko vyrovnať. Na toto vyrovnanie slúžia predovšetkým krásne bojové scény, v ktorých lietajú vzduchom pekné, lesklé nože, ako aj v štýle mušketierov vyrobený meč. Dialógy sú síce tak trošku „ťažké“, no keďže sa film zaoberá mnohými morálnymi a zložitými otázkami, ich nutnosť je každému jasná.

V globále si dovolím povedať, že tento film je dobrou komiksovou adaptáciou. Ako ho prijme slovenské (nie príliš) komiksovo založené publikum, to ostáva hlavnou otázkou. No týchto otázok je omnoho viac. Znamená V písmeno „Vé“, alebo rímsku číslicu päť? Nosí tajomný oblek preto, lebo chce, alebo preto, lebo musí? Odpovede hľadajte vo filme samom.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD