Underworld: Evolution

Článok zverejnený 13.05.2006, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Rómeo a Júlia sa svojho pokračovania nedočkali, zato vlkodlačí mutant a krásna upírka opäť ožívajú na plátne. Latexová akčná jazda pred pár rokmi u divákov zabodovala a tak sa vracia aj banda okolo režiséra Lena Wisemana – tentoraz s väčším rozpočtom a ešte tesnejšími ženskými nohavicami.

Vyšší rozpočet spoznáte podľa toho, že sa tam stále objavuje (jeden) vrtuľník a že tvorcovia si mohli dovoliť hosťovanie Jeepers Creepera :).

Aby režisér nespotreboval priveľa času na vysvetľovanie, či nebodaj charakterizáciu postáv, pomáha si flashbackmi, ktoré nám chaoticky (a zbytočne) pripomenú čo sa dialo v jednotke a prezradia nejaký ten kúsok zo Seleninho detstva.

Kto už v jednotke nepochopil, prečo sa Selena zbláznila do Michaela, tu bude len čumieť, čoho je tá ženská schopná, aby zachránila svoju „lásku“. Nezáživný vzťah ústrednej dvojice je tentoraz okorenený erotickou scénou. To je však jediný moment filmu, kde to obom funguje. Inak je film plný ich skratkovitých a hlúpych dialógov. Kate je výraznejšia ako v jednotke, ale nie že by mala priestor ukázať svoje herectvo, ale preto, že kamera je vkuse nacapená na jej peknom ksichtíku a že milostná scéna je zaujímavo natočená.


Režisér a scenárista Wiseman, podobne ako v jednotke, vykúzlil starú legendu, ktorá akože ožíva v prítomnosti. Selena sa do všetkého zapletá viac-menej okrajovo a dôležitejšie je sledovať príbeh prvého vlkodlaka a upíra, ako jej zmätené pobehovanie medzi postavami.

Na rozdiel od Underworldu nemá Evolution ani charizmatického záporáka a vzkrieseného upíra by sa (po nadobudnutí ľudskej podoby) nezľakla ani Karkulka.

Prečo sa všetci snažia dostať ku uväznenému vlkodlakovi (a popri tom sa samozrejme navzájom sekajú) nevedel zrejme ani režisér a tak čím menej divák rozmýšľa, tým menej si privodí žalúdočných problémov. Jediný záchvev uveriteľnosti prináša do filmu Derek Jacobi. Jeho Alexander Corvinus sa aspoň snaží odôvodniť svoje (ne)konanie, ale aj tak má jeho úloha vo filme asi taký význam ako čestné slovo Saddáma Husajna pred americkým súdom.

Evolution má obstojné triky, Kate má pekný oblek a nájde sa aj pár pekne krvavých scén. Príbeh je však tupý ako herecký prejav Bena Afflecka a tak film nedosiahne ani len úroveň slabého Alien Vs. Predator, či rozbehnutej série Resident Evil. Na druhej strane svojím technickým spracovaním hrdo vyčnieva nad ostatnými „ženskými“ akčňákmi z poslednej doby (Ultraviolet, Aeon Flux). Ako náhrobný kameň.

Treba ešte podotknúť, že tento film rozhodne nie je horor, len hororovú tému spracováva a oblieka ju do obtiahnutého akčného kabáta. Záver filmu však vyznieva neuveriteľne strašidelne, pretože naznačuje ďalšie pokračovanie...

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD