Blind Guardian: A Twist In The Myth

Článok zverejnený 11.09.2006, autor: Wlacho (wlacho[zavinac]pobox.sk)


Tak je to tu. Po štyroch rokoch čakania nemecká fantasy úderka prišla s novým štúdiovým albumom (milujem tieto klišé úvody). Vo svojich deviatich predošlých albumoch prešli peknými postupnými krôčkami od tradičného halloweenského speed metalu až k progresívnemu epickému power metalu (nezabite ma, ak to nazývate inak) v A Night At The Opera (ďalej len ATITM). Pred vydaním ATITM sa Hansi (spevák skupiny - pozn. Annun) a spol. (spolu s novým bicmajstrom Frederikom Ehmkem, ktorý v tomto albume zvláda aj obsluhu flauty a gájd) dušovali, že to bude návrat ku speedovým koreňom, ku pesničkám, ktoré môžu ľudia na koncerte spievať s nimi bez toho, aby museli dva dni pred tým nacvičovať zborový spev.

Inu?

Už singlovica Fly naznačila, že až také horúce s návratom k Battalions Of Fear to nebude.

Úvodná This will never end na nás vybafne poctivou rýchlosťou, ktorá sa však trochu rozbíja pod haldou vokálov (to by ma zaujímalo, ako tu Hansi dosiahol taký zaujímavý trasľavý hlas - sedel na tatramatke?). V podobnom, len o niečo pomalšom tóne pokračuje aj Otherland - a vlastne aj všetky ostatné. Sú tu dve pomalé pesničky – Carry The Blessed Home a Scalds and Shadows, pričom najmä tá druhá pripomína atmosféru neprekonateľnej The Bard’s Song - In The Forest. Medzi lepšiu polovicu patria aj rýchla Fly a ešte rýchlejšia Lionheart.

Celkovo som sa však nemohol zbaviť dojmu, že počúvam prepláchaný minulý album. Gitary sú sice o oholený chlp menej komplikované ako v Opere, ubudlo aj zborového spevu, tým skôr mám však pocit, že sa Hansi snaží spievať zborovo sám so sebou. Songy sú kratšie, žiaden nemá cez 6 minút, čo je rozhodne správny krok. Trackov je celkovo 12, ak počítam aj bonusovú Dead Sound Of Misery, čo je mierne zmenená Fly.

Texty sú vcelku temné, samá smrť a zúfalstvo, inšpirované tradične ako literatúrou (napr. Kingova Temná Veža), tak aj históriou (správne tipujete, Lionheart).

ATITM nieje zlý album, takí snáď slepci ani nedokážu spraviť, ale trpí tým, čím aj Opera - treba ho vypočuť 4519x, aby človek vychytal všetky trilky a sóla a rafinované údery a prechody a neviem čo, a potom sa na ne tešiť. Rozhodne si však neviem predstaviť, že by som si niečo (okrem Skalds And Shadows) spieval len tak pre seba. A práve na to som sa tešil a to nám junáci sľubovali! No každopádne 15.10. to vyskúšam.

Blind Guardian sa zjavne snaží objaviť niečo úžasne geniálne a prelomové, miesto toho však len komplikujú a stavajú jedno na druhé. Nedá sa im však uprieť značná dávka originality, ktorú majú v rámci žánru. V roku 2008 má ževraj-údajne vyjsť na svetlo Zeme album pod hlavičkou BG, ktorý bude však komplet akustický a venovaný Stredozemi (ešte neistejšie klebety hovoria, že Hansi chcel spraviť soundtrack k LOTRovi, ale to bolo asi vcelku mimo realitu Hollywoodu...) . Som vcelku zvedavý, tam by sa mohli chlapci vyblázniť.

Dovtedy neostáva iné, než zmačknúť "repeat all tracks" a tlačiť tieto nové songy do hlavy, kým sa nezapáčia.

Hm, zase mi hrá Skalds And Shadows, mmmm.

Would you believe in a night like this
A night like this, when visions come true...

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD