Blade: The Series - Pilot

Článok zverejnený 19.11.2006, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Moskva. Úzkou chodbou sa rozlieva zvuk Harley Davidson. Obeť uteká pred tým hrôzostrašným zvukom. Dopredu však vie, že hučiaci motor je len slabá predzvesť toho, čo príde, keď ju lovec dohoní.

Blade je späť! Hláškujúci černoch s búchačkou plnou strieborných guliek vstáva z hrobu, kam ho po treťom výjazde na filmové plátno poslala kritika. Tentoraz sa vracia v komornejšom – televíznom prevedení. Reč je o pilotnom filme k novému seriálu BLADE: THE SERIES, ktorý začala vysielať Spike TV.

Už po úvodnej skvelej hláške je jasné, že sa vrátil plný elánu, a že ho kontroluje jeho tatko scenárista David S. Goyer. Kultový upírobijec na seba tentoraz zobral podobu Sticky Fingaza, ale na jeho coolovosti to nijako neuberá. Mladý herec si očividne osvojil niektoré typické Snipesovské pohyby a pokiaľ má okuliare (ktoré sa tu stávajú aj niečím viac ako len módnym doplnkom ) rozdiel ani moc nepoznať.

Fandov prvých dvoch celovečerákov možno sklame fakt, že seriál je vystavaný na podobnej schéme ako Blade: Trinity. Teda dôležitejšie sú vedľajšie postavy, a samotný Blade je „len“ prostriedok na zabíjanie nepriateľov a spoznávanie „skutočného sveta“. Príbeh, pochopiteľne, musí prerozprávať (resp. doslova okopírovať) základne fakty z predošlých filmov a tak sa opäť dozvedáme o Bladovej minulosti a jeho nenávisti k upírom.

Bladeovi už zo zvyku skríži cestu krásna žena - Krista. A každému je jasné, že náš svalovec bude mať pre ňu slabosť. Scenár sa však (napriek svojej „seriálovosti“) šikovne vyhol opakovaniu a všetko, čo sa podobá veľkorozpočtovej trilógii, pozmení, a vzniká tak guláš klasickej schémy o chlapíkovi, ktorý všade prichádza za zvuku drsnej elektroniky a Kristinho pátrania po vrahoch jej brata.

Blade má v pilotnom filme síce obmedzené vystupovanie, ale každá jeho scéna je scenáristicky a feelingovo vyšperkovaná na maximum. Snímka má na televízny projekt naozaj slušné triky a aj napriek skromnejšej výprave dokáže vyvolať atmosféru pôvodných filmov. O to viac zamrzí pomerne neprehľadne postrihaná akcia. Naopak za plus považujem zaujímavý erotický náboj, ktorý tvorcovia filmu dodali bez toho, aby narušili „Bladeovský“ mýtus.

Blade:The Series je možno len „product placement“, ktorý žije zo slávy komiksu a pôvodnej filmovej trilógie, ale režisér Peter O'Fallon, ktorý sa podieľa aj na vydarenom seriály Prison Break, dokázal vyžmýkať z Bladeovho potenciálu príjemný film, ktorý slušne nakopáva sériu.

Blade sa vrátil. Ale nevrátil sa, aby šokoval, prišiel, aby pobavil svojich fanúšikov a ukázal, že aj na televíznej obrazovke vyzerá striekajúca krv rovnako dobre ako na veľkom plátne.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD