Saw III

Článok zverejnený 21.02.2007, autor: Kain (banjo22[zavinac]azet.sk)

Jigsaw sa po tretíkrát vracia aby opäť trochu potrápil nervy divákov. A už na to nie je sám...

Po dlhom čakaní som konečne zhliadol tretí diel prekvapivo kvalitnej a úspešnej série Saw, ktorá sa z pôvodného nízkorozpočtového projektu vytiahla na prvé rebríčky sledovanosti. Po veľmi úspešnej jedničke (a menej úspešnej a zároveň menej kvalitnej dvojke) nám režisér Darren Lynn Bousman (režisér dvojky) naservíroval tretí diel Jigsawovej krvavej hry.

A o čo teda ide? Ako sme zistili v predošlom diele, Jigsaw (Tobin Bell), vlastným menom John, trpí nevyliečiteľným a hlavne smrteľným mozgovým nádorom. Ale keďže nechce odísť na druhý svet bez toho, aby sa dožil konca svojej poslednej hry, spolu zo svojou pomocníčkou Amandou (Shawnee Smith) unesie z nemocnice doktorku Lynn (Bahar Soomekh). Jej úloha je jednoduchá – udržať Johna pri živote kým jeho posledný hráč nedokončí svoju hru. Dostatočnou motiváciou je bomba nasadená na jej krk a pripojená k Johnovmu EKG. Tým posledným hráčom je Jeff (Angus Macfadyen), chlapík, ktorý stratil svojho syna pri autonehode a teraz je z neho len bledá chodiaca kôpka nešťastia túžiaca po pomste. V Jigsawovej hre však bude niekoľkokrát vystavený voľbe – naplniť svoju túžbu po pomste, alebo odpustiť. V skutočnosti nehrá ani tak o svoj život ako o život iných. Ale ako to bolo aj v oboch predošlých dieloch, nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá a osudy všetkých zúčastnených sú navzájom prepojené o dosť viac, ako sami tušia. A skutočnú pravdu nepozná nikto okrem Jigsawa.

Toľko k príbehu. Tretí diel je postihnutý typickým hollywoodskym syndrómom – autori mu pridali viac krvi a nechutných scén a ubrali na atmosfére a príbehu. Pasce sú však veľmi prepracované a niektorým psychicky menej odolným jedincom privodia pár bezsenných nocí. Nuž zvráteností asi nikdy nie je dosť. Osobne sa mi páčilo brnenie, ktoré aj sám Jigsaw označí za jedno zo svojich najobľúbenejších. Kulisy a prostredia ako také boli vypracované dosť dôkladne a nerobia sérií hanbu. Celková atmosféra filmu ale nedosahuje kvalitu svojich predchodcov. Už sa nedočkáme strašidelnej postavičky klauna na bicykli, či tváre z obrazovky, ktorá tak patrila k Jigsawovmu profilu. Ale čo na atmosfére uberá zrejme najviac je to, že pri pasciach ide skôr o pomalé bolestivé umieranie a nie o boj o holý život až do poslednej sekundy. Príbeh nie je úplne odfláknutý ale aj tak je dosť slabým odvarom predchádzajúcich dielov. Trochu mi vadila jeho veľká predvídateľnosť. Po celý čas som nevedel zbaviť pocitu, že viem čo sa stane na konci a div sa svete vôbec som sa nemýlil. Silou Saw jednotky a Saw dvojky bolo šokujúce vyvrcholenie ku koncu, pri ktorom mnohí ľudia zostali zízať s otvorenými ústami na záverečné titulky. Saw trojka ponúka len dosť prepracovaný, no predvídateľnejší záver.

Čo sa hereckých výkonov týka, zaradil by som ich k slabému priemeru. Jigsaw celý film preleží na nemocničnom lôžku, mlčí a niekedy sa vyžíva vo filozofickým rozhovoroch s Lynn, ktorá vlastne nerobí nič iné len sa trasie, prosí o zľutovanie a gúľa očami. Jeff to trochu preháňa s tou pomstychtivosťou a akosi na mňa vôbec nepôsobí ako človek, ktorého život úplne zničila synova smrť. Pri Amande človek nebude vedieť, čo si o nej myslieť. Pôsobí dojmom veľkého nerváka a oproti chladnokrvnému Jigsawovi pôsobí úboho, vôbec k nemu nepasuje. Možno také správanie mala napísané v scenári, ale v konečnom dôsledku to nevyznieva tak, ako by to vyznievať malo.
Po zvukovej stránke sa film vôbec neodlišuje od svojich predchodcov. Využíva tie isté skladby a hudobné motívy, záleží teda len na tom, či sa vám muzika jednotky a dvojky páčila, alebo nie.

Čo ešte dodať? Saw III nie je žiadnym brakom, ale nie je to ani žiadne umelecké dielo. Na jednu stranu potešia originálne vymyslené pasce a celkovo prostredie, na druhú stranu zamrzí predvídateľnosť deja a slabšia atmosféra. Vidieť ho skôr ako predošlé dva diely, dal by som hodnotenie vyššie. Z celého projektu jednoducho cítiť komercializáciu a to filmu moc neprospieva.

Otvorený koniec napovedá, že sa možno dočkáme aj Saw 4, ktorá bude dúfajme kráčať v skôr v duchu prvého a zrejme zatiaľ najlepšieho dielu.

Konečné hodnotenie: 7/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD