Gaiman, Neil: Anansiho chlapci

Článok zverejnený 23.02.2007, autor: Aldebaran (martin_pazi[zavinac]hotmail.com)

alebo, boh je mŕtvy, nech žijú jeho deti

Keď otec Tlstého Charlieho niečo pomenuje, tak to sedí. Ako keď dá Tlstému Charliemu meno ‚Tlstý Charlie’. Dokonca ani teraz, po dvadsiatich rokoch, sa nemôže Charlie Nancy zbaviť svojho prídomku, jedného z mnohých zahanbujúcich ‚darov’, ktorých sa mu dostalo od jeho otca ešte predtým, než padol mŕtvy k zemi na pódiu karaoke a úplne tak zničil Charliemu život.

Nancy zanechal Tlstému Charliemu tiež rôzne prekvapenia – ako napríklad keď pri jeho dverách zazvoní jedného dňa vysoký pohľadný cudzinec, ktorý je podľa všetkého jeho brat. Aj keď sa od Tlstého Charlieho líši ako deň od noci, ukáže mu, ako si užiť nejakú tú zábavu... ako to robil ich drahý ocko. A život pre neho zrazu začne byť veľmi zaujímavý. Pretože, viete, Charlieho otec nebol len taký obyčajný tatko.

Bol to Anansi, pavúčí boh. Anansi je duchom vzbury – dokáže zvrátiť sociálny poriadok, vytvoriť bohatstvo len tak z ničoho a vyviesť z konceptu diabla.

Kniha, v ktorej sa dozviete, odkiaľ pochádzajú bohovia a ako prežiť vlastnú rodinu..

Týchto pár riadkov som si aj ja prečítal na obálke celkom milo vyzerajúcej knižky v jednej zo spodných políc košického Brlohu. Teda, pokiaľ považujete obrovské pavúky a telefónne búdky na obálkach za milé. Pôvodne som hľadal iné Gaimanove dielo, no po tom, čo mi teta za pokladňou oznámila, že kniha voľne nadväzuje na Amerických bohov, pavúk na obálke našiel svoj domov... Ale dosť omáčok, má to byť predsa recenzia a nie životopis...

Neila Gaimana snáď nemusím veľmi prestavovať. Tento momentálne v Minnesote žijúci Brit sa v našich končinách preslávil hlavne románmi Nikdykde (Neverwhere), Hviezdny prach (Stardust), či už spomenutým Americkí bohovia (American Gods), menej známym dielkom Koralina (Coraline) a zbierkou poviedok Dym a zrkadlá (Smoke and Mirrors), ktorú som pôvodne zamýšľal kúpiť. V anglicky hovoriacich krajinách a medzi fanúšikmi komiksov je Gaimanovo meno navždy spojené s dielkom Sandman. Jeho knihy sa vyznačujú veľkou dávkou fantázie, bizarnými postavami a prostredím, prelínaním skutočného sveta so snami či inými svetmi, skvelou štylistikou a hlavne nezameniteľným humorom.

Anansiho chlapci (Anansi Boys), je zatiaľ posledným Gaimanovým románom. Ako som už spomínal, nadväzuje na Amerických bohov. Tiež sa v ňom hovorí o bohoch. Je rovnako zvláštny, rovnako plný prekvapení a opäť rovnako plný typicky „Gaimanovského“ humoru. Sarkastické, miestami až cynické komentáre a poznámky, nepríjemné a zároveň tak veľmi pravdivé, to je to, o čom hovorím. Nie sú to veci, po prečítaní ktorých sa budete váľať po zemi od smiechu, skôr vám len nadvihnú kútiky, ale budú ich držať nadvihnuté až do konca. Niekomu to možno nesadne, no ja som si Gaimana obľúbil práve preto.

V tejto knihe sa teda spolu s Tlstým Charliem vydáte po stopách jeho božského otca. Ani nie preto, že by to Charlie chcel, skôr naopak. Charlie otca nikdy nemal rád. Jednoducho musí - ak sa chce zbaviť svojho protivného brata, ktorý je otcovou vernou kópiou, ak chce späť svoju prácu, svoju snúbenicu, svoj život. Pomaly sa zapletá do pavučiny a zisťuje, že jediný spôsob, ako sa z nej dostať, je stať sa, aspoň sčasti, pavúkom...

Všetko, čo by ste po prečítaní tohto článku mali vedieť o deji, som týmto napísal a nič viac už nepoviem. Snáď len, že sa máte na čo tešiť. V knihe si okrem bizarných bohov, mýtov a rodinných problémov užijete aj detektívky, cestopisu, ba dokonca aj klasický model lovestory. Tu by sa patrilo poznamenať, že v rukách kohokoľvek iného by sa to zrejme zmenilo na „guláš“, taký ten, do ktorého dáte kopec vynikajúcich prísad a ony si potom navzájom skazia chuť a z gulášu sa stanú pomyje. Gaiman všetky tieto žánre skĺbil s ľahkosťou a eleganciou, dokonca ani tá romanca mi v jeho podaní neprišla ako tuctové klišé, i keď objektívne sa tak naozaj vyzerá (rozumej: od 80. strany každý čitateľ tuší, ako to dopadne. A ono to tak naozaj dopadne.)

Z predchádzajúcich riadkov je asi dosť zrejmé, že môj vzťah k tejto knihe je veľmi pozitívny. Samozrejme je to tak, no v záujme spravodlivosti sa musím zmieniť aj o veciach, ktoré sú tak trochu škvrnami na jej bielom šate.

V prvom rade, je mi trochu ľúto, že kniha má len 285 strán (z toho dve strany poďakovania tým, čo s vydaním pomáhali). Oproti cca 600 stranám anglického vydania Amerických bohov je to málo. Knihu pri troche snahy prečítate za jeden deň, bez snahy za jeden víkend. Nechápte ma zle, napriek malému rozsahu je to plnohodnotný príbeh, len ma mrzí, že vydrží tak krátko.

Ďalšiu menšiu výhradu, i keď táto je výsostne subjektívna, mám k tomu, že na začiatku sa kniha tvári dosť nudne. Znie to čudne, ale mne to tak pripadalo. Samozrejme, že prvé dve či tri nudné kapitoly sú potrebné na to, aby si človek plne vychutnal zvyšných jedenásť. Len by sa mohlo stať, že niektorých ľudí, hlavne tých, čo Gaimana ešte nečítali, by to mohlo odradiť. A to by bola veľká škoda. Ich škoda...

Technickému spracovaniu, myslím, nie je čo vyčítať. Preklad L. Vojtkovej je kvalitný, žiadne podstatné chyby či skomoleniny som nepostrehol. Obálka je, ako som spomenul na začiatku, celkom milá, tým svojim špecifickým spôsobom. (Arachnofobikom však každopádne doporučujem pred jej zhliadnutím poradiť sa so svojím terapeutom. Pre istotu.)

„Sečteno a podtrženo“, ako vravia bratia Česi, môžem túto knihu len a len doporučiť. Nájdete v nej snáď všetko, čo si čitateľ môže želať. Kvalitný a mystický príbeh, akciu, napätie, detektívku, romancu i humor. Možno si zamilujete Tlstého Charlieho, Spidera, Daisy, možno i samotného Anansiho, možno znenávidíte všetkých ostatných. Uvedomíte si silu príbehov a moc obyčajnej piesne. Limetky sa zrazu stanú zvláštne sympatickými a vtáky vám už nikdy nebudú pripadať neškodné... Jednoducho, ako povedala teta za pokladňou v Brlohu, keď mi knihu podávala - „Gaiman je kvalita.“

P.S.: Je nepísaným pravidlom (a ľudia to často priam očakávajú) uvádzať v závere recenzií číselné hodnotenia toho - ktorého diela. Vyhoviem mu, avšak pamätajte na to, že čísla môžu byť občas zavádzajúce a preto je vhodnejšie čítať celú recenziu, nielen číselné hodnotenie. Ak pre nič iné, tak pre vysvetlenie toho čísla. 8/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD