Fantázia 25

Článok zverejnený 02.04.2003, autor: ()

Na konci marca vyšlo jubilejné - dvadsiatepiate číslo jediného slovenského sci-fi a fantasy časopisu Fantázia. Tomuto literárnemu magazínu, vychádzajúcemu už šesť rokov dominujú tri mená: Miroslav Žamboch, Martina Pilcerová a Juraj Červenák. V histórii časopisu najdlhšie uverejnené poviedky sú doplnené zaujímavou publicistikou, ale aj odľahčujúcimi zaujímavosťami a obnovený bol na stránkach časopisu aj farebný komiks.

Po úvodnom vyznaní sa speváčky Jany Kirschner ohľadne fantastiky a tradičných uvádzacích rubrikách poodhaľuje svoje vnútro v rozhovore český autor Miroslav Žamboch - neústupný a tvrdý, ako jeho hrdinovia, obľubujúci víno a ženy, dobrodruh, ale aj romantik. Rozhovor strieda jeho poviedka - vojenská sci-fi s jednoduchým názvom Q2. Ďalej sa čitateľ v prehľade po slovensky vydanej fantastiky v roku 2002 dozvie, že aj keď sa situácia vo vydávaní sci-fi na Slovensku zlepšuje, ešte stále to nie je ono. V časopise Fantázia č. 25 prežíva poviedkový debut autorka Martina Pilcerová - poviedkou Hatr-Al-Amma-Ec. Martina, doteraz známa čitateľom Fantázie skôr ako maliarka a ilustrátorka, ponúka skvelú dlhú poviedku zo sveta, ktorý stvárnila už na viacerých známejších maľbách. Napínavé čítanie zvládnete skutočne na jeden dych a hlavnému hrdinovi budete určite s napätím držať palce.
Nasledujú tradičné rubriky - fantastický antikvariát - o počiatkoch sci-fi a jej zabudnutých autoroch, vedecko-fantastická biológia - o nástrahách klonovania, či fantastická hudba, ale aj spomienky spisovateľa Jozefa Žarnaya na dražby kníh na stretnutiach fanúšikov pred dvoma desiatkami rokov, keď sa ceny knižiek vyšplhali v tvrdom súboji dražiteľov z dvoch korún aj na päť stoviek. Po mikropoviedke Michala Sedlára Zúfalstvo môžete "zažiť" skutočne napínavé posledné minúty letu spolu s posádkou raketoplánu Columbia a dozvedieť sa čo, prečo a ako pravdepodobne kozmickú tragédiu zapríčinilo.
Vyvrcholením tejto Fantázie je poviedka Ďura Červenáka Keď vyjde slnko nad Zoborom... Už z viacerých poviedok vo Fantázii a v iných časopisoch známy hrdina Rogan, žijúci v pseudohistorickom svete Slovanov niekedy pred obdobím Veľkej Moravy, je povolaný do Nitry, kde má dohliadnuť na narodenie brata sedemročného Pribinu. Veštba totiž hovorí, že narodenie svojho súrodenca malý Pribina nemá prežiť... Poviedka je predzvesťou Červenákovho románu o Roganovi, ktorý má vyjsť už tento rok.
Samozrejme vo Fantázii nechýbajú recenzie na knihy a filmy uplynulých mesiacov a ďalšie rubriky.
Fantázia 25 je zabalená v úhľadnom obale maliarky Martiny Pilcerovej strihnutom komiksom Fera Mráza a Ďura Šípoša s príznačným názvom "Ružové mäsko."
Časopis Fantázia je distribuovaný v sieti novinových stánkov na Slovensku, v niektorých kníhkupectvách, alebo ho je možné objednať na adrese fantazia@fantazia.sk.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD