Ako písať poviedky pre hostinec

Článok zverejnený 08.02.2005, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Keďže v poslednej dobe sa stále viac a viac množia poviedky, ktoré nedodržiavajú ani základné pravidlá písania a publikovania, rád by som vám aspoň tie najzákladnejšie z nich priblížil a poprosil vás, aby ste sa ich skúsili držať. Bez nich má totiž vaše dielo len mizivú šancu na publikovanie na hlavnej stránke (rozumej: zasmejem sa nad ním ako pravý zlosyn a zabudnem na neho).

  1. v prvom rade si preštudujte, ako vôbec svoju poviedku na hostinci zverejniť. Viac informácií nájdete tu: Ako zverejňovať články na hostinci

  2. príbeh je jedna vec, ale ak ho nie ste schopní podať v zrozumiteľnom jazyku, máte smolu. Je mi celkom jasné, že gramatika nie je kamarát každého a keďže sa hostinec netvári ako profesionálna stránka, nevyžadujem od vás dokonalosť (tou nakoniec netrpím ani ja), ale určite by ste si text mali prejsť niekoľkokrát, vyhubiť všetky preklepy a dať si to v prípade potreby skontrolovať niekým pravopisu znalým, alebo aspoň Wordom (niekedy ma až šokuje, ako sa červenajú vami zaslané poviedky pri zapnutej kontrole pravopisu).

  3. dávajte si pozor na zápis priamej reči (ak to neviete, otvorte si ľubovoľnú knihu a naučte sa to), používajte odstavce a odseky, text čleňte rozumne a nie podľa chvíľkového pomätenia mysle

  4. nikdy nedeľte slová na koncoch riadkov pomlčkami a naučte sa používať medzery po interpunkčných znamienkach

  5. nepoužívajte všakovaké ozdobné fonty či farby. Ak to je možné, text nijako ozdobne neformátujte, maximálne použite hrubé písmo, či kurzívu. Určite doň nevkladajte obrázky a podobné veci. A nikdy v poviedkach nepoužívajte smajlíky.

  6. nepostujte nehotové texty, ani stostranové romány

  7. tolerujeme tu len poviedky napísané slovensky, alebo česky (nie ich kombináciou). Osobne som ochotný prehltnúť anglické, či iné cudzojazyčné pomenovania, ak dávajú zmysel, alebo zapadajú do kontextu, no poviedky s vetami ako „trpaslík vytiahol svoju axu“ väčšinou ani nedočítam.

  8. poviedku postnite ako samostatnú tému do Knižnice literárnych experimentov na fórach a označte ju slovom "[poviedka]" v názve. Zvýšite tak šancu, že si ju všimnem ja, alebo iný redaktor a vypublikujeme ju.

  9. ak poviedku nechcete zverejniť, nepostujte ju

  10. toto sa vám možno bude zdať vtipné, ale zažil som už všeličo, takže prosím, používajte diakritiku
Ako ste si určite všimli, všetky tieto pravidlá sa týkajú skôr formy, ako obsahu. Má to svoj dôvod. Na rozdiel od profesionálnych časopisov a stránok som totiž väčšinou ochotný publikovať aj príbehovo slabší text, ktorý je dobre remeselne zvládnutý, pretože čitatelia hostinca sú jedinci kritickí a ak sa im niečo nebude páčiť na deji, určite to dajú autorovi vedieť. Fakt ale je, že aj moja tolerancia má svoje hranice a nečakajte teda, že uverejním každý hrdinský zápis hrdinského boja hrdých hrdinov so zlými a škaredými obludami. Príbeh vždy musí mať hlavu a pätu (alebo to aspoň musí vedieť vyvážiť plnými ruksakmi poetiky), musí dokázať zaujať či prekvapiť a nesmie nudiť.


Týmto textom vás od písania či prispievania nechcem odradiť. Len vás prosím, aby ste si na svojich dielach dali trochu záležať, pretože v konečnom dôsledku reprezentujú práve vás.

Tak nech vás teda múza sprevádza,
Annun

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD