Ako na nový balíček

Článok zverejnený 09.09.2004, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Takže by ste si radi postavilý nový balík a neviete, ako na to. Blbé, čo? Ale žiaden strach, ste na správnom mieste. Ja, ako na slovo vzatý expert (rozumej: človek, ktorý vo svete Magicu nikdy nič nedosiahol) som tu, aby som vám pomohol. Neposkytnem vám podrobný návod, ani vám nepoviem, ktoré konkrétne karty by ste do svojho balíčku mali zahrnúť, no môžem vám objasniť niektoré základné pravidlá a postupy pri stavbe.

Tak do toho.

Pravidlo číslo jedna: postavíš deck so 60 kartami. Prečo? Pretože 60 kariet je dolná hranica počtu kariet v balíku. Pod ňu podľa pravidiel nemôžete zájsť. Prečo nie viac? Pretože čím viac máte v balíku kariet, tým viac stráca zameranie a stáva sa náhodnou zbierkou nesúvisiacich kariet. Alebo povedané inak, čím menej kariet v balíku, tým väčšia šanca, že si potiahnete to, čo potrebujete.

Pravidlo číslo dva: jedna ústredná stratégia! Je úplne zbytočné mrhanie času staviať balíčky, ktoré nemajú žiadnu myšlienku. Nahádzať na hromadu náhodné karty dokáže každý. Skutočný hráč sa ale spozná tak, že je schopný vybrať z toho obrovského množstva kariet tie, ktoré spolu dobre fungujú a tvoria balík schopný rýchlo poraziť oponenta. Preto si ešte pred tým, ako vôbec chytíte karty do ruky, sadnite a opýtajte sa sami seba, ako chcete hrať. Chcete oponenta ubiť veľkými príšerami? Chcete ho rýchlo a brutálne zraniť malými goblinmi a potom doraziť streľbou? Chcete ovládať hru, kontrolovať oponenta a nedávať mu veľa možností na únik? Chcete obrátiť jeho vlastné zbrane proti nemu? Chcete na stôl vyložiť smrtonosnú kombináciu kariet a zabiť ho v jedinom kole? Dobre si to všetko premyslite, možností je až nechutne veľa! A hlavne využite len jednu stratégiu. Veľa ľudí sa ich snaží do balíka napchať viac, no to väčšinou vyústi len v chaos a ešte väčší chaos. Buďte disciplinovaný. Naozaj.

Pravidlo číslo tri: landy sú základ. Veľa začínajúcich hráčov robí tú istú chybu: hrá príliš málo zemí. Nepísané pravidlo hovorí, že priemerný 60 kartový balík by mal obsahovať asi 24 zemí. To je optimum. Samozrejme, nie je to tak vždy. Záleží na tom, aké drahé karty v balíku hráte (myslím manovo, nie peňažne, samozrejme), či ste schopný produkovať manu aj iným spôsobom, či si viete landy aj pohľadať a tak podobne. Určite by ste nemali hrať menej ako 20 zemí. To sa už robí len vo veľmi špeciálne postavených balíkoch s jasnou stratégiou, ktoré sa s týmto nedostatkom many dokážu vysporiadať iným spôsobom.

Pravidlo číslo štyri: budeš na seba prísny. Alebo povedané inak, vyhádžete z balíku karty, ktoré máte síce osobne radi (alebo majú pekný obrázok), ale nepasujú tam. Týchto "čiernych pasažierov" väčšinou dokážete rozpoznať už po pár testovacích hrách, stačí sa len sám seba spýtať, ktoré karty vás svojim objavením potešili a ktoré z vás vyvábili len unavený povzdych. (toto je skutočne overená technika)

Pravidlo číslo päť: štvorka je krásne číslo. Toto asi malo byť pravidlo číslo štyri... no nič. Tu ide o to, že musíte dokázať identifikovať kľúčové karty v balíčku (čo by nemal byť problém, ak ste poslúchli pravidlo číslo dva) a snažiť sa zvýšiť ich počet na štyri (čo je maximálny povolený počet kópií jednej karty v balíku). Opäť si tým zvýšite šancu potiahnutia si potrebných kariet a viac tým svoj balík zameriate na jeho úlohu.

Pravidlo číslo šesť: aj jednotka, dvojka a trojka sú krásne čísla. Tým chcem vlastne povedať, že nie vždy je výhodné mať všetky karty v balíku štyrikrát. Už po pár hrách zistíte, že niektoré karty sa vám nehodia v každej príležitosti, niektoré si viete nejakým (povoleným) spôsobom v balíčku pohľadať a niektoré zase smrdia, lebo vám spadli do misky so psím žrádlom. Počet týchto kariet je niekedy dobré znížiť na tri, dve, či dokonca jednu a takto vytvorené miesto vyplniť niečim iným.

Pravidlo číslo sedem: buď sebakritický. Stane sa, že postavíte celý balík s tým, že ste dodržali všetky pravidlá a predsa s ním nie ste schopný vyhrať. Netreba si z toho robiť ťažkú hlavu. Niektoré nápady sú jednoducho zlé. Vtedy je najlepšie celý balík rozobrať, zabudnúť na celú tú "novú, geniálnu stratégiu" (udrite napríklad silno hlavou do steny) a skúsiť niečo iné. Možností je nepreberne.

Pravidlo číslo osem: tralala. Hlavne sa bavte. Pretože Magic je len hra a nič netreba brať príliš vážne, však?

Tak neviem. Snáď sme sa pochopili. Základ je myslieť, experimentovať a neustále svoj balík testovať. A počúvať starších. A nepľuť na zem. Nakoniec sa vám určite podarí postaviť niečo, čo bude fungovať a zaručí vám pekných pár hodín / dní / týždňov zábavy. A ak budete mať nejaký problém, nehanbite sa vyjadriť na fórach, pomôžeme vám! (ja, moje druhé ja a Irena)

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD