Odkiaľ sa vzal hostinec a čo s ním bude ďalej?

Článok zverejnený 06.03.2007, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Možno ste postrehli, že hostinec U starého elfa oslávil nedávno už šiesty rok svojej existencie. Medzi gratuláciami sa objavilo aj obrovské množstvo žiadostí o to, aby som trochu zhrnul históriu tejto stránky a možno načrtol plány do budúcna (týmto ďakujem Jankovi aj Ferkovi za to, že sa nehanbili opýtať). Nuž teda, prečo nie?

Určite sa pýtate, ako vôbec v hlave toho absolútne úžasného génia Annuna celý ten nápad vznikol. Nebudem klamať. Bol to dlho pripravovaný a do detailov pripravený projekt, ktorý sa v marci roku 2001 zhmotnil do podoby prvotného hostinca, vtedy umiestneného na adrese old-elf-inn.webpark.sk. Obsahoval niekoľko mojich článkov o počítačových rpg hrách, galériu obrázkov, celkom slušnú databázu súborov na stiahnutie a prázdnu sekciu s poviedkami. Hostinec bol v tom čase taktiež zúfalo plný najrôznejších nelegálností, za ktoré sa doteraz hanbím a ktoré sú čiernou škvrnou na inak krásnej, bielej plachte jeho morálnej čistoty. So stránkou som neplánoval nič konkrétne, len ma ohúril Internet ako taký a ja som mal potrebu podeliť sa so svetom o svoje zážitky a názory. Mal som šestnásť a stránku som spravoval z práce môjho otca, kde som každý deň kráčal s krabičkou plnou diskiet. Ach. To boli časy. Aj mlieko stálo päť korún.

Ak by vás zaujímalo, ako vyzeral hostinec viac ako rok po svojom založení, kliknite si sem: 3-9-2002.annun.sk. Upozorňujem, že tam nefunguje všetko a chýbajú obrázky, takže nečakajte, že tam niečo pošlete do fóra, alebo si niečo stiahnete zo sekcie downloadov.

Zo začiatku išlo všetko veľmi pomaly. Niekoľko prvých postov som si do vtedajšej knihy hostí musel poslať sám pod rôznymi menami, len aby som vytvoril ilúziu, že tam vôbec niekto chodí. V tom čase som ešte 99% všetkých článkov písal sám, keďže o prispievateľoch nebolo ani vidu, ani slychu. Po pár mesiacoh si ma všimli ľudia z Fantázie, o niečo neskôr aj z Brlohu a Spoločenstva Tolkiena a začalo to trochu žiť. Objavil sa Dalcor, môj nevysychajúci zdroj informácií zo sveta Dungeons and Dragons, pribudli nové sekcie, nové články, poviedky a básne. Hostinec bol ako jemný kvietok, kvitnúci v teplej internetovej jari, či lete.

Za prvý rok existencie sa udialo aj niekoľko dramatických zmien. Hostinec sa presťahoval z Webparku na adresu old-elf-inn.host.sk. Neskôr, vďaka ďalším problémom s hostingom (ktoré ho zrejme nikdy neprestanú prenasledovať), som musel presunúť všetky súbory na stiahnutie na samostatný server, miesto na ktorom mi vtedy ochotne poskytli chlapci z www.dwec.org (tento projekt už odvtedy zrejme definitívne umrel). Spustil som sekciu Novinky z Internetu, čo bola moja celkom prvá php aplikácia a o niečo neskôr prvú skutočnú verziu fór, vďaka ktorým sa na hostinci vytvorila aktívnejšia komunita a ľudia mali konečne možnosť poriadne sa po sieti nenávidieť.

A potom som sa zrazu obzrel okolo seba a zistil, že môj dizajn už nie je celkom vrchol modernosti. Prudko som sa zamyslel, v úmornom snažení čelo nakrčil a nakoniec vyprodukoval celkom revolučný nový dizajn. Jeho kópiu môžete dnes nájsť tu: 7-10-2002.annun.sk (platia rovnaké pravidlá, ako pri predchádzajúcom archíve). Tento dizajn vydržal relatívne krátko – už po piatich mesiacoch menil hostinec vzhľad znova, tentokrát do podoby, ktorá sa potom na dlhé roky stala štandardom. Málokto ale vie, že kým sa hostinec stal takýto zelený, zmenil v priebehu jedného mesiaca niekoľkokrát farebné spektrum – začínal totiž na čiernom pozadí a celý bol ladený prudko do temna. Bohužiaľ, z tej doby sa mi nezachovali kompletne archivované stránky a tak vám môžem ponúknuť jedine náhľady na vtedajšie logá hostinca (to prvé je len hrozný návrh, to druhé bolo aj naozaj použité).

Svetlá zelená znamenala začiatok celkom novej epochy pre hostinec ako taký. V priebehu nasledujúceho roku a pol sa udiali skoro všetky dramatické zmeny, ktoré z neho spravili to, čím je dnes. V októbri 2003 sa presťahoval pod vlastnú doménu www.annun.sk, kde ho nájdete aj dnes. Ešte ten istý mesiac som spustil aj Davano, môj prvý väčší php projekt, ktorý aj napriek zrušeniu oficiálnej podpory funguje naďalej a udržuje si stálu komunitu. S prvotným nápadom Davana som mimochodom neprišiel ja, ale človek s prezývkou Berilac (jeho skutočné meno je už bohužiaľ dávno stratené), ktorý pre celú vec taktiež vymyslel názov. V novembri sa v menu naľavo objavili tzv. „výkriky“, ktoré som však po niekoľkých týždňoch premenoval na „výroky“, keďže tam ľudia mail neustále tendenciu posielať duchaplné hlášky typu „Aaaaaa!“, čo mi spôsobovalo opakované zápaly prostaty. A nakoniec, najdôležitejšia zmena sa stala v júli 2004 – vtedy som oficiálne opustil staré fóra a prešiel na novú verziu bežiacu na systéme phpBB, ktorú hostinec využíva dodnes.

Potom nastala explózia. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov sa viac ako štyrikrát zvýšila návštevnosť a hostinec sa stal domovom zrejme najväčšej slovenskej komunity zameranej na science fiction a fantasy.

Popri tom všetkom nabral môj súkromný život dramaticky iný smer a ja som mal zrazu oveľa menej času na to, aby som sa o svoje internetové dieťatko mohol starať. Aj napriek tomu, že sa za tie roky stránka pretvorila z miesta zverejňujúceho moju tvorbu na miesto fungujúce na báze príspevkov, mne stále ujedala nesmierne množstvo času – dodnes musím prečítať každý text, ktorý sa mi dostane do rúk a v prípade zverejnenia ho taktiež náležite upraviť, opraviť a zverejniť. Našťastie sa mi aj vďaka fóram podarilo nájsť ľudí, ktorí mi neváhali podať pomocnú ruku. Či už to je alef0, ktorý to dotiahol až na administrátora a momentálne ma identické práva s mojimi, alebo Nightfall, nekompromisný to moderátor fór, či Nage a Dalcor, ktorí neúnavne pracujú na tom, aby mal hostinec lepšie meno medzi veľkými osobnosťami česko-slovenskej fantastiky a aktívne sa zapájajú do procesu jeho tvorby.

Sám sa neprestávam diviť, kam to až hostinec dotiahol.

Ak by vás zaujímali nejaké čísla, momentálne to s hostincom vyzerá takto (čísla sú z doby písania článku, t.j. 6.3.2007, nie sú aktuálne):

  • Počet autorov s aspoň jedným zverejneným príspevkom na hlavnej stránke: 126
  • Počet zverejnených článkov / diel / galérií: 636, z toho básní 185, poviedok 103
  • Počet výrokov: 1734
  • Počet užívateľov zaregistrovaných na fórach: 716
  • Počet tém na fórach: 2938
  • Počet príspevkov na fórach: 84472
Pre detailnejšie a aktuálne štatistiky návštevnosti si môžete bez strachu kliknúť na www.annun.sk/access

Ostáva povedať už len jediné: čo bude s hostincom v budúcnosti? Nuž... ak mám byť úprimný, ťažko povedať. Hostinec momentálne stojí na križovatke a mnoho vecí je nejasných. Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že nikdy nebolo mojim snom vlastniť obrovský, neosobný portál plný anonymných užívateľov (to je mimochodom dôvod, prečo až do dnešného dňa tvrdohlavo využívam zastaralý koncept „noviniek“, kde sa slovne oznamuje, čo na stránke pribudlo) a taktiež som nechcel zablúdiť do komerčných vôd. Stránku doteraz financujem z vlastného vrecka, ak nerátam pravidelnú súťaž o najlepší článok, ktorú sponzoruje svätý alef0. Dnes už si ale nie som taký istý, či sa aj napriek môjmu odporu stránka týmto smerom v budúcnosti nevydá. Dôvod je prozaický – s tým, ako neprestáva rásť návštevnosť, rastú úmerne aj náklady potrebné na chod stránky ako takej. Aj práve teraz riešim problém s hostingom, ktorý nám už celkom nestačí a je dosť možné, že sa v dohľadnej dobe budeme sťahovať na iný server. Ak sa mi nepodarí nájsť niečo dostatočné a pritom finančne zvládnuteľné, je možné, že budem musieť hľadať sponzora. Čo by zrejme znamenalo reklamu.

Ach. Ale nemaľujme čerta na stenu. Aké sú ďalšie moje predstavy do budúcna? Bol by som rád, ak by sa hostinec stal skutočným portálom a poskytoval všemožné informácie o dianí v celej česko-slovenskej sfaf scéne. Možno ste si všimli, že nedávno sa tu z popudu Nage objavil kalendár akcií. Je to ďalší krok s týmto smerom, ktorý spolu s Novinkami z Internetu ponúka celkom slušný základ celej veci. Rád by som tieto sekcie ďalej rozširoval a propagoval.

Je tu aj večná otázka Davana, ktoré aj napriek mojej úpornej ignorácii odmieta umrieť a dokonca sa vzmáha. Už nespočetnekrát som sľuboval, že ho prerobím, no stále sa tak nestalo. Teraz už radšej nič sľubovať nebudem, no poviem len, že tu táto možnosť stále je.

Rád by som sa vrátil k organizovaniu väčších, oficiálnych stretnutí pre fantastov všeobecne. Na túto tému sa už v kuloároch dlhšiu dobu vedú debaty, šuškania a hlučné hádky a je vysoko pravdepodobné, že sa tento rok aspoň jednej takejto akcie dočkáte.

A nakoniec, rád by som zlepšil fungovanie hostinca po organizačnej stránke. Je dosť možné, že sa tu časom vytvorí stála (alebo aspoň stálejšia) redakcia, čo by pre hostinec znamenalo veľký krok vpred. Hostinec má teraz oveľa širšie možnosti, ako oslovovať autorov, vydavateľstvá a kníhkupectvá, vďaka čomu sa možno raz dočkáte naozaj pravidelných a kvalitných recenzií, rozhovorov a článkov o tom, čo sa práve deje.

Hostinec prežil už kadečo a prežije ešte oveľa viac. Som veľmi rád, že ste mu ostali verní a usilovne z neho každodenne robíte o niečo krajšie miesto. Lebo hostinec tvoria ľudia (a bar a kuchyňa) a ku nám chodia len tí najlepší. :)

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD