Sto a jeden spôsob zneužitia Húrinových detí

Článok zverejnený 10.07.2007, autor: Alef0 (alef0[zavinac]szm.sk)

"Zverejnuješ to mojím láskavým požehnaním. Som článkom nadšený! Mám ho vytlačený nad posteľou a po večeroch ho čítam s láskou v oku!"
-- Annun
"Odkedy som si prečítala toto dielo, vrátila sa mi radosť z čítania."
-- Thera
"Trp vo večnom zatratení!"
-- anonymný priaznivec



Sedemdesiat rokov po vydaní Hobita.
Päťdesiat rokov po vydaní Pána prsteňov
Tridsať rokov po vydaní Silmarillionu
Desať rokov po vydaní posledného dielu Histórie Stredozeme

zdalo sa, že sága Jedného sveta bola naplnená a zavŕšená. Ale Christopher Tolkien, posledný zo synov J. R. R. Tolkiena, strážca a dedič tohto Pokladu nedokázal povedať priaznivcom, že to je všetko, čo sa o tomto svete napísalo(1) a šestnásteho apríla 2007 im priniesol další žiariaci drahokam do klenotnice diel jeho otca.

Húrinove deti, sága, ktorej trvalo bezmála deväťdesiat rokov, kým uzrela svetlo sveta.

Húrinove deti, nepochybne literárna udalosť roka na slovenskej scéne fantastiky a to aj vďaka tomu, že slovenský preklad vyšiel bok po boku s originálnom, čo zmiernilo napäté čakanie jeho priaznivcov.

Ale kúzlo Húrinovych detí sa skrýva aj v čomsi inom -- samotná kniha nie je iba hŕbou papiera, ale objektom, z ktorého môže mať každý tolkienista s veľkým T nielen radosť, ale aj úžitok. Táto kniha je totiž nepochybne najosožnejšou knihou, ktorú kedy fantasti mohli držať v rukách. Hľadte na sto a jeden ukážok toho, ako Húrinove deti svojim obsahom i formou pomáhajú symbolicky i skutočne prekonať nástrahy reálneho života a uvidíte, že Húrinove deti sú praktickejšou pomôckou než švajčiarsky armádny nôž.

1. Nástroj kratochvíľny, zabíjajúci nudu

Bystrý čitateľ si iste všimol, že Húrinove deti sú predovšetkým knihou.(2) Knihou, ktorú je treba čítať, z ktorej sa treba poučiť.

Nazrimeže do úvodných riadkov tohto diela.(3)

,,Hador Zlatovlasý bol pánom Edainov a Eldari ho milovali. Po všetky dni svojho života žil pod panstvom Fingolfina, ktorý mu daroval rozsiahle pozemky v končinách Hithlumu, nazývaných Dor-lómin. Jeho dcéra Glóredhel sa vydala za Halmirovho syna Haldira, pána ľudí z Brethilu, a na tej istej hostine sa jeho syn Galdor Vysoký oženil s Halmirovou dcérou Hareth."

Aká dráma, aká prepracovanosť sa skrýva v týchto úvodných riadkoch!

Ale Húrinove deti neslúžia len kratochvíľam. Húrinove deti sú totiž aj

2. Nástroj mozgocvičný, zabíjajúci ladom ležiace bunky mysle

Zavrite oči a skúste sa naučiť úvodné slová spamäti. Zopakujte to každý deň pred umývaním zubov a uvidíte, že vaša schopnosť pamätať si veci i nadmieru nepraktické sa mnohonásobne vylepší. Šíria sa chýry, že jestvujú fenomenálni ľudia, ktorí podobnú vlastnosť našli v predošlých knihách od pána profesora a po krátkom, päťročnom, tréningu boli schopní naučiť sa celé dielo Majstra Tolkiena.

3. Nástroj mozgocvičný, zabíjajúci nevzdelancov

Ak ovládate úvodné slová (a nedajbože aj zvyšok), máte otvorenú cestu k víťazstvu v mnohorakých hádankách a kvízoch, ktoré skúšajú všeobecný rozhľad! Kto sa vydal za syna Halmirovho? Koho pánom bol Haldor Zlatohlavý? Ako sa volali šíre kraje, v ktorých vládol? Takéto otázky vás neprekvapia ani v škole, ani v dišputách pri víne, ani v obľúbenom kvíze.

4. Nástroj nočný, zabíjajúci bdelosť

Vyššie uvedené riadky sú ďalším exemplom geniality tohto diela. Trápi vás nespavosť? Alebo váš mladší súrodenec nedokáže zaspať? Opäť uprite pozornosť na úvodné riadky a pomalým hlasom, plným drámy (ale zato nehy a lásky) ich začnite predčítavať svojim blízkym. Viacero skúšok ukázalo, že sotva minútová ručička spraví pár krokov, neželanú bdelosť vystrieda spánok plný dramatických snov zo sveta Stredozeme. Pozor však na to, aby ste sa nestali jeho neželanou obeťou!

5. Nástroj cestovateľský, zvaný odtieňujúci

Už zo samej podstaty knihy a knihomilov vyplýva, že častým miestom čítania tohto príbehu budú vlaky a autobusy brázdiace (nielen) Slovensko. Často sa však stáva, že cestovať rovnakým spojom sa rozhodnete nielen vy, ale aj záľaha ďalších ľudí a miesta začne byť pomenej. Menej prezieraví cestujúci si často musia vytrpieť trasu Košice - Liptovský Ján - Zohor postojačky, prípadne v inej nedôstojnej polohe. Nehovoriac o situáciách, keď sa slušne odetí ponáhľate na vlastnú svadbu, LARP, či pohreb. Vlastník Húrinových detí však nie je prekvapený. Vhodne umiestnená kniha poskytuje dostatočný komfort a ochranu pred znečistením vašich šiat.

6. Nástroj cestovateľský, zvaný odtieňujúci zhora

Cestujúci, preživší nástrahy dopravných prostriedkov sa však často musia vysporiadať s nástrahami počasia -- dážd, krúpy, či snehová búrka nie sú ničím neobvyklým. Iste už tušíte, že stačí jemne prispôsobiť postupy v predošlom bode -- ibaže v tomto prípade treba umiestniť a pridržiavať na bezpodmienečne nutnú dobu Knihu na opačnom konci tela -- a to priamo na hlave. Pevná väzba a kvalitný prebal sú totiž určite navrhnuté na to, aby uchránili váš starostlivo udržiavaný účes pred vlhkom a mokrotou.

7. Ešte jeden nástroj cestovateľský, zvaný odtieňujúci batožinu

Čo skúsenejší čitateľ-globtróter nenosí len jeden exemplár, lež viacero. Jednak sa s ním môže podeliť a tak propagovať dielo Profesorovo medzi pospolitým ľudom a jedna môže záložnú kópiu použiť spôsobom analogickým k predošlému bodu. V tomto prípade však na zabránenie znečisteniu vašej belostnej kabelky, či košíka po starej materi. To je rovnako prípad nevrlých vodičov autobusov, ktorí zo svojej podstaty neradi vidia "vraj" špinavý plecniak na sedadlách. Riešenie prinášame na fotografii.

8. Nástroj turistický, zvaný hlad nepriamo zaháňajúci

Húrinove deti sú, ako sme sa už zmienili, mimoriadne vhodným nástrojom v divočine -- či už v stane, alebo v civilizovanom ubytovacom zariadení (najvhodnejšie zvanom U skákajúceho poníka).

Zdatní turisti sú vybavení mnohorakým náčiním a vybavením a často musia dômyselne nahrádzať jeden chýbajúci nástroj iným. Vlastníctvo Húrinovych detí odľahčí vašu poľnú kuchyňu o nástroj síce jednoduchý, ale nepostrádateľný. Je ním lopárik, zvaný aj dienka, alebo "to tenké drevené, na čom sa krája cibuľa". Znalci dokonca vravia, že pri krájaní cibule na ňom by aj zo skaly vytryskli slzy nad smutným osudom Húrinovým.

9. Nástroj turistický, zvaný smäd nepriamo zaháňajúci v kultúrnom prostredí

Je všeobecne známe, a spomínali sme už, že dielo Profesorovo je nutné šíriť medzi ľuďmi, pretože si to naozaj zaslúži. Jestvuje nejaké lepšie miesto, než krčma, reštaurácia, viecha, salaš, vináreň, piváreň, snack bar, hospoda, či iné podobné? Hlavne na Slovensku sa však stáva, že reštauračné služby si zaslúžia ešte trochu zvýšiť kvalitu a zabúda sa na také veci, ako dôstojnú podložku pod orosený pohár kofoly. Pohotový čitateľ je však vždy v strehu, a v mihu tasí vlastný podpivník, čím nepochybne ohromí okolitých návštevníkov. (Povráva sa, že niektorí zarputilí fanúšikovia používajú toto dielo nielen ako podpivník, ale ako viacúčelový servis -- niektorí z neho dokonca jedia polievku!)

10. Nástroj turistický, nevhodný nábytok a inventár prispôsobujúci

Spomínajúc krčmový inventár (a nielen ten, ale aj nábytok v domácnosti) sa vynára isto-iste známy fakt, že nie každá stolička a nie každý stôl je dokonale prispôsobený záhadným nerovnostiam zeme. Kývajúci sa stolec je pliagou pokojne diskutujúceho tolkienistu -- človek sa môže šmyknút, potknúť a hneď svet príde o ďalšieho čitateľa (nehovoriac o červených fľakoch na podlahe a stene). Prefíkaným umiestnením jedného exempláru napravíme to, čo podlažníci zanedbali a posed sa stane hneď istým a pevným.

11. Nástroj muzikologický, neželané ticho zaháňajúci

Už starí Rimania vraveli, že človeku treba dať chlieb a hry. Najedený a napitý konzument (áno, znie to vulgárne) tejto knihy však cíti potrebu zabaviť sa. Popri vyššie uvedených metódach je tu však ďalšia zjavná - a to použitie tejto publikácie spôsobom, ktorý ovládal už hudbychtivý pračlovek. Nie je potrebné vláčiť so sebou objemné bongá, trojtonové tympany, či kompletnú sadu bicích značky Amati. Dopočuli sme sa, že zohraný kolektív hráčov na Deti dokáže vyvolať lepšiu náladu, než londýnsky symfonický orchester a povráva sa, že Howard Shore pripravuje špeciálny notový zápis hudobnej stopy určenej pre pätčlenný orchester bubeníkov- húriníkov!

12. Nástroj clivý, neželanú samotu zaháňajúci

Zo záhadného dôvodu býva často typický čitateľ pomerne osamelou osobou (a to tým viac, čím viac diel Tolkienových prečítal). Možno je to spôsobené nevedomým zanedbávaním svojho vzhľadu na úkor znalostí Stredozeme, možno je to len náhoda. Stáva sa však, že v noci zrazu všetko stíchne a človeka prepadne clivota. Vtedy stačí uchytiť a pevne objať toto dielo, zamyslieť sa nad osamelosťou Húrinovou a skombinovať to s bodom číslo 4.

13. Nástroj uľavujúci, vypité tekutiny a jedlo umravňujúci

Najedený, napitý, vyhratý čitateľ sa však často stretáva s náhlym popudom v telesných oblastiach stýkajúcich sa s Knihou v bode 5. Žiaľ, len najmocnejší z hrdinov dokážu odolať týmto tlakom a len najvulgárnejší spisovatelia majú odvahu popisovať ich akcie a boje v kriakoch. Čo je horšie, nie je umením dôstojne odovzdať, to čo bolo prijaté, kumštom je ostať čistým a nepoškvrneným. Najmä v oblastiach urbánnych sa však často nevyskytujú typické náhradky ako lopúchy, či obsiahle lístie. V tomto prípade je riešenie zjavné. Odporúčame však začať od nezaujímavých častí, typicky odzadu od tiráže -- nechceme totiž pripraviť čitateľa o zážitok spôsobený absenciou prostredných strán.

14. Nástroj upokojujúci, hoci kúsok nevábne voňajúci

Jestvuje nemalé množstvo priaznivcov, ktorí nielenže vyznávajú kult jedla a pitia, ale aj vecí, ktoré dymia - ospravedlňujúc to samotným Gandalfom a hobitmi, ktorí holdovali dobrej fajke. Vhodným výberom nezaujímavých častí a vhodným použitím techník rolovania papiera si môžeme pripraviť pôžitok, ktorý možno predčí bod 1.

15. Nástroj finálny, zvaný teplý, hoc inkvizítorský

Je zrejmé, že niekedy bývajú noci príliš studené. Také studené, že nepomáha ani použitie v úlohe nástroja clivého. V takomto prípade nič nezahreje človeka viac, než... škodoradostný pohľad na horiace, dymiace, plápolajúce, pukotajúce dielo miznúce v plameňoch! Odporúčajú desiati z desiatich inkvizítorov. Bedákajú desiati z desiatich knihomilov. Výnimočne odporúčame používať ako naozaj poslednú možnosť použitia a pripomíname radšej, že plastový prebal môže horením tvoriť jedovaté dioxíny! Ale čo by si človek neurobil pre vlastné potešenie, he, he, he!


---

[1] Renomovaný britský denník The Sun uviedol, že v skutočnosti potreboval peniaze na nový umelý chrup.

[2] Menej bystrí čitatelia považujú toto veľdielo za súce na podpal, ale nepredbiehajme.

[3] Zlé jazyky hovoria, že tieto riadky sú viac než inšpirované Njorlovou ságou od slovutného M. Pythona. Porovnaj.

Erik Njofi, syn Frothgarov, opustil domovinu, aby vyhľadal Hangára Staršieho v dome Thorvalda Nlodvissona, syna Gudleifovho, nevlastného brata Thorgiera, kňaza ljoských vôd, ktorý si vzal za ženu Thurunn, matku Thorkela Braggarta, premožiteľa Cudrounda Mocného, ktorý poznal Howala, syna Geernonovnho, syna Erika z Valdalesku, syna Arvala Krúpobradého, syna Harkenovho, ktorý zabil Bjortguaarda v údolí Sochny v Nórsku za vlády Cudreed, dcéry Thorkela Dlhého, syna Kotla Medeného, polotca Harvijouna polo-trolla, otca Ingbara Chrabrého, ktorý s Isenbertom z Gottenbergu, dcérou Hangbarda Zúrivého...

----
Poďakovanie patrí všetkým návštevníkom druhej Yarpenovej chaty: Quiccimu za zapožičanie exempláru, There za nápady a dokopanie k spísaniu a Galorandovi, Cerberovi, Yarpenovi a Corvusovi za idey.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD