Twin Peaks

Článok zverejnený 26.07.2007, autor: Wlacho (wlacho[zavinac]pobox.sk)

Twin peaks

1990-1991
1.séria 1990, 90‘ pilot, 7x47‘
2.séria 1990-1991, 90´ pilot, 21x47´
réžia: D. Lynch
námet: D. Lynch a M.Frost
hudba: A. Badalamenti
hrajú: K. McLachlan, M. Ontkean, L. Flynn Boyle...

Začiatok 90.rokov – spomínajme. Beverly Hills, Baywatch, Dallas, Helena a jej chlapci (srandujem...) Vsetko „plnohodnotné“ seriály, ktoré opantali televíziu. Istému chlapíkovi to začalo riadne liezť na nervy a preto stvoril trocha „iný“ seriál. Všetci vieme, že to bol David Lynch, ktorého a) neznášate (iba sa hrá na múdreho, jeho filmy sú v skutočnosti o ničom a podobné argumenty) a ďalej nečítate. My, čo za b) Lyncha milujeme, si slovo „iný“ šepkáme pred spaním. Ale pekne od začiatku, aby sa táto recenzia nezmenila na lynchovské psychadelické klbko slov.

Základná linka je klasicky otrepaná. Do malebného horského mestečka na kanadských hraniciach prichádza špeciálny agent FBI Dale Cooper, aby pomohol miestnemu šerifovi pri vyšetrovaní vraždy stredoškoláčky Laury Palmer. Vypočúvajú sa obyvatelia, zbierajú dôkazy, mozaika sa skladá. Agent Cooper však prikadá rovnakú váhu nielen forenzným dôkazom, ale aj vidinám a snom, ktorých má v Twin Peaks neúrekom. A nielen on. Skladačka sa rozťahuje do času aj priestoru a do štvorcového otvoru zrazu pasuje trojuholník.

Twin Peaks je neuveritelne napínavý. Zabudnite na Prison Breaky, Lostov a iné seriály, kde pobehujú postavy jednoduché ako reklama na prací prášok, ktoré v poslednej sekunde dielu bežia dvadsať metrov pred policajtmi a tým sa tvorí napätie. Jedinečnosť Twin Peaks spočíva práve v charakteroch a ich bizardných vzťahoch a správaní. Príklad - A oficiálne paktuje s B proti C. B však podvádza A s C. Nevie však, že A o všetkom vie a pracuje na ich odstránení. Za skutočné nitky ťahá D, ktorého majú všetci za blbečka. Posiaľ mexická telenovela. Ale keď primiešate prepracované charaktery ako Lynch, je to hneď o inom.

Máme tu geniálneho a šarmatného, i keď trocha narcistického agenta Coopera v skvelom podaní Lynchovo obľúbenca Kyla McLachlana (Duna, Blue Velvet, Desperate Houswives), šerifa Trumena (Michael Ontkean- zväčša TV úlohy ) síce nie člena Mensy, ale správneho chlapa (v literárnom zmysle, nie že grgá a škrábe sa v trenkách pred televíziou), zástupcov šerifa - indiána Hawka a pomotaného Andyho. Ďalej niekoľko spolužiačok Laury (fešandy Lara Flynn Boyle, Sherylin Fenn, Mädchen Amick), ich frajerov, miestneho boháča Horna, Japonku Josie a pol divízie iných postáv, zväčša s rôznym stupňom „inakosti“ (nemýliť s istou občianskou iniciatívou) – napríklad moja obľúbená Log Lady (C.E. Coulson), postaršia žena chodiaca všade s kusom polena. Iní si vychutnajú Davida Duchovnyho ako transexúalneho špecialistu na narkotiká, alebo nahluchlého Coopovho šéfa v podaní samotného Lyncha...

A to nehovorím o snových postavách a démonoch, ktorí miestami vytvárajú až hororovú atmosféru. Dejová línia je nimi popretkávaná, plná hádaniek, podobenstiev á mnohozmyselných obrazov. A beda tomu, kto vynechá jediný diel! Každý detail, nasadenie okuliarov, veršík, či gesto má svoj význam!

Samozrejme ako každé Lynchovo dielo, aj toto je silne kontroverzné a intelektuáli v baretoch nad ním presedeli nejednu chvíľu v kaviarni. Existujú rôzne krídla, ktoré majú svoje vysvetlenie na všetko.

Najviac diskutovaný je koniec. Riziko spoileru je horšie ako britva v rukách dieťata, ale podstúpim ho. Počas druhej série je vrah odhalený (i keď z výsledku by Jessica Fletchrová asi upadla do kómy) a dejové nitky sa divoko rozbiehajú všetkými smermi, akoby sa tvorcovia (Lynch osobne režíroval iba niekoľko dielov) nevedeli rozhodnúť, kam sa vydať. Napriek tomu sa stále darí udržať lynchovský rámec a atmosféru. A s koncom druhej série prišiel aj predčasný koniec seriálu (ďakujeme páni z ABC TV!). Ostane na nekonečné internetové diskusie o tom, čo všetko bol Lynchov úmysel a čo malo nasledovať v tretej sérii.

Twin Peaks - Fire Walk With Me

1992, 135´

Zúfalé duše, túžiace po logike a vysvetlení, dúfali, že tento celovečerný film im dá šancu. Lynch sa im vysmial do tváre.

Áno, TP - FWWM (uff – pozn. Annun) ukazuje posledných sedem dní života Laury Palmer (Sheryl Lee) a jej smrť (rozhodne pozerať až po zhliadnutí seriálu, za prvé nepochopíte ani pol minúty a za druhé pokazíte si časť napätia zo seriálu!). Postavy sú z časti starí známi (len škoda, že predstaviteľku Donny kvôli vyťaženosti nahradila Moira Kelly) a pribudli nové, slušnejší rozpočet sprístupnil tváre Kiefera Sutherlanda, Davida Bowieho či Jurgena Prochnowa (i keď neverím, že ho tam objavíte) a dej sa už neodohráva v piatich interiéroch a troch exteriéroch ako seriál.

Dej značne spochmúrnel, nie sú tu žiadne vtipné vložky, Laure ide o život a ona vie, že jej niet pomoci. Divák je však ešte viac zmätený ako pri seriáli.

Problém je v tom, že výskyt vidín, démonov a znamení narástol oproti seriálu podobne, ako výskyt raperov na Slovensku. Na provizórne pozliepanú skladačku sa zosypali desiatky nových dielikov a bolo treba začať odznova. Mnohé časti spolu krásne sedia, len treba rozobrať celý komplex do detailov a študovať, diskutovať a pozerať stále dookola. Komu sa nechce teoretizovať o deji, môže aspoň hľadať odkazy na iné filmy, alebo ľudí (čo vám hovoria mená Cooper, Truman...)

V oboch častiach celku je skvelá hudba Angela Badalamentiho (okrem snáď všetkých lynchových filmov ozvučil napríklad Cabin Fever, alebo nedávny prepadák Wickerman), také džezovo-barové pohodové skladby. Výtvarné a kompozičné excesy Lyncha sú tradične psychadelicko - surrealistické, skvelo kombinujúce farby a svetlo (vidiny koňa, miestnosť so závesmi, hlasy démonov...). Nesmú chýbať samozrejme ani telesne zdeformované postavy.

Niet čo dodať.

Zhruba tri desiatky hodín skvelého zážitku. Treba sa však pripraviť, že nebudete pokojne zaspávať ešte týždne, pretože budete rozmýšľať, o čo tomu magorovi šlo. Ale ten pocit, keď sa vám to aspon čiastočne podarí, stojí za to.

A pamätajte! Sovy nie sú to, čo vyzerajú!

P.S. Pre nadšencov odporúčam stránku http://www.glastonberrygrove.net/main_l.html, nájdete tu denník Laury Palmer, Coopov zápisník (oficiálne!) a iné veci.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD