Grindhouse

Článok zverejnený 25.10.2007, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Dvojitá nádielka krvavého potešenia

Grindhouse: Planet Terror
USA, 2007, 86 min.
Réžia: Robert Rodriguez
Scenár: Robert Rodriguez
Žáner: horor
Kamera: Robert Rodriguez
Hrajú: Rose McGowan, Freddy Rodríguez, Josh Brolin, Marley Shelton, Jeff Fahey, Michael Biehn, Bruce Willis, Naveen Andrews, Julio Oscar Mechoso, Stacy Ferguson, Carlos Gallardo, Quentin Tarantino, Michael Parks

Grindhouse: Death Proof
USA, 2007, 87 min.
Réžia: Quentin Tarantino
Scenár: Quentin Tarantino
Žáner: krimi, thriller
Kamera: Quentin Tarantino
Hrajú: Kurt Russell, Rosario Dawson, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Rose McGowan, Sydney Tamiia Poitier, Tracie Thoms, Mary Elizabeth Winstead, Michael Parks, Quentin Tarantino, Monica Staggs, Nicky Katt, Eli Roth

Začalo to v Meste hriechu
V roku 2005 prišla do kín adaptácia komiksu Sin City od Franka Millera, na ktorého réžii sa podieľal Robert Rodriguez. Ten si na niekoľko scén prizval režiséra Quentina Tarantina, s ktorého pomocou sa hneď po tomto projekte pustil do ďalšieho. Išlo, samozrejme, o Grindhouse, s ktorým sa Rodriguez už dlho pohrával, ale čosi mu chýbalo. Tarantino vyplnil medzeru, dlane sa stisli a dvaja režiséri natočili poctu filmom zo 70. rokov.

Exploitation!
Medzi rokmi 1960 a 1990 sa v USA natáčali tzv. „exploitation“ filmy, ktoré sa dajú voľne preložiť ako „vykorisťujúce“. Išlo o lacné béčkové filmy, ktoré publikum nelákali vnútornou kvalitou, ale strašidelnými a krvavými scénami. Ich obsahom bol hlavne zakázaný sex, neľudské násilie, užívanie drog, nahota, šialenstvo, krv, príšery a zmrzačenie. Tieto filmy sa vysielali v kinách označovaných ako grindhouse v dvojprograme – dva filmy za cenu jedného, oddelené trailermi na iné podobné krváky. Na týchto filmoch vyrástli obaja režiséri a zamilovali si ich natoľko, že sa rozhodli vzdať im hold vo vlastnom Grindhouse. Žiaľ slovenský distribútor rozhodol inak, preto sa Planet Terror a Death Proof v našich kinách premietajú oddelene, čo značne kazí význam celého projektu.

Jednonohý teror

Planéta teror sa chce tváriť ako horor, ale rovnako, ako hlavnej hrdinke, jej čosi chýba. Skacká na jednej nohe, krvavo sa zubí, akčne zakašle a príbehovo spadne do trošku drsnejšieho thrilleru. Ale napriek všetkým slabostiam a logickým chybičkám krásy je Planéta teror dosť dobrá na to, aby zatlačila divácke zadky do sedadiel a dovolila im zhliadnuť hodinu a pol napätia.

Rodriguezove bizarné postavy skutočne majú čo do seba. Podstata príbehu začína vypustením plynu do ovzdušia, ktorý robí z ľudí v podstate zombie, hoci človek neumiera, len začne veľmi rýchlo hniť a túžiť po krvi a mäse. Žiaľ plyn sa rýchlo šíri, a tak majú hlavní hrdinovia problém. Predovšetkým Rose McGowan v úlohe go-go tanečnice menom Cherry Darling, ktorá prichádza o nohu a nebyť jej bývalého priateľa, prišla by o viac. Po amputácii končatiny sa Cherry necíti práve najlepšie, jej život je v troskách, ale to samozrejme nie je všetko. Je jednou z mála obetí, ktoré sa nenakazili pohryzením, pretože z tých, ktorí neboli rýchlo ošetrení, sa tiež stávajú odporné hnijúce stvorenia. Z nemocníc utekajú krvi chtiví pacienti do ulíc, aby uhasili svoj smäd a zahnali hlad.

Okrem Cherry sa medzi postavami vyskytuje aj sestrička, ktorá má za podväzkovým pásom vždy schované injekčné striekačky, čo sa v takejto situácii môže hodiť. Freddy Rodríguez, Cherrin priateľ, drsne masakruje chodiace hniloby, a ako sám hovorí, nikdy neminie. V úlohe výrobcu plynu sa objavuje Sayid z Nezvestných, ktorý tu veľmi rád zbiera isté orgány svojich nepriateľov. Vojenského veliteľa stvárňuje Bruce Willis a v drobnej role sa dokonca objavuje Quentin Tarantino.

Málo rečí a veľa akcie vystihujú Planétu teror, v ktorej lietajú guľky, končatiny, mŕtvoly, mozgy či kusy mäsa. Film nemá problém s dobrým začiatočným rozbehom, ktorý vydrží až do konca. Azda najvydarenejším kúskom je hlásenie o chýbajúcom kotúči, čo môže niektorých sklamať kvôli scéne, v ktorej sa nachádza. Rodriguez chcel vytvoriť starý slasher, čo sa mu celkom dobre podarilo, hoci s drobnými chybami.

Hodnotenie: 7/10

Kritike neodolný

Môže byť niečo filmovo nudnejšie, než kecanie štyroch žien v aute cestou na chatu? A koho to má zaujímať? Diváka, ktorý čakal poriadnu nádielku Tarantina? Tí veru nebudú mať radi prvých dvadsať minút a možno len dúfať, že neodvrhnú celý film, keď príde na rad druhá štvorica ukvákaných báb. V dialógoch sa síce občas vyskytnú typické Tarantinovské perly, ale film ako taký je len slabým odvarom toho, čím byť mohol. Pochopiteľne sa režisér snažil vložiť do filmu kus seba a zároveň vyrobiť béčko hodné exploitation filmov, no dávka nudnosti, ktorou diváka zahŕňa, je v istých momentoch až neúnosná. A nebyť pár dobrých hlášok, kúsku krvavo-smrteľnej akcie v prostriedku a geniálnej akčnej naháňačky na konci, film by nestál ani za deravý groš. Čo je samozrejme škoda.

Ak má človek pocit, že tomu, kto stvoril kult menom Pulp Fiction, dochádza dych v dialógoch, uvidí skvelý a vcelku prekvapivý zvrat na konci, ktorý je nabitý tým, na čo sme všetci čakali. Film totiž až v závere ukáže, že má gule a ženské vedia, ako sa šliape na plynový pedál.

Prvá štvorica dievčat skončila zle, nehovoriac o tom, ako bola v tomto filme Rose McGowan otrieskaná. Kaskadér Mike neklamal, keď tvrdil, že jeho auto je smrti odolné, preto ako jediný prežil. Potreboval si dopriať dávku adrenalínu a extázy, no a po zotavení sa, šup ho naspäť do autíčka po ďalšie slečny. Tento pokus sa mu ale stáva osudným, pretože tu už nepôjde o krehké žienky, ale o drsňáčky, ktoré chudákovi Kurtovi Russelovi predvedú jazdu smrti vo vlastnom štýle.

Na jednej strane to vyzerá, že Planéta Teror, hoci so skromnejšími očakávaniami, dopadla nakoniec lepšie než Tarantinov uklábosený pokus o film, ale nie je to celkom tak. V prvom filme sme naozaj mali veľa akcie bez nudného prizerania sa, ale v Death Proof je všetko zachránené práve akciou, ktorá prichádza v momente, kedy skôr čakáte, že zaspíte. Tarantino vás donúti strnulo sedieť a baviť sa na tom, čo mu ide režisérsky najlepšie. A preto aj keď má tento film svoje muchy, srší vtipom a minimálne jednou úžasnou naháňačkou.

Hodnotenie: 6/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD