Čierne Vianoce

Článok zverejnený 23.12.2007, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Black Christmas/Black X-Mas
Horor / Triler
USA / Kanada, 2006, 100 min
Réžia: Glen Morgan

Vôňa koláčov, ozdobené stromčeky a stupídne pesničky valiace sa z každej strany. To všetko sú Vianoce. A každý chce byť na Vianoce doma. Aj Billy Lenz. Problém je však v tom, že Billy je psychopat a od sladkého domova ho delia steny ústavu pre duševne chorých zločincov.

Remake klasickej vianočnej vyvražďovačky z roku 1974 k nám prichádza pod režisérskou taktovkou Glena Morgana. Glen nie je v tomto žánri žiadny nováčik. Doteraz úspešne spolupracoval, ako scenárista a producent, s Jamesom Wongom na sérii Nezvratný osud. Obaja fanúšikovia slasherov sa teraz opäť stretli a prinášajú nám pomerne svižnú a krvavú zábavu.

Príbeh o dome, v ktorom vyrastal vyšinutý maniak, a do ktorého sa hodlá vrátiť bez ohľadu na to, koho tam nájde, nepôsobí vôbec prevratným dojmom. O to zaujímavejší je fakt, že pôvodný film vznikol ešte pred Halloweenom, či Piatkom trinásteho.

Glen Morgan sympaticky osekal scenár originálu a vynechal nudné vyšetrovanie ako aj pátranie po obetiach a pridal viac vrážd. Šikovne sa pohral s postavou Billyho, ktorého detstvo a pohnútky k zabíjaniu nám približuje pomocou flashbackov. Napriek tomu, že film je takto živší a rýchlejší, obsahuje scenár jednu prebytočnú postavu, ktorá filmu prekvapivo a nemilosrdne podráža nohy. Tvorcovia sa zrejme snažili o prekvapivú pointu, ale to, čo sa deje na plátne, by neprekvapilo ani nafetovanú veveričku.

Samotné zabíjanie je nadupané a drsné. Horor zaujímavo kombinuje skvelé nápady predlohy a pridáva im dravší a krvavejší (a popcornovejší) dizajn. Obete, keďže ide hlavne o mladé dievčatá, sú náležite pekné a sledovať ich umieranie je úchylne úchvatné. Čo na tom, že jednotlivé herečky splývajú do kopy a jediné, čo ich rozlišuje je farba vlasov a veľkosť výstrihu. Plochosť postáv je enormná, no paradoxne to pomáha filmu v jeho nepredvídateľnosti. Jedinou naozaj zaujímavou (ale ani zďaleka nie takou peknou) postavou je napokon samotný Billy.

Remake mnohé zjednodušil a priblížil sa tak dnešnému divákovi, napokon sa však nevyhol rovnakej chybe, ako mal pôvodný film – snaží sa prinútiť diváka, aby premýšľal, čo je však vo výsledku úplne zbytočné. Vyvražďovačka, oproti originálu, lepšie pracuje so sladkou vianočnou náladou (mord lízatkom), samotná hororová atmosféra však dosť pokrivkáva. Čo-to sa kompenzuje brutálnosťou (vytrhávanie očí) a rôznorodosťou zabíjania, no celkovo z filmu srší chlad.

Filmu určite prospeje fakt, že náš distribútor (na rozdiel od toho českého) ho pustil do kín až na konci roka, kedy sviatočná letargia, dokáže ospravedlniť niektoré chyby. Čierne Vianoce nie sú výnimočný slasher, ale po závale „real“ hororov štýlu Saw či Texaských masakrov, je tu vyvražďovačka, pri ktorej si môžete nostalgicky zaspomínať na časy Vreskotov.

Krv a sneh sú rozhodne zaujímavá kombinácia, a je len na divákovi, či akceptuje, že ide o oddychový film, a dostatočne zavčasu vypne mozog. Ak vás pred šiestimi rokmi presvedčil valentínsky posol lásky (Valentín, r. Jamie Blanks), máte najlepšie predpoklady, že vás uspokojí aj tento vianočný...

Hodnotenie: 6/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD