ANIMERA 2008 - Nakreslím si nový svet

Článok zverejnený 13.06.2008, autor: Andrej Liška (andrej.liska[zavinac]animera.sk)

Možno to už viete, ale určite nezaškodí, ak si Vám dovolíme pripomenúť, že dni 3. - 6. 7. 2008 by mali byť už dávno špeciálne zvýraznené vo Vašom kalendári. V tomto čase sa totiž svet animovaného filmu aspoň na krátko presunie do českej Chotěboře, aby sme Vás mohli pod taktovkou FESTIVALU FANTAZIE už po druhýkrát privítať na podujatí známom ako ANIMERA.

Zdá sa Vám svet občas všedný a máte dojem, že ste všetko, čo je len trochu zaujímavejšie už dávno videli? Vyvedieme Vás z omylu a vrátime späť do života, v ktorom na Vás určite nejedno prekvapenie ešte čaká. Festival animovaných filmov ANIMERA v týchto dňoch pre svojich divákov už usilovne dokončuje obraz hodný zarámovania. Program, ktorý poteší myseľ, ulahodí očiam i ušiam, rozbúcha srdce a vyvolá úsmev, ktorý len tak ľahko nezmizne.

Po predstavení zámerov akcie prichádza čas na to dôležitejšie. Konkrétne plány. Kolekcia našich návnad je pripravená, a preto už ostáva len držať si palce, že sa nám skôr či neskôr chytíte na udicu.

Pripravili sme pre Vás viac ako 100 titulov z vyše 20 krajín sveta. Najstarší film z našej ponuky má rovných 100 rokov tak, ako animácia sama, zatiaľ čo tie najnovšie sú natoľko čerstvé, že by ste sa o ne mohli ešte popáliť.

A čo konkrétne sme pre Vás v našich štyroch sekciách vlastne nachystali?

Bits 'n Pieces

Dobrého len málo býva. Animované jednohubky v tematických pásmach.

Sekcia venovaná krátkym formám v rámci sveta animovaného filmu. Prostredníctvom nášho výberu Vám prezentujeme 76 snímok pôvodom zo 16 krajín. Uvedené tituly sa vyznačujú schopnosťou vyrozprávať príbeh i behom niekoľkých minút, no sila myšlienky v nás neraz doznieva o to dlhšie.

CyberLove
Láska v kybernetickom priestore má mnoho podôb. Od tej platonickej až k posadnutosti.

Life is Short (Like an Animation)
Neexistuje krátky film. Iba krátka pamäť.

Mať tak hlavu Billa Plymptona...
Filmová paleta plná tých najbizarnejších nápadov v podaní žijúcej legendy nezávislej animovanej tvorby.

Openmindead
Provokatívne filmové pásmo prinášajúce smršť nevšedných a znepokojujúcich zážitkov.

Pixar - Kráľovstvo 3D (Dôkladnosť * Duchaplnosť * Dominancia)
Zoznámte sa s tvorbou najúspešnejšieho animátorského štúdia súčasnosti.

Pod vychádzajúcim slnkom

Japonsko z prvej ruky ako na dlani.

Sekcia venovaná spektru zaujímavostí o krajine, ktorá dominuje svetu animovaného filmu. Pomocou prednášok nielen o japonských osobnostiach sa divák zoznámi s viacerými fenoménmi tejto netradičnej kultúry a na svoje si prídu i priaznivci povestnej animačnej precíznosti.

5 Centimeters per Second: A Chain of Short Stories about Their Distance
(Japonsko, 2007, 63 minút, Makoto Shinkai)
Odlúčenie pôsobí na lásku ako vietor na oheň - malý uhasí, veľký rozdúcha. Makoto Shinkai prináša skromný a nenápadný príbeh rozprávaný v troch dejstvách, ktorý Vás najprv prekvapí svojou jednoduchosťou, neskôr okúzli svojou krehkosťou a na záver zlomí svojou pravdivosťou. Vizuálne dokonalý filmový klenot o tom, že láska sa najviac zo všetkého kamaráti práve so smútkom.

Animevolúcia Makota Shinkaia
(Michal Ďurfina)
Maliar tých najkrajších filmových obrazov, aké môžete zazrieť v japonskom animovanom filme. Precízny vizionár, nenapraviteľný idealista či génius animovanej romantiky so slabosťou pre lásku v odlúčení. Spoznajte tvoriacu sa legendu medzi nastupujúcimi režisérmi.

Atagoal
(Japonsko, 2006, 81 minút, Mizuho Nishikubo)
Príbeh tučného mestského kocúra Hideyoshiho, ktorý po problémy nikdy nemusí chodiť ďaleko. Náhodne vypustí z väzenia mocnú bytosť zvanú Botanical Queen Pileah plánujúcu vysať duševnú energiu zo všetkých ľudí i hovoriacich mačiek žijúcich v meste. Dokáže jej v tom Hideyoshi zabrániť a zachrániť tak svoj prekrásny svet?

Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone
(Japonsko, 2007, 98 minút, Hideaki Anno, Masayuki, Kazuya Tsurumaki)
Shinji, Rei, Asuka a ďalšie nezabudnuteľné postavy kultového televízneho seriálu Neon Genesis Evangelion sa vracajú, aby ste si spolu s nimi pripomenuli všetko, čo ste mali tak radi a zároveň objavili mnoho nového. Prvá snímka z filmovej série, ktorá je alternatívnym prerozprávaním známeho príbehu a okrem toho i remakom veľkej legendy.

Iblard Time
(Japonsko, 2007, 30 minút, Naohisa Inoue)
Meditatívna krátkometrážna snímka, v ktorej sa za sprievodu upokojujúcej hudby presuniete do nespútaného sveta fantázie. Čakajú na Vás krásy čistej prírody plnej snových zákutí, bizarných pohorí či žiariacich secesných miest s kúzelnou rozprávkovou atmosférou a hýriacimi farbami. Najnovší projekt Štúdia Ghibli balansuje na hranici filmu a živých impresionisticky surrealistických obrazov.

Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem
(Francúzsko/Japonsko, 2003, 68 minút, Kazuhisa Takenouchi)
Vesmírny muzikál z dielne japonského majstra Leijiho Matsumota je ušitý na mieru k slávnemu albumu francúzskej skupiny Daft Punk s názvom Discovery. Dojímavý príbeh o únose a zrodení najpopulárnejšej kapely na svete je plný notoricky známych hudobných hitov.

Japan, Our Homeland
(Japonsko, 2007, 90 minút, Akio Nishizawa)
10 rokov po japonskej prehre v druhej svetovej vojne sa krajina začína opäť pomaly spamätávať. V období tohto prerodu preberá mladá učiteľka Rieko Sakamoto novú triedu na základnej škole v Tokiu. Aby splnila poslednú vôľu svojho brata, ktorý padol vo vojne, chce so žiakmi vyhrať regionálnu súťaž zborového spevu pomocou tradičných piesní. Od toho však Rieko delí dlhá cesta a osud si pre ňu i pre deti pripravil ešte nejeden úder...

Mýty spod vychádzajúceho slnka
(Eva Spišiaková)
Japonsko sa môže pochváliť pestrým panoptikom bájnych stvorení, ako aj množstvom historiek, s ktorými sa spájajú. Prečo si treba dávať pozor na zákerných jazvecov a kedy uvidíte líškin svadobný sprievod?

Nasu: Summer in Andalusia
(Japonsko, 2003, 46 minút, Kosaka Kitaro)
Pepe je španielsky cyklista, ktorý súťaží vo viacstupňových pretekoch podobných Tour de France. Účastníci majú prechádzať aj Pepeho rodným mestom v Andalúzii presne v deň svadby jeho staršieho brata Angela s Pepeho bývalou priateľkou Carmen. A práve vtedy sa Pepe rozhodne zariskovať.

Nerýmovanie: Poézia ďalekého Japonska
(Eva Spišiaková)
Myslíte si, že viete, ako má vyzerá správna báseň? 5-7-5 a všetko je úplne inak. Prečo sa to Japoncom nerýmuje?

Nitaboh - Unauthorized Biography of Father of Tsugaru Shamisen
(Japonsko, 2004, 100 minút, Akio Nishizawa)
Životný príbeh Nitaboha, ktorý sa narodil v chudobnej vidieckej rodine v provincii Aoromi na ostrove Honšú. Matka mu zomrela krátko po narodení, v ôsmych rokoch oslepol a ako jedenásťročný sa stal úplnou sirotou. Napriek tomu, že ho nešťastie prenasledovalo počas celej mladosti, rozhodol sa, že sa nepriazni osudu nepoddá a zasvätí svoj život hre na tradičný hudobný nástroj šamisen. Vďaka neúnavnej snahe a nadaniu sa mu podarilo prekonať svoj handicap a vytvoriť jedinečnú techniku hry, ktorá zostala živá až do dnešných dní.

Piano Forest: The Perfect World of Kai
(Japonsko, 2007, 101 minút, Masayuki Kojima)
Shuei Amamiya usilovne študuje, aby sa stal pianistom ako jeho otec. V lese blízko školy sa nachádza piano, ktoré nevydáva zvuk a len chlapec menom Kai, ktorý tvrdí, že mu patrí, ho dokáže rozoznieť. Kai je do hry na piano zaľúbený a dokáže hrať naozaj grandiózne aj bez toho, aby by poznal noty. Tam, kde sa zrodilo priateľstvo však začína pôsobiť i rivalita, nakoľko Shuei vidí v Kaiovi svoju konkurenciu.

Spring and Chaos
(Japonsko, 1996, 56 minút, Shoji Kawamori)
Výnimočný náčrt života veľkého moderného japonského básnika Kenjiho Miyazawu podaný vysoko štylizovanou a sugestívnou formou. Podobne ako Shakespeare in Love je aj tento film skôr zbeletrizovaný popis krátkej časovej osi v autorovom živote, ktorá vyvrcholí vytvorením jeho najpopulárnejšieho diela, v tomto prípade Night on the Galactic Railroad.

The Girl Who Leapt Through Time
(Japonsko, 2006, 98 minút, Mamoru Hosoda)
Sedemnásťročnej Makoto sa jedného dňa podarí získať zvláštnu schopnosť vracať sa naspäť v čase. Tento nečakaný dar však zo sebou neprináša len radosti, ale i starosti a mladé dievča si začína uvedomovať, že ovplyvňovaním minulosti nepoznamená len svoj vlastný život, ale môže dramaticky zmeniť i osudy ostatných ľudí a predovšetkým priateľov, na ktorých jej veľmi záleží.

Vesmírna odysea Leijiho Matsumota
(Michal Ďurfina)
Ak máte radi vedeckú fantastiku a ste fanúšikmi príbehov z ďalekých galaxií, určite si nenechajte ujsť rozprávanie o najvýznamnejšej postave tohto žánru na poli japonských animácií.

Z druhej strany barikády: Anime a manga v Japonsku
(Eva Spišiaková)
Pohľad na novodobý popkultúrny boom japonských komiksov a animácie z druhého brehu. Ak je u nás fenomén anime zabalený do lákavo lesklého papiera exotiky, ako si ho škatuľkujú sami Japonci?

Za oponou: Kúzlo divadla Kabuki
(Eva Spišiaková)
Tradičná pásikavá opona ukrýva najokázalejšie japonské predstavenie plné dychberúcich kostýmov a veľkolepej výpravy. Nazrite za ňu spolu s nami.

Zázraky tromi strunami: Tradičná hudba krajiny samurajov
(Eva Spišiaková)
Viete prečo japonská harfa koto leží na zemi, či koľko hluku sa dá narobiť tromi strunami šamisenu?

Zrodenie Štúdia Ghibli
(Michal Ďurfina)
Poznáte jedno z najznámejších animačných štúdií vôbec. Viete však za akých okolností, kedy, a prečo vlastne táto svetoznáma tvorivá dielňa vznikla? Vypravme sa do minulosti a zistíme, odkiaľ sa vzali talentovaní umelci na čele s Hayaom Miyazakim, a čo predchádzalo úspešným filmom ako Princess Mononoke či Spirited Away, ktoré si získali srdcia miliónov fanúšikov po celom svete.

Život vo veršoch: Príbeh Kenjiho Miyazawu
(Eva Spišiaková)
Nechajte sa uniesť do rozprávkového sveta japonského Andersena.


Svet nie je čiernobiely

Strhujúca expedícia za pokladmi animovaného kontinentu naprieč štýlmi i žánrami.

Sekcia venovaná výberu zo súčasnej animovanej tvorby, ktorý kladie dôraz na možnosť poskytnutia širšieho pohľadu na problematiku i pre laického konzumenta. Filmová ponuka zahŕňa nielen tituly rozdielne svojou formou spracovania či pôvodom, ale i adresnosťou a spôsobom rozprávania. Pripravili sme nemálo filmových lahôdok z animátorsky exotických krajín, ktoré sa stretli prvýkrát s prekladom do českého alebo slovenského jazyka práve pre túto príležitosť.

Alosha Popovich and Tugarin the Serpent
(Rusko, 2004, 75 minút, Konstantin Bronzit)
Hrdinstvo veru nie je med lízať. Ani pokiaľ ste synom kňaza a navyše veľkým ruským bohatierom. Kým bude Aloshovo meno navždy zvečnené na pergamene knižiek, musí sa vysporiadať s tatárskym obrom Tugarinom, svojou milou, jej babičkou a jedným nebezpečne utáraným bohatierskym koňom.

Azur & Asmar: The Princes' Quest
(Belgicko/Francúzsko/Španielsko/Taliansko, 2006, 95 minút, Michel Ocelot)
Azur je blondín s modrými očami, Asmar má tmavé oči i tmavú pleť. V detstve spolu zvykli bojovať, no zároveň jeden druhého milovali ako brat brata. Keď vyrástli, nemilosrdným riadením osudu sa z nich stali rivali. A stredoveký Maghreb je plný nástrah, zázrakov a kúziel.

From the Sea
(Španielsko, 2007, 76 minút, Miguelanxo Prado)
Hlavným hrdinom tejto tichej pohyblivej básne je muž snívajúci o tom, že svoje nadšenie pre maľovanie posunie o krok ďalej a vydá sa na cestu, aby videl more a zázraky, aké tak dlho vytváral. Pri nešťastí však prichádza o život a klesá na dno. No nie je sám. Sprevádza ho morská víla, ktorá mu ukazuje všetko, o čom sníval. Španielsky režisér a tvorca grafických románov Miguelanxo Prado prináša za pomoci graficky poprepájaných olejomalieb a úžasnej akustickej hudby na plátno príbeh o láske, strate a vášni poháňajúcej vpred.

Gisaku
(Španielsko, 2005, 75 minút, Baltasar Pedrosa)
Kúzlo premiestni samuraja zo sedemnásteho storočia rovno do súčasného Španielska.

Harvie Krumpet
(Austrália, 2003, 21 minút, Adam Elliot)
Niektorí sa ako velikáni už narodia, niektorí toho dosiahnu sami, niektorí sú k tomu donútení... a potom sú tu tí ostatní. Neodolateľný príbeh plný cynizmu, plastelíny a Geoffreyho Rusha. Život je ako cigareta. Užite si ho až do konca.

Madame Tutli-Putli
(Kanada, 2007, 17 minút, Chris Lavis, Maciek Szczerbowski)
Madam Tutli-Putli nastúpi do nočného vlaku a postupne sa ocitá v zajatí zúfalého metafyzického dobrodružstva. Zmietaná medzi reálnym a imaginárnym svetom musí Madam Tutli-Putli čeliť svojim démonom a nechať sa vtiahnuť do prúdu záhad a tajomstiev. Nočný vlak vás očakáva.

Nocturna
(Španielsko, 2007, 80 minút, Adria Garcia, Victor Maldonado)
Malý Tim žije v sirotinci a cíti sa veľmi osamotene. Bojí sa tmy, z čoho ostatné deti kruto ťažia pri každej príležitosti, ktorá sa naskytne. Jeho život sa zmení stretnutím s mrzutým tvorom známym ako Mačací pastier a ponorením do sveta nazývaného Nocturna. Tim sa zúčastní cesty po nočnej oblohe, kde sa naučí veci, aké nikdy nepovažoval za možné. Nádherná španielska uspávanka s jedinečným vizuálnym spracovaním.

Persepolis
(Francúzsko/USA, 2007, 91 minút, Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi)
Irán v roku 1979. Marjane Satrapi sleduje svojimi mladými očami, ako sa napĺňa dávny sen, keď je nenávidený šach Rezá Pahlaví porazení v krvavej revolúcii. Avšak ako dievča dospieva, stáva sa priamym svedkom toho ako v novom Iráne, ktorému teraz vládnu islamskí fundamentalisti pod vedením šiítskeho náboženského vodcu ajatolláha Chomejního, nastáva obdobie útlaku a tyranie. Hviezdne obsadená komiksová adaptácia je silnou osobnou spoveďou, o ktorej sa nedá hovoriť inak ako v superlatívoch.

Prince Vladimir
(Rusko, 2006, 77 minút, Yuri Kulakov)
Princ Vladimir Svyatoslavovich bol historicky významný panovník ruských dejín známy ako jeden zo zakladateľov Kyjevskej Rusi, ktorú sa mu podarilo konvertovať na kresťanskú vieru. Snímka opisujúca udalosti od Vladimirovho detstva až do jeho dospelosti bola vytvorená za pomoci vládnej podpory a dostala status národného filmu.

Sergei Prokofiev's Peter & the Wolf
(Nórsko/Poľsko/Veľká Británia, 2006, 33 minút, Suzie Templeton)
Kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Bez jediného slova a za výdatného hudobného sprievodu filharmonického orchestra pod taktovkou Marka Stephensona rozpráva uznávaná britská režisérka Suzie Templeton Oscarom ocenený príbeh chlapca, ktorý sa neváha postaviť proti nebezpečnej a nevyspytateľnej šelme.

The Old Man and the Sea
(Japonsko/Kanada/Rusko, 1999, 20 minút, Aleksandr Petrov)
Predstavivosť, kreativita a talent ruského filmového mága Aleksandra Petrova nechávajú ožiť slávnu novelu Ernesta Hemingwaya. Mimoriadne zriedkavá technika spracovania učinila tento film neuveriteľne realistickým, no zároveň čarovne snovým.

The Sun Queen
(Belgicko/Francúzsko/Maďarsko, 2007, 74 minút, Philippe Leclerc)
Očarujúca štrnásťročná princezná Akhesa nemá ani najmenšie tušenie, že jedného dňa bude vládnuť Egyptu. Musí prekonať náročné skúšky, pričom jej najsilnejšou zbraňou bude nevinnosť.

Through the Moebius Strip
(Čína/USA, 2005, 90 minút, Glenn Chaika, Kelvin Lee)
Najdrahší čínsky animovaný film vyrobený viac ako 400 umelcami z ôsmych krajín sveta rozpráva príbeh o čoskoro 14 ročnom chlapcovi, ktorý vyrástol odmietajúc stratu svojho otca. Dostáva sa na planétu Raphicca, ktorá je vzdialená milióny svetelných rokov, aby zistil, že jeho otec je väzňom v kráľovstve obrovských mimozemšťanov veriacich v mágiu a stredoveký rytiersky kódex. Podarí sa mu ho zachrániť?

Winter Days
(Japonsko, 2003, 39 minút, Kihachiro Kawamoto)
Úžasný a vizuálne strhujúci výsledok spolupráce najvýznamnejších animátorov sveta, ktorí spojili svoje sily, aby vytvorili obrazovú podobu japonského štýlu poézie známeho ako renku. Využijúc pre film ako podklad dielo nazvané Basho’s Seven Poetry Collection sa pod vedením renomovaného bábkového animátora Kihachira Kawamota zoskupilo 35 umelcov z Anglicka, Belgicka, Českej republiky, Číny, Holandska, Japonska, Kanady a Ruska, aby vytvorili unikátnu obrazovú verziu básne, ktorá je sprevádzaná prvotriednou animáciou bezchybne plynúcou z verša na verš. Filmová lahôdka pre milovníkov animácie a poézie ako aj pre tých, čo príjmu alternatívny a inovatívny prístup k tradičnej umeleckej forme.


Trinásta komnata animovaného filmu

Keď sa tvorca trochu odviaže... (Vstup len na vlastné nebezpečenstvo!)

Sekcia venovaná filmovým experimentom, aké často preverujú mieru fantázie autorov, no zároveň i skúšajú hranice našej diváckej tolerancie. Ochutnajte animačné kúsky, pred ktorými neraz neveriacky krútime hlavou, zakrývame si oči a občas sa možno i trochu červenáme.

Aachi and Ssipak
(Južná Kórea, 2006, 88 minút, Jo Beom-jin)
V budúcnosti sa stávajú ľudské exkrementy energetickým bohatstvom a odmenou za ich produkciu sú návykové nanuky. Nie sú však fekálie ako fekálie a na čiernom trhu je o nadštandardnú kvalitu obrovský záujem.

Blood Tea and Red String
(USA, 2006, 70 minút, Christiane Cegavske)
Rovných trinásť rokov trvalo americkej režisérke Christiane Cegavske, kým priviedla za pomoci animácie statických záberov na svet film, v ktorom nepadne ani jediné slovo. Snímka rozpráva príbeh o boji medzi aristokratickou spoločnosťou bielych myší a vidieckou komunitou stvorení spod duba. Predmetom sporu je bábika, na ktorú si obe strany činia nárok. Veľmi temná rozprávka pre dospelých podfarbená srdcervúcou hudbou Marka Growdena.

Hair High
(USA, 2004, 74 minút, Bill Plympton)
Stredoškolská gotická komédia s príbehom podobným Carrie od Stephena Kinga. Cherri a Rod sú kráľom a kráľovnou školy a na svojom území vládnu pevnou rukou. Spud, ktorý je v meste nový ich náhodou urazí, a tak musí Cherri slúžiť ako otrok. Nenávisť sa ale neskôr zmení na lásku, s čím sa Rod nevyrovná a znesie zamilovaný pár zo sveta. Mŕtvi však ešte nepovedali posledné slovo...

Princess
(Dánsko/Nemecko, 2006, 78 minút, Anders Morgenthaler)
32 ročný August sa vzdáva svojej práce misionárskeho kňaza, aby sa mohol postarať o svoju malú neter Miu. Jeho sestru Christinu priviedol život na drogách a práca v porno priemysle až do hrobu. Žiaľom zmáraný August trpí pocitmi viny, čo ho dovedie až na cestu pomsty, z ktorej niet návratu.

The Book of the Dead
(Japonsko, 2005, 69 minút, Kihachiro Kawamoto)
Japonsko v polovici ôsmeho storočia. Krásna Iracume, bohmi vyvolená žena ctihodného rodu, utká pri nasledovaní svojej vnútornej snovej vízie látku, ktorú pokryje nádherným duchovným obrazom.


Špeciál

Mind Quest
(Michal Ďurfina)
Chcete sa stať hrdinom, otestovať si znalosti a dokázať sebe či ostatným, že svoje vedomosti dokážete premeniť na úspech? Tak neváhajte a vydajte sa s nami za dobrodružstvom, aké ponúka iba jedinečný svet japonskej animácie. Tí najlepší získajú vzácnu korisť, no ak sa azda necítite byť dosť pripravení, máme pre Vás nachystanú i alternatívnu hru s nižšou obťažnosťou, pri ktorej Vám môže byť odmenou aspoň zvýšenie svojho vlastného levelu. Možno sa konfrontáciám skôr vyhýbate, ale na tento súboj Vám bude stačiť pero, papier a vlastný rozum pevne zovretý v hrsti.

Zaujali sme Vás? Bolo nám cťou. Nechajte sa zlákať na FESTIVAL FANTAZIE, baľte si veci do Chotěboře a vedzte, že na Festivale animovaných filmov ANIMERA ste viac ako vítaní. Nezabudnite, 3. - 6. 7. 2008 sa na Vás tešíme.

Za ANIMERA Team, Andrej Liška

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD