King, Stephen: Blaze

Článok zverejnený 13.07.2008, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Preklad: Linda Bartošková
Autor obálky: Jan Patrik Krásný
Prevedenie: Pevná väzba s prebalom
Počet strán: 192
Rozmer: 150 X 210
Rok vydania: 2008

Blaze je prostoduchý zločinec, s ktorým sa život nemaznal a pekne mu naložil. S parťákom mali plán na „poslednú fušku“ po ktorej chceli skončiť. Zhodou okolností je Blaze zrazu sám. Aj tak sa rozhodne ísť podľa pôvodného plánu. Veď ukradnúť nemluvňa je istá cesta k peniazom...

Richard Bachman je pán, ktorý už nejaký ten rôčik nenapísal žiadnu knihu. Možno aj preto, že ho pohltilo jeho úspešnejšie (a lepšie zarábajúce) alterego Stephen King. Napriek autorskej transformácii, knihy ako Muž na úteku či Kliatba majú pevné miesto na poličke SF fanúšikov. Teraz sa k nim pridáva Blaze a aj napriek absencii nereálna Bachmanovi hanbu určite nerobí.

Prečo sa Bachman vlastne vrátil? Pretože Blaze je zabudnutý, nepublikovaný román, ktorý King nemal srdce (a možno ani odvahu) vydávať za svoj. Ale je to možno aj dobre... Veď o Bachmanovej prvotine hovorí málokto a o tej Kingovej každý. Takto má Richard Bachman aspoň slávnu posledninu...

Blaze má okrem samotného (skrz-naskrz jednoduchého) príbehu všetky ingrediencie, prečo Kingove/Bachmanove knihy milujeme: hrdina s prepracovanou psychológiou, skvelá hra so slovami, pútavý jazyk, emócie a v neposlednom rade perfektne načasovaný humor.

Aj keď ide o priamočiaru novelu, retrospektívna časť dodáva lineárnemu rozprávaniu hĺbku a silu. Blaze je v podstate kriminálka, len je takmer celú dobu podávaná zo strany únoscu, čo dáva vyšetrovaniu zaujímavý rozmer.

Vynikajúcim osvieženým sú aj postupné prestrihy na vyšetrovanie. Vtedy si uvedomíte ako jednoducho sa dá človekom manipulovať. Thomas Harris vo svojom Červenom drakovi predviedol podobný kúsok, keď jeho hlavný záporák „dostal“ vnútorný svet a čitateľ mu zrazu držal palce aj napriek niekoľkým brutálnym vraždičkám. King sa vyhol klasickej stavbe detektívky, ale ponorenie do mysle únoscu mu vyšlo rovnako dobre a človek dokáže Blazeove konanie pochopiť aj vtedy, keď v ňom „tí dobrí“ vidia iba monštrum.

Blaze je napínavý triler, no je hlavne o citoch, priateľstve, láske... Napriek tomu, že pár krát zakopne, nikdy neskĺzne do prvoplánovaného dojáku.

Okrem všetkých klasických „kingovských“ ingrediencií ma táto kniha ešte jednu prednosť. A to autorovu úprimnosť, ktorá sa už bohato vyplatila pri zbierke Všetko je možné, plnej neoriginálnych poviedok, ktoré sa sami pýtali na svet a boli „len“ skvelo napísané.

Stephen King svojich fanúšikov aj tentoraz v úvode pripraví na to, že ide o „román zo zásuvky“ a potom sa dá už len ťažko pozerať na knihu nezainteresovaným pohľadom... a King to zaručene dobre vie.

Bachmanova posledná kniha je lepšia ako Kingova prvotina Carrie. Blaze sa číta sakramentsky dobre a za dva poobedia nemáte čo robiť aj napriek tomu, že na prvých sto stranách sa ledva dozviete to, čo uvádza obálka. Apropo obálka. Za zasneženou chajdou stojí digitálny šialenec Jan Patrik Krásny, no aj tak má svoju atmosféru a z diaľky vyzerá obrázok dokonca skutočne... A tak to je aj z celou touto knihou – na prvý pohľad sa tvári ako Kingovka, je to však štandardná priamočiara Bachmanovka, zo všetkými svojimi ľahko odpustiteľnými „mladíckymi“ nedostatkami...

Hodnotenie: 80%

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD