Ferko, Andrej : Orbis dictus (Nekonečný sex)

Článok zverejnený 03.05.2009, autor: andelika (andelika.a[zavinac]gmail.com)

Písomne-slovná alebo písomneslovná masturbácia.
Andrej Ferko: Orbis dictus (Nekonečný sex). Slovenský spisovateľ, Bratislava 1998.

Podnázov knihy hovorí za všetko. Nekonečný sex. Ne-konečná súlož s mozgom, filozofiou, skúsenosťami a názorom čitateľa. Orbis dictus (Nekonečný sex) od Andreja Ferka.

Poslednú dobu mám šťastie na uletené texty. Asi preto, že si vyberám tie z (a just) posledných rokov, i keď táto je o niečo staršia. Ale uletená je. Spleť útvarov, krátkych, dlhých, hovorových, filozofických, rozprávkových... prózy, poézie, prózopoézie...Všetkého, čoho je jazyk schopný. Autor nie je na poli jazykovej práce nováčikom, napísal niekoľko prozaických textov, kníh pre deti i rozhlasových hier. Okrem beletrie má na konte aj nejakú tú odbornú knihu, články, skriptá, eseje. A je to cítiť. Vie, čo si môže k jazyku dovoliť a čo je jazyk zo seba schopný vydať, čo mu môže vykonať a ako sa mu môže vysmiať rovno do tváre. A nielen jazyku a reči. Aj jeho používateľom, či už známym, alebo neznámym. Ak ste nejaká tá známejšia (pseudo i nepseuso)osobnôstka Slovenka, mohlo by sa vám stať, že sa v tejto knihe nájdete. A to doslova. Paródie na letáky, na reči, na jedinečné heslá (nielen) minulej doby. Vytvárajú obraz akejsi reality len tak pomimo slov. že jednoducho slová a hra s nimi je to najdôležitejšie, realita sa prispôsobí, a pritom práve tieto slová, ako sa dá očakávať, kruto postihujú realitu najlepšie. /Milan Vašáry Lasica: Politike nerozumiem, a to ma spája s našimi najvyššími politickými predstaviteľmi. (s. 67); Našťastie pri incidente neboli zranení. Všetkých zabili (s. 62); Z barevných mám nejraději Slováky. (s. 63); ...šéfredaktor Hlasu kotolne K. Hlásny: „Váš rozkaz je mi želaním.“ (s. 55)/ Ak ste jeleň zo súvislostí medzi týmito výrokmi a nechce sa vám nad tým premýšľať, tak radšej po knihe nesiahnite. Je plná takýchto obrazov - odrazov k ďalšiemu obrazu-odrazu, cez ktoré Ferko preskákal celý okolitý svet. Trochu to touto voľnou asociáciou pripomína poéziu, veď sa to na niektorých miestach aj rýmuje a rytmuje. A posledná časť, Orbis dictus (hľadanie systému v obraznosti), je akousi „poémou“ o básnikoch, ako názov napomáha, o ich obraznosti, ale nielen o tom.

Už názvy „kapitol“ (vyberiem niektoré: Náš súdruh dolár; Slerotoman; Romeo 1989-1992; Kristus, Verzus, Marx, Text na záložku, ktorej tu niet) vyzerajú dosť šialene na to, aby si pritiahli aspoň nejaké to množstvo publika. Publika, ktoré sa možno miestami stráca v prúde reči, slov, viet, obrazov, nálad, výjavov, poznatkov... ktoré zaujme napríklad aj takáto veta: „Jedným slovom, mimochodom samé jedným slovom je už dvoma slovami, jedným slovom teda! – determinizmom nepoškodené autentické patavedecké myslenie a cítenie dáva pojmom ich stochastickú priezračnosť a demoluje nánosy deterministických usadenín, paradigiem, epistém a pod.“ (s. 95) Aby ste si nemysleli, nie každá časť sa vyznačuje takou hustotou nezrozumiteľných fráz, fráz, ktoré sú samy osebe výpoveďou vlastnej nezrozumiteľnosti. Aj vy z toho cítite paródiu na pseudovedecké texty, ktoré sa pýšia svojou natrieskanosťou myšlienkami, a pritom je to len nános nezmyslu na nezmysle?

Ferko to nerobí len tak, nestavia na vode, z celej knihy je vidno, že má toho veľa prečítaného (nájdu sa tu slovenskí literáti, kritici, ale napríklad aj nielen teraz taký populárny Umberto Eco), zažitého, môžeme si ako-tak namaľovať jeho vlastný pohľad na tento svet, dobu minulú, dobu terajšiu. Ak to vôbec má ešte zmysel.

Nehľadajte (tu) súvislé príbehy, takých v dnešnej dobe už asi niet. Keď všetko už bolo napísané, vypovedané, kde jednoduchý priamočiary príbeh stratil svoj účel, kde existuje už len mozaika a zlátanina textov iných, myšlienok, ktoré sme už niekde počuli, ale sa nad nimi nezamysleli, rýmov, ktoré nie sú vždy len také lacné ako v slovenskej pop-music a mnohého iného. Stačí len chodiť s očami otvorenými. Alebo si aspoň vychutnať príjemnú slovnú masturbáciu Andreja Ferka.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD