Krátky prierez históriou a popis elfov Ríší

Článok zverejnený 27.02.2005, autor: Annun (hostinsky[zavinac]annun.sk)

Elfovia, o ktorých vám mienim rozprávať, obývajú svet Forgotten Realms, nazývaný tiež Abeir-Toril. Sú národom pokojných, múdrych bytostí, ktoré vychutnávajú život a svet tak, ako im ho osud prichystal. Nesnažia sa konať chaoticky a väčšinou sa dištancujú od ostatných rás. Majú preto jednoduché dôvody. Žijú nesmierne dlho v porovnaní s ostatnými a tak si neradi vytvárajú vzťahy s neelfami, keďže vedia, že priateľa za (pre nich) krátky čas stratia. Rovnako ostatným rasám celkom nerozumejú a v prípade ľudí z nich majú dokonca strach. Pozerajú na veci v širších súvislostiach, na rozdiel od ľudí, ktorých krátky život ich núti myslieť a konať rýchlo, tak, ako to konkrétny čas prikazuje. Vďaka tomu sa však elfovia vyvíjajú ako civilizácia dosť pomaly a sú tiež dosť konzervatívni. Prijímajú prudké zmeny okolo nich len s veľkou nevôľou a pozerajú sa na "krátko živé" rasy so znepokojením. Milujú pokoj a harmóniu, sú veľkými majstrami umenia, hlavne hudby a mágie. Krásne sú však aj ich sochy a literárne diela, ktoré ukazujú elfský cit a trpezlivosť v tom najlepšom svetle.

Bola to jedna z prvých rás, ktoré sa na tejto planéte objavili, a spolu s drakmi a obrami boli dlho pánmi sveta. Založili päť veľkých kráľovstiev, Aryvandaar, Illefarn, Miyeritar, Shantel Othreier a Keltormir. Žili v nich v mieri všetky typy elfov, zelení (green elves), zlatí (gold elves), mesační (moon elves), vodní (aquatic) a temní (dark elves, alebo Drow). Spoločne bojovali proti orkom, drakom a obrom a umožnili tak ostatným rasám žiť v relatívnom bezpečí. V tomto období zmizli zo sveta okrídlení elfovia (Avariel). Doteraz sa nevie, aký bol ich osud, ale hovorí sa, že odleteli na západ, za oceán.

Samozrejme, nie vždy žili elfovia v pokoji a harmónii. Počas ich dlhej histórie sa však stalo len málo takých tragických udalostí, akou boli Korunné vojny (The Crown Wars). Počas týchto vojen zaniklo veľké množstvo elfských kráľovstiev a zahynulo veľa hrdinov. Rovnako to bol moment, kedy sa temní elfovia odklonili od svojich druhov a stali sa Dhaeraow, alebo Drow. Odvedy panuje medzi nimi a ostatnými elfami len večná a neprekonateľná nenávisť. Počas týchto vojen sa stala najhoršia katastrofa, aká kedy elfov postihla. Medzi elfami ju nazývajú Temná pohroma (The Dark Disaster). Doteraz sa presne nevie, kto, alebo čo ju spôsobil, v každom prípade sa ale nad lesmi Miyeritaru objavili temné mračná, ktoré nepretržite chŕlili jedovatý dážď a čierno žltú hmlu. Keď sa mračná konečne rozostúpili, elfom sa ukázal strašný obraz. Nádherné lesy kedysi hrdého kráľovstva sa premenili na opustenú, zničenú a mŕtvu planinu. Elfovia dnešných dní o tomto nešťastí nehovoria, keďže to je, a bude, večná hanba ich rasy.

Elfovia Myth Drannoru v boji proti démonoviPo temnom období nasledovali časy pokoja, kedy sa elfovia opäť postavili na nohy a získali späť svoju zašlú slávu. Počas týchto dní sa zostrojili meče zvané Moonblades. Tieto magické zbrane, vytvorené pre dôležitých členov elfských klanov, testovali morálnu schopnosť elfov viesť ich klan. Kto nesplnil prísne kritériá, zahynul. Už počas prvého volebného rituálu našlo svoju smrť mnoho elfov a tucty hrdých klanov videli, ako ich vyvolení umierali, nehodní nosiť tieto meče. Zvláštne bolo, že 180 mesačných elfov test prežilo, čo bolo omnoho viac ako zlatých alebo zelených. Práve kvôli tomu sa tieto meče nazývajú Moonblades.

Počas tohto obdobia sa začalo do popredia dostávať prvé z veľkých ľudských kráľovstiev - Netheril. Bolo zasvätené mágii a bohužiaľ malo nakoniec na svedomí skazu mnohých elfov a ich kráľovstiev. Vďaka ľudskej mágii bola totiž poškodená Sieť (The Weave), prastará sila zabezpečujúca rovnováhu medzi silami a energiami mágie. Vďaka tomu sa mágia stala neovládateľnou a zapríčinila smrť nejednému mágovi. Rovnako zahynula Mystryl, bohyňa mágie, ale nahradila ju Mystra, ktorá následne obmedzila moc ľudí nad mágiou a doteraz pozorne kontroluje jej používanie. Po páde Netherilu nastal chaos, z ktorého sa vztýčilo elfské kráľovstvo nezabudnuteľnej slávy. Cormanthyr so svojim hlavným mestom Myth Drannor. Táto krajina sa stala časom domovom mnohých učencov, mágov a filozofov, bola zasvätená poznávaniu, múdrosti a pokoju. Bolo to elfské kráľovstvo, ale žilo v ňom aj mnoho iných rás, ktoré sa od elfov učili a ktoré ich obdivovali. Táto doba bola doba obrovského rozkvetu elfskej civilizácie a meno Cormanthyr alebo Myth Drannor ešte stále vnesie slzu do nejedného elfského oka. Toto kráľovstvo svetla sa totiž muselo neustále brániť nájazdom monštier, orkov, goblinov a temných elfov a nakoniec, po rokoch bojov, padlo pod spoločným náporom svojich nepriateľov. Boli to časy veľkého hrdinstva a víťazstiev, ale aj smútku, prehry a smrti. Po páde Cormanthyru už elfovia na Faerune nikdy nezaložili kráľovstvo takej sily a rozmerov.

Drizzt Do'UrdenEšte pred založením Cormathyru, alebo niekedy počas jeho existencie, našli elfovia ostrov, ďaleko od ľudí, s nádhernými lesmi a krajinou, ktorá elfom okamžite pripadala ako ich odveký domov. Tento ostrov nazvali Evermeet a je najväčším a najmocnejším elfským kráľovstvom na Torile. Na Evermeet môžu vstúpiť len elfovia, všetky ostatné rasy, včetne temných elfov a polovičných elfov, majú prísne zakázaný vstup. Tento ostrov chráni Elfská námorná flotila, najväčšia známa na svete. Potopí akúkoľvek neelfskú loď, ktorá sa priblíži k ostrovu. Mnoho elfov, unavených životom na Faerune, sa odoberá na svoju poslednú cestu práve do Evermeetu, kde často prežívajú tie najšťastnejšie chvíle svojho života. O samotnom kráľovstve toho nie je veľa známe, pretože elfovia o ňom zaryto mlčia. Pomaly sa však stáva jedným z posledných skutočných elfských domovov na svete.

Elfovia pomaly vymierajú. Mnoho ľudí si myslí, že sú v skutočnosti nesmrteľní, keďže sa dožívajú obrovského veku, často až okolo 1200 rokov. Nikto ale nikdy nevidel zomrieť elfa "na starobu". Elfovia pociťujú okolo 700-tého roku svojho života podivné nutkanie, ktoré ich núti vydať sa na cestu. Často jej s úspechom odolávajú ešte dlhý čas, ale nakoniec sa skoro každý z nich podvolí a odíde "kamsi na západ". Vie sa len veľmi málo o tom, kam skutočne elfovia odchádzajú. Väčšina ich odchádza do Evermeetu, kde žijú pokojne a šťastne, nerušení ostatnými rasami. Nikto si ale nie je istý, čo sa stane, ak elf naozaj zomrie "na starobu", pretože o tom elfovia zaryto mlčia. V skutočnosti odchádzajú do zeme nazývanej Arvandor a má to byť zem večného pokoja, lásky a šťastia, kde sa elf nikdy nenudí. Je to zároveň domov elfského panteónu. Akýkoľvek dobrý, alebo neutrálny elf, dokonca aj drow, môže vstúpiť do Arvandoru. Tí, ktorí zomrú násilnou smrťou, alebo ktorí sa tam nemôžu dostať, sú odsúdení na večné blúdenie medzi životom a smrťou, nikdy nenachádzajúc pokoj. Len ak je ich telo prenesené na miesto ich narodenia, môže ich duša (ak bola dobrého alebo neutrálneho zamerania) vstúpiť do posmrtného života.

Ako som už spomenul na začiatku, elfovia Forgotten Realms sa delia na niekoľko základných podskupín, ktoré vám teraz popíšem trochu podrobnejšie.

Slneční elfovia

Elfské meno: Ar'Tel'Quessir
Farba pokožky: bronzová, jantárová
Vlasy: čierne, medené, blond, málokedy červené
Oči: zlaté, strieborné, čierne, málokedy medené alebo orieškovohnedé

Slneční elfovia predstavujú niečo ako elfskú šľachtu. Ak keď je len málo kráľovstiev vedených zlatými elfami, sami si prisúdili funkciu akýchsi dohliadačov elfskej kultúry. Sú jednoznačne najkonzervatívnejší zo všetkých elfských rodov, zásadne odmietajú ostatné rasy a presadzujú elfskú izolovanosť. Len veľmi málokedy tolerujú neelfov a ešte vzácnejšie s nimi vytvárajú priateľstvá. Možno práve preto sa ostatným rasám zdajú chladní, odmeraní a bez štipky citu. Napriek tomu však milujú všetko elfské, nepoškvrnené cudzím zásahom.

Mesační elfovia

Elfské meno: Teu'Tel'Quessir
Farba pokožky: slonovinovo-biela, s modrým nádychom
Vlasy: biele, strieborno-biele, modré, čierne, len málokedy blond
Oči: modré alebo zelené so zlatými fliačkami, len málokedy sivé

Sú zo všetkých elfov tí najpriateľskejší a najviac otvorení ostatným rasám. Majú radi zmenu a konajú podľa svojho srdca, zanietene a vášnivo. Často svoj život prežijú medzi ľudmi, preto sú im najbližší a najlepšie im rozumejú. Sú zo všetkých elfských subrás (okram temných) najpočetnejší a venujú sa vlastne všetkým povolaniam. Budúcnosť všetkých rás nevidia veľmi ružovo, šancu vraj majú len vtedy, ak sa dokážu zjednotiť a rešpektovať jedna druhú.

Lesní elfovia

Elfské meno: Sy'Tel'Quessir
Farba pokožky: bronzová so zeleným nádychom
Vlasy: hnedé, čierne, občas blond alebo medené
Oči: zelené, hnedé, orieškovohnedé, málokedy modré

Lesní elfovia uprednostňujú izoláciu a samotu pred civilizáciou. Väčšinou sa pohybujú lesom v malých skupinkách a fungujú ako prieskumníci alebo útočníci zo zálohy. Žijú v harmónii s prírodou a nadovšetko milujú svoje lesy. Nemajú nič proti ostatným rasám, ale väčšinou sa im vyhýbajú. Výnimku spravia len v prípade, že je dotyčný druid, alebo ranger. Na rozdiel od svojich najbližších príbuzných, divokých elfov, sa ale rátajú medzi civilizovaných a uznávajú autoritu Elfského dvora na Evermeete. Dokažu sa veľmi ticho pohybovať lesom a skvelo ovládajú streľbu z luku, čo je ich najpoužívanejšia zbraň.

Divokí elfovia

Elfské meno: Sy'Tel'Quessir
Farba pokožky: tmavohnedá
Vlasy: čierne až svetlohnedé, v starobe sa menia na strieborné
Oči: čierne, hnedé, orieškovohnedé, málokedy modré

Divokí elfovia sú najizolovanejší zo všetkých elfských rás. Svojim spôsobom života často pripomínajú barbarské kmene. Odmietajú civilizáciu a žijú hlboko v hustých lesoch, uprednostňujúc skrývanie pred priamim kontaktom. Sú však skôr neutrálni ako dobrí a tak nebudú dlho rozmýšľať nad streľbou do votrelcov na ich území. Sú to vynikajúci lukostrelci a priekumníci. Podobne ako ostatní elfovia majú aj oni dar mágie, no nemajú trpezlivosť k jej zdĺhavému štúdiu, a tak sa jej buď nevenujú vôbec, alebo skončia ako druidi či sorcereri.

Temní elfovia

Elfské meno: Dhaeraow
Farba pokožky: čierno-sivá až ebenovo čierna
Vlasy: biele, strieborno-biele
Oči: čierne alebo strieborné, s červeným nádychom

Zlí elfovia, vyhnanci, ktorí sa udomácnili v rozsiahlych podzemných komplexoch. Nenávidia všetky ostatné rasy, ale najviac zo všetkých svoj vlastný druh: ostatných elfov. Žijú v matriarchálnej spoločnosti, kde má hlavné slovo žena a muž sa jej musí podriadiť. Sú veľmi mocní mágovia a kňazi, uctievajúci temnú bohyňu Lolth. Zvyknú byť nižší ako priemerný elf, to však vôbec neznižuje ich silu. Ich bojovníci prechádzajú v mladosti intenzívnym bojovým výcvikom a každý, kto neuspeje je bez milosti popravený. Týmto jednoduchým systémom dosiahli, že sú ich bojovníci veľmi schopní a spolu s mágmi tvoria silnú armádu. Pomocou nej získavajú otrokov, ktorí na nich potom pracujú a sú cieľom ich posmechu a krutosti. Skoro stále sú s niekým vo vojne, buď so svojimi podzemnými susedmi, alebo s rasami na povrchu. Temní elfovia sú veľmi nebezpeční a každý neopatrný hrdina, ktorý sa im pripletie do cesty, sa často stratí bez stopy.

Vodní elfovia

Elfské meno: Alu'Tel'Quessir
Farba pokožky: modrá, s bielymi miestami
Vlasy: čierne, modré, strieborno-biele, len málokedy červené
Oči: biele, čierne, modré, zelené, len málokedy strieborné

Títo mierumilovní príbuzní elfov žijú výhradne vo vode, izolovaní od vonkajšieho sveta. Ich telo sa v ničom nelíši od elfského, až na to, že majú medzi prstami na rukúch a nohách plávacie blany. Vo vode dýchajú žiabrami, ktoré majú na stranách krku. Na suchu prežijú len niekoľko minút. Žijú veľmi izolovane a vyhýbajú sa všetkým "dýchačom vzduchu" a dokonca aj ostatným rasám žijúcim pod vodou. Občas spolupracujú so zemnými elfami, ale neudržujú žiadne trvalé zväzky. Na prekvapenie sú však veľmi čestní a vodný elf, ktorý dá sľub, spraví všetko preto, aby ho mohol splniť. Na druhú stranu ale neprijímajú sľuby od neelfov. Väčšina z nich sa venuje boju a len veľmi malé percento mágii, ktorú prenechávajú elfom nad hladinou. Často sú aj obchodníci a pri troche šťastia sa od nich dá kúpiť nejeden magický predmet z potopenej lode.

Avariel

Elfské meno: Avariel
Farba pokožky: bronzová, jantárová, bronzovo-biela
Vlasy: blond, hnedé, červené
Oči: modré, hnedé

Táto okrídlená rasa elfov zmizla z Faerunu už pred dávnymi dobami. Občas sa ale objaví elf, ktorý má na chrbte pozostatky krídel. Pravého okrídleného elfa už nik veľmi dlho nevidel a existujú len dohady, kde sa všetci podeli. Tých zopár okrídlených elfov, ktorí prišli o svoje krídla a vrátili sa na Faerun, hovoria o nádhernej krajine a vysokých horách, kde majú Avariel vybudované svoje mestá, plné zelene a vody. Avariel sa veľmi podobajú na obyčajných elfov, možno sú dokonca ešte trochu krajší s jemnejšími rysami tváre a väčšími očami. Ich hlavným znakom sú samozrejme ich krídla, vyrastajúce z chrbta. Väčšinou sú biele, ale vraj existujú krídla skoro všetkých farieb až po čiernu. Nevie sa, akým spôsobom života žijú, ani koľko ich vlastne ešte existuje. Zvyčajne sa dožívajú menej ako obyčajní elfovia, v priemere okolo 300 rokov a potom odchádzajú podobne ako ostatní do Arvandoru. Tí z nich, ktorí žijú na Faerune sa venujú všetkým bežným povolaniam, od bojovníka až po mága. Ich kosti sú duté a veľmi ľahké, ale naopak ich svaly (hlavne chrbtové) sú veľmi silné, trénované lietaním. Majú skvelý zrak, dokážu zahliadnuť detaily na neuveriteľné vzdialenosti. Z ich lásky k lietaniu a slobode však vyplýva aj ich strach z uzavretých priestorov a väčšina z nich trpí klaustrofóbiou. Elfovia, ktorí nejakým spôsobom prišli o svoje krídla, väčšinou odchádzajú z krajiny svojich druhov, pretože nemôžu zniesť ľútosť ostatných elfov. Práve od nich sa potom ľudia dozvedajú, ako to s okrídlenými elfami vyzerá.

Zdroje informácií: Forgotten Realms Campaign Setting, Cormanthyr: Empire of the Elves, Elves of Evermeet, The Complete Book of Elves, Monstrous Manual, Ad&D Player's Handbook

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD