Žamboch Miroslav: Líheň 1, 2

Článok zverejnený 06.05.2005, autor: Corwin (epero[zavinac]stonline.sk)

Knihu mnohí označujú za dielo podobné dielam J.Kulhánka a tá podobnosť je nepopierateľná. No nie je klonom jeho kníh, tak ako nie každé akčné RPG je klon Diabla. Istým spôsobom je to prejav pocty jeho dielam. Autor si zvolil zhodný žáner a smer, ktorým sa má uberať, no posúva ho vlastným štýlom. Svižným a nezdĺhavým, ktorý sa prejavil už v jeho predošlých dielach. Rýchly spád je tu ešte umocnený samotným obsahom, ktorý je plný akcie a boja prerývaného pátraním, či unikaním, a nespomaľujú ho ani pasáže sledovania, či príprav hrdinov. Kombinuje množstvo štandardných prvkov a typov postáv, no robí to naozaj skvelo a príbeh je preto pútavý a číta sa veľmi dobre.

Líheň: Smrt zrozená v Praze

ObálkaAkčno-fantazijné sci-fi, 338 strán, 39 kapitol, 2004/2004

Marika Zaháňská je mladá, športovo založená žena, žijúca si svoj bežný, obyčajný život. Jedného večera sa náhodou pripletie do prepadu, ktorý končí postrelením kriminálnika a zatknutím neznámeho cudzinca. Marika skontaktuje jeho právnika Gubkina, ktorý ho dostane z väzenia. Aby sa jej muž odvďačil, pozve ju na večeru, kde Marika zistí, že je to Alex Rubin, trochu čudácky syn významného mafiána. Marika tomu stále neprikladá veľký význam, pokým sa ju niekto nepokúsi zabiť. Následný zvrat udalostí spôsobí, že sa stáva členkou Alexovej ochranky so všetkým, čo k tomu patrí – zbrane, násilie, zabíjanie. Ďalšími členmi sú tichý strelec Nowak Barbarossa a aziatský bojovník Filip. Zisťuje, že Alex je geniálny vedec, ktorý, keď sa pohrúži do práce, ignoruje celý ostatný svet, dokonca aj svoje základné životné potreby a práve musí zistiť dôležitú informáciu – kto sa ich pokúša dostať. Preto sa k nim pridáva technický expert Gruber a doktor Yatson, ktorý dozerá na prácou pohlteného Alexa. Alexov výskum je viac než dôležitý, pretože ich nepriateľmi sú neznámi ľudia, ktorých je takmer nemožné zabiť. Majú ohromnú silu, rýchlosť, vytrvalosť a bežná streľba ich miesto zabitia len spomalí. Nepriatelia sú neľútostní a tak sa v rámci boja o prežitie sa k Marikinej skupine pridávajú ďalší spojenci, bojovník Kyrim Kas Gurvili a Arnošt Křehúlek, ktorý pre nepriateľov pracoval, kým nezistil, čo sú zač a oni sa ho nepokúsili zbaviť. Moc nepriateľov musí byť ohromná, pretože sú postupne odrezávaní od svojich kontaktov a zdrojov a stáva sa z nich malá, osamotená skupinka vedúca nerovný boj o vlastné prežitie.

Líheň 2: Královna smrti

ObálkaAkčno-fantazijné sci-fi, 310 strán, 30 kapitol, 2005/2005

Hrdinovia postupujú vo svojom pátraní po nepriateľovi. Zisťujú, že postavy z kníh Jiřího Rulhánka (toto nie je preklep priatelia - Annun, múdro) zrejme nie sú len výplodom autorovej fantázie, pretože sú značne podobné ich nepriateľom. Taktiež im hlavu mierne zamotá knižná séria s názvom Líheň. Zradcu v ich skupine nahradí nový člen, kapitán Krčmář. Ten po Marike od začiatku pátral a poštval si tak proti sebe mocných nepriateľov, s ktorými by sa sám nevyrovnal. O svojich nepriateľoch zisťujú stále viac a viac, no tiež aj o sebe. Pozorujú isté zmeny, ktoré sa dejú s nimi samými a najmä s Marikou. Členovia jej skupiny ju čoraz menej berú ako šéfku ochranky, no začínajú ju brať ako niečo viac. Trocha svetla do toho vnesie Alex, ktorého výskumy značne postúpili a odhaľuje im teóriu M-poľa, ktoré je v podstate len vedeckým vysvetlením nejakej magickej energie, ktorá mnohých zúčastnených na všetkých stranách ovplyvňuje. Z tohto mystického pohľadu to Marike priblíži aj pár mesiacov mŕtva historička Franceska Salicenová, ktorej jej stav zrejme pri práci veľmi neprekáža. Čím viac toho zisťujú, tým viac sa dostávajú bližšie k svojim nepriateľom a toto vzájomné sliedenie smeruje k nevyhnutnému a konečnému stretu, v ktorom podstatnú úlohu zrejme zohrá nielen sila zbraní, ale aj sila mýtu a viery.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD